用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

S1-EPA Activity Book

請問 S1- EPA Activity Book 是否要買, 開學前以為只是 參考書. 但昨天有功課要做.  而且覺得一點深, 題目好似著重思考. 有沒有小朋友正讀 S1呢? 有什麼意見?

謝謝你的意見.  但我亦發覺中史及西史都沒有作業.  好少有這種情況.  只是讀課本??

原帖由 mwldad 於 11-9-20 17:46 發表
The Activity Book is important because the test & exam questions will follow those patterns. And it also help boys to have simply way to review what they have learned. These were my experience for my  ...

請問皇仁有沒有代訂英文報紙(Standard Junior, etc). 吾覺開學時有申請表?  是否要阿仔漏取了?

原帖由 cherrynequ 於 11-9-21 12:31 發表
睇左第一份感覺好低俗,阿仔話只有睇晴報同都市

請問知吾知有沒有The Student Standard 訂購?

原帖由 fallenleaf 於 11-9-21 13:33 發表

兩星期前開始訂,阿仔上星期一訂了South China並已交錢。

回復 1# fallenleaf 的帖子

是否每個學生都會收到電話, 或是抽樣聯絡家長. (是每一級都會收到電話, 或是較低年級)?

回復 6# fallenleaf 的帖子

阿仔講數 FORM TEST改了時間, 10 月13日星期四. 但是否在堂上TEST 或在3:30, 就吾清楚??

另外, 昨日中文測驗, 有沒有學生覺得深, 是否完成全份卷??

1. 請問其它中一班10月13日(星期四) 要否"數測" (Chapter 0及1)?

2. 那麼昨日中文 (10月11日)是Form Test, 為什麼不是3:30開始?

3. 至於英中Form Test 是在10月25 (星期二), 3:30pm 開始嗎?
請指教!

相信你個仔一定很叻.  啊仔個班是偏低!
請問是否在圖書館可以印Past Exam Paper ?詳情如何?

原帖由 fallenleaf 於 11-10-12 18:49 發表

1.小朋友唔清楚其他班的數測情況,不過最新消息係數學form test chapter 2a就未決定測驗的範圍。

2.Form Test 未必一定要放學,可以每班自決。不過昨天好似幾班都係第一堂係中文堂,所以自己攪掂。

3.英文科就未聽聞有f ...

請問可否在圖書館印舊考試卷??

一於叫阿仔去問吓.  多謝提點.
d仔真是好鐘意玩西瓜波, 我聽聞過.

英及數, 快要測. 英文內容都頗多.  

中文已派卷, d仔覺得時間夠嗎? 做得很趕嗎?
成績真是一般. 老師都無心情講最高分是幾多?

原帖由 sandyaloha 於 11-10-14 19:50 發表
不如叫d仔問下學生會師兄吧!
佢地的政綱好似有講關於pass paper的安排的,
去年是差不多X'mas假期前報名交錢及派發的,
上到中學,基本上主導權幾乎都在學生手上,
老師好多野都唔係點理的,
希望你明我意思la!

...

阿仔寫英測內容無 "preposition".  你哋個班有寫?

回覆 2# fallenleaf 的文章

請問辯論有沒有選人? 有與趣的同學如何參加呢?

回覆 2# fallenleaf 的文章

GEO Form test 在11月8日(星期二), 但未講測那幾課.  

英文Form test 改為11月3 日(星期四).對嗎?

回覆 1# fallenleaf 的文章

呢個吔嘢評核試目的是什麼? 是校內評核, 還是校外(公開)試?

只是考英文一科, 或是中,英, 數(三科)呢? 究竟老師有沒有告訴學生? 要預備什麼科目作評核?  真是十萬個不知!!!

回覆 4# sandyaloha 的文章

Good Point!

Geo Form Test 8/11

知否 test 第幾個Chapter? 若有消息, 請通知! 謝.
‹ 上一主題|下一主題