用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kakagilbert
go

91網   [複製鏈接]

引用:請問小朋友係讀邊間幼稚園呢?有學其他課外

原帖由 kakagilbert 於 12-07-08 發表
請問小朋友係讀邊間幼稚園呢?有學其他課外活動嗎?
我都想問,可否pm我,謝謝。

引用:今年系突然多左好多小朋友...預計吾到....

原帖由 littlecar 於 12-07-08 發表
今年系突然多左好多小朋友...預計吾到....明年的家長要再保守...我小朋友無名幼...無獎狀....平时只系參加 ...
我不是明年,是再後幾年的89區準小一家長,真不知到時要保守到點樣,投哂降。

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-07-08+

原帖由 mr1963 於 12-07-08 發表
agree!
出91 又末必會易D。
but 馬鞍山一缐既小學 又好似同沙田二缐頭既小學差唔多。(從升中派位成積來比 ...
我從升到band 1英中比率中,看到89區馬主和馬循與91區朱小/一胡兩間差不多,大家都大約50%。

但當然比不上一呂/沙呂/培基。

引用:how+to+排位好depends+on+你所能承受。I+ha

原帖由 mr1963 於 12-07-19 發表
how to 排位好depends on 你所能承受。I have no back up, 結果派好後。我好後悔唔張二缐school 放第一。手 ...
安心在大抽獎搏一線小學,除非
1)私校在手(但沙田馬鞍山好似無,大家可update吓)
2)黃錦輝/培僑是直資,收咗冇得再搏大抽獎,讀這兩間好唔好呢?大家可發表吓意見。
3)叩門。行到這一步,要睇小朋友叻唔叻啦。好似讀樂基,kv, st cat有小小優勢。

我自己就除非有私校有手,唔敢太搏。

引用:Quote:winnietingting+發表於+12-7-19+08:2

原帖由 nelson諾諾 於 12-07-19 發表
沙田私校有沙田小學,同埋馬鞍山啟新書院,但係依兩間好似仲難考過叩門有錢都未必讀得到 ...
咁,如果錢ok,你會唔會選黃錦輝/培僑而放棄津小呢?

Group 1, 一呂/沙呂/培基
Group 2, 朱小/一胡
Group 3, 蕭小/梁小
Group 4, 黄錦輝/培僑

大家點排呢?

我會group 1>group 2>group 4>group 3

唔知大家點揀呢?

引用:+本帖最後由+nelson諾諾+於+12-7-19+12:42+

Group 4, 黄錦輝/培僑,係直資好似無得大抽獎 ...
謝謝。只是諗值唔值得為入黃錦輝/培僑而放棄津小和不參加大抽獎。thanks.

引用:如自行揀梁小,沙呂應該無得叩門

如自行揀梁小,沙呂應該無得叩門
一呂都好似冇得叩。

引用:我其實都有個疑問!+究竟去一間一線尾二線頭

原帖由 SY_Joanne 於 12-07-25 發表
我其實都有個疑問! 究竟去一間一線尾二線頭嘅學校係咪如果個小朋友好努力去讀書, 其實係咪都可以去到同一線 ...
我朋友個囡讀譆年都入到曾肇添。

引用:沙田一線頭同九龍/香港一線頭都有分別,+一

原帖由 shatin_yau 於 12-07-25 發表
沙田一線頭同九龍/香港一線頭都有分別, 一山還有一山高, 小朋友能力可以, 就再考間好d, 所謂唔係猛龍唔過江 ...
Yes.  宣小聽講可以去到90%入band 1英中,一呂/培基都只係6x%.  其實沙田一線與 二線頭小學我覺得相差唔太遠,最緊要小朋友肯讀書。

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-07-25+

原帖由 jennyjenny 於 12-07-25 發表
一呂培基都70%+上英中呀
英中不等於band 1英中。德信,林大輝,培基中學等都不是band 1中學(即大部份是band 1生)。我只計band 1英中。

‹ 上一主題|下一主題