用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日去interview...要喺天橋底食風避雨
樓主: beyondcontrol
go

今日去interview...要喺天橋底食風避雨 [複製鏈接]

早到半個鐘,無得入,傍佗大雨又大風又凍,連有瓦遮頭的地方都唔提供,叫人係門口淋雨食風。呢D咁無惻隐之心的學校,學術幾好都無用啦。

1    0    0    0

引用:請問是邊間? +

原帖由 Linuslouis 於 15-12-06 發表
請問是邊間?
九龍塘某名小,半龍學校。

引用:我都覺得咁安排吾好,搞到小朋友濕晒,禮堂

原帖由 tingshun0135 於 15-12-06 發表
我都覺得咁安排吾好,搞到小朋友濕晒,禮堂仲有好多位,出面仲有地方,其實睇下學校體吾體諒小朋友je!
多謝你講句公道說話,而家D人就係好似事必關己,己不勞心咁啦,我地冇車,要預早少少到,附近不無之地,先希望學校可以安排一塊瓦遮到啫。最後我和幾家長先搵到個天橋底避雨,吹風。況且我諗無人會每一次做乜嘢都上ek睇吓行情先。正所謂己所不欲勿施於人,我即時反應給副校聽,唔想下一批人又淋雨,但佢竟然話校長都知啦,你見到我地學校有幾多地方啦。老實講,禮堂前有一塊少少空地,俾人企埋一邊,這要求都不太過份啦。像陳守仁那天打風前夕,本來都不給早到家長入,但突然大雨,學校都開放僅餘的地方入內。當然,這名小名氣大,當然不用討好家長,我地D小市民只想發表吓意見啫。同場,仲有家長在巴士站企但話我搶咗佢的士囉。好明顯,我今次高攀咗這間學校

真心感謝你講句公道說話,謝謝。

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+15-12-06+

原帖由 martin12 於 15-12-06 發表
那這學校真不適合你,你應該in 都唔去in 即走,表示不滿
係呀,你講得好啱,我絕對唔適合呢間學校,但做人應該有始有終。不滿嘅大人,唔係小朋友。如果係我自己去interview, 我一早就走咗啦。但總要教小朋友正面面對任何事,我同副校講純粹想其他人不再淋雨啫。

引用:早到半個鐘,無得入,傍佗大雨又大風又凍,

原帖由 beyondcontrol 於 15-12-06 發表
早到半個鐘,無得入,傍佗大雨又大風又凍,連有瓦遮頭的地方都唔提供,叫人係門口淋雨食風。呢D咁無惻隐之 ...
首先,多謝各位正義之士,仗義執言。連累你們被人無謂的抨擊真的不好意思。希望再澄清本人的立場,不要再污染這帖。有人話要投訴就不如直接同校長講,講得對,但我見唔到校長,所以揾副校表達在外的情況,但她並沒有給我正面的回應,仍然谂住讓下一批面試者淋雨,可幸的是後來再没大雨。那我一廂情願的惻隐之心的想法,如你們所說我真的太高期望,枉作小人,太大落差。原來人禽之別的道德,惻隐之心,對某些人來說原來只是我太高期望。針唔拮到肉唔知痛,當時突如其來的大風大雨,唔在場唔會知。我並不覺得自己的孩子是寶貝,我報了20間小学,1x間幼稚園,什麼曬太陽,排長隊,當然試過,從來無想過要學校善待家長,玩得這個遊戲,就要遵守遊戲規則。早到要等是常識,但遇着突如其來的情況,只是覺得為什麼,就如在街上下大雨遇到陌生人都會遮埋,點解學校連一塊瓦都唔借呢?原來期望人有惻隐之心,是一個過高的期望。不是要扮清高,說什麼身教,但總不能帶着小孩嗰頭去,轉頭就走,要作個藉口叫她走吧!真的有諗過寫信俾校長,但谂深一層又有什麼意義呢?我又算是什麼呢?既然副校都這麼答,我真的無話可說。請把這個戰場結束,冒犯到你們的神校,真的抱歉!以前的ek很有愛……但現在……再次感謝各仗義之士,说句公道話,有了你們我總算覺得這個世上還有温暖:)

siden    發表於 15-12-7 13:40

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+15-12-07+

原帖由 Kidultdaddy 於 15-12-07 發表
樓主不要不開心。這世上精神病人太多。加油。
多謝……人間有情:)

回覆:Sevendwarfs 的帖子

yes exactly

引用:yes+exactly +

原帖由 beyondcontrol 於 15-12-07 發表
yes exactly
i mean被騎劫了

引用:回覆+beyondcontrol+的帖子 有無凍親?樓

原帖由 iloveu2 於 15-12-07 發表
回覆 beyondcontrol 的帖子

有無凍親?樓主要注意保暖呀!
多謝關心,即時感到溫暖:)為免又惹起爭端話我博同情小题大做,我並唔敢喺帖到交待自己有冇事。但我真係即時頭痛,所以先將外面情況告知在室內的副校避免其他人淋雨。翌日作感冒,好彩小朋友無事。

Sevendwarfs  樓主保重,繼續同小朋友作戰!祝成功!  發表於 15-12-7 09:42

引用:Quote:原帖由+iloveu2+於+15-12-07+發表回

原帖由 beyondcontrol 於 15-12-07 發表
多謝關心,即時感到溫暖:)為免又惹起爭端話我博同情小题大做,我並唔敢喺帖到交待自己有冇事。但我真係即時 ...
多謝sevendwarf, 😊很開心就快告一段落,玩完這個遊戲了。

‹ 上一主題|下一主題