用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!! ...
樓主: yanbb2007
go

2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!! [複製鏈接]

Lofty,YLau,

請問昨日主任show出來的長毛巾(吸汗seep背脊用),離遠看好似2條紗巾咁長,質地好似紗巾的吸汗巾在那兒買呢?

關於毛巾,我已在千色店買了長方形紗巾了,不同銀碼的都買1pack.看看那種好用.

YLau,

星期六會不會到學校參加活動啊?我會戴紅色cap.到時打個招乎吧!

No. 是畢業生.

原文章由 pigbear 於 07-8-20 13:41 發表

我想問下77位小英雄係唔係今年收左77位幼班生呀?

Hi Yanchuchu,

我亦是上幼甲家長. 下星期一我們相認吧!

JoinLable我亦有讀"瀨尿班"(Playgroup)的Mami訂緊(有woven label &鞋貼),應該confirm layout 后14日寄到屋企.但係好多人訂,貨期未有覆.你要訂就快d啦.

我又覺得大少表現比上次好,厠所都知道位置.又幫手在多用途活動空拾玩具.希望佢開學唔好打架就好了.

原文章由 YLau 於 07-8-22 17:56 發表
Hi all,

Regarding last Saturday's gathering, during the games,
my son refuse to sing and dance. He only holding my hands and so shy to do everything. He's not scare but he don't
enjoy all t ...

請問大家收了乘車証未呀?冠忠話昨日才寄出.

我好驚下星期一開學唔知醒呀.希望各位同學家長明天早d瞓.

今日第一日上學,一切順利.希望在無家長陪的下星期,一樣ok就好了.

回家亦收到乘車証了.大少是3号車.有無同車的小明友呢?

今天終於分離家長學生上課,家長要聽Talk,小朋友在課室上課,聽Talk時傳來陣陣哭聲,大家都少不免分心去嘗試分辦這些哭聲是否來至自己的小朋友.

接放學時,我又特登排最后,看其他小朋友出來怎樣.今日大部份小朋友都面帶笑容,繃繃跳出來.到我的時候,老師說今日大少被同學抓傷面,老師已用冰幫他脯面.出來時已沒有傷痕.其實這不奇怪,他一定有些行為惹其他同學發怒.我認大少是應該被打的.但老師說大少沒有還手,立即投訴給老師聽.這個是最令我開心同安慰的.所以大少被打我亦開心.當再問他是否曾被同學打,他沒有答,只是說"有冰冰查面呀".

有挑戰,明天大少返學搭校車,我怕他車上哭到嘔. :-|

Hi YLau,

我大少暫時適應都算ok.課堂沒有哭.他又說在校車沒有哭.(明天問嬸瀋是否如此)今早仲四点幾起身說要囬校玩滑梯呢?

講開校車,大少只乘單程(上學),但校車遲到了半小時,希望只是剛開學情況混亂一点吧.

今日第一次同大少乘地鐵囬家,見他在車上"中"下"中"下想瞓,好得意呀!

你囝囝現在有此情況是好事,我怕大少要個幾月後才哭就慘啦.

今日校車叻咗.只遲咗3分鐘.但大少面上多了一條紅鬚,他說在校車比哥哥弄傷:cry:

大少是撘校車上學,我只是接放學的.可能無緣相認了.希望下星期見到你和你囡囡.早日康復.

原文章由 yanchuchu 於 07-9-7 17:27 硐表

TansonMa,
唔好意思,我一直都未得閒睇你寫既文章,所以無同你相認,下星期一我會自己帶返學,你會自己帶定坐校車?我女女發燒,哩兩日都無返學,佢依家訓僅覺,所以先得閒。 ...

今日無返學,因大少發焼+勁流鼻水.九点半睇完e生至現在他已睡了兩次.大槪都已好很多了.明天可以帶口罩上學了.

今早他6:00起床,一直等我起身就問我"返得學未呀?"我一模他手仔熱辣辣,再"do"埋38.2度.我說"oh!唔駛返學了"接着就要通知各單位請假事宜.

今次他病倒,極大可能是在酒店房踝跑(因生日所以到迪士尼酒店住一晚)所致.真是自已攞嚟.

請問大家做好環保花燈未?

多謝關心.已好番七七八八.但鼻水就斷續仲有d.你囡囡要小心d啦,咳比較長手尾.分享一件開心事,今早大少如上學時間般起床(6:30am),他爬上我床上,睡在爸媽中間,在爸爸的肚腩上指指下讀晴雨表:"...007年8月..日,星期二,晴天...,多謝合作."跟住唱咗一首關於吳老師,思韻老師,小明友的歌后又瞓番.好得意.

十月頭晚的幼班課程簡介會,你會去嗎?

家長會理事就暫時不會了.睇定d再算.

今天大少話參觀圖書館,他說:"有好多書,d書可以"掂"得架."
環保燈籠用了半日已做好外型,現欠大少自己填色.等佢瞓醒做.

講起燈籠,真係好多wor.我接放學時,見到成行燈籠掛在窗邊. 都幾靚傢.我在樓下望上去幼甲班房,都見到大少架"穿梭機"呢.

過去幾日,大少返來又講多咗d同學仔名.真係要囉本簿扎低佢:

近日大少講"司機叔叔好煩",其實並非司機叔叔唔好,而是大少一開口就不停講嘢至下車,令司機叔叔話大少好煩就真.

今天學校慶祝中秋節,大少吃了很多生果,仲拿錯咗同學仔個茶點盒和一片楊桃回來.真激死.

真係可惜了.不過未必是跳舞試堂出事,因跳舞會好熱嘛.始終開學總要睇多d醫生嘅.

大少是9月出生,所以明天是大日子,等我現在去睇佢有無踢被先.Bye.

原文章由 yanchuchu 於 07-9-27 22:46 硐表

我個女又係食凈O左一塊楊桃,佢唔鐘意食楊桃嫁,但佢同老師講話自己飽留返係屋企先食喎!

佢今日又發燒,係氣管炎,聽日無得同你地開生日會啦,都係我一時大意,琴日同佢試堂學跳舞,唔記得同佢著衫 ,真係有D唔開心,佢最鐘意開 ...
‹ 上一主題|下一主題