用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

我個囡拎咗敲擊樂套KIT返嚟, 重到我都拎唔起咁濟, 鐵片琴加鐵腳架 雖然說上堂時不用帶腳架, 但真係好重, 都唔知點拎

其實我都覺得範圍真是太多了, 這樣令家長和小朋友都好辛苦!

Boris/Sheany:

想請問吓爽爽參加了功課輔導班是否每天都會做妥功課後才回家?你們覺得教得好不好?

我囡都係食A餐, 不過冇事喎

時事評估,真係好抓頭 仲要係紙筆評估,佢哋點識寫?我都冇同個囡預備,範圍太大,唯有靠平時將啲新聞講俾佢知。

Boris,

我哋都完全未諗過未開始做,可能最後都係叫佢畫張畫交差就算

今天收到體檢的通知書, 你們的小朋友是那天做?
我囡是在10月23日, 真是的, 24日便要期中評估, 前一天卻要浪費1.5小時做體檢, 真不知應不應該改期做

Boris,

我諗我都要train吓自己的EQ才可平心靜氣地教囡

你也說得對, 23日剛巧是假期, 不用妨礙上課。我會多多嘗試你提供的好方法, 謝謝囉 :wink:

另外,入了內聯網看過, 好像沒什麼可看性呢

szema,

印象中打針應該係下星期(好似19/10,但唔肯定, 要睇返張通告), 係有護士嚟學校幫所有學生打的。

昨晚忙於做artwork, 完全忘了做eng-class, 不知今天可不可以補做回?

小提琴老師寫手冊話亞囡冇交57元樂譜費, 但我明明第二堂已吩咐亞囡帶回校交給老師, 真不知是不是她又弄丟了

TWMa,

謝謝你的分享。

在直資問題上, 作為家長而言, 我暫時是中立的。到底轉直資後協恩在政策和課程上會相應地作出什麼改變? 對小朋友會有什麼影響? 會不會比現在支援得更好? 在完全沒有具體方案的情況下很難作出支持或是反對的意見。唯拭目以待矣!!

szema,

我對2012的理解跟你一樣, 如果要脫鈎, 受影響的應該是該年入小一的新生; 正如如果要結龍, 也是該年的小一生受惠的。不過暫時我仍覺得協恩轉直資的機會不高, 記得當年看過有關報導, 其實協恩最初也有意結龍, 但因為當時政府突然又推出少於85%band one生的中學要轉中中, 才讓很多英中(包括協恩)卻步。但如果協恩真的要轉直資, 我希望它能夠小學和中學一齊轉, 就像男小拔一樣, 反而對升中更有保障。其實站在家長立場上, 只要是對自己小朋友有利的, 都會支持, 現時協小升中的比率差不多有9成, 我們當然也希望將來到我們小朋友這屆也能夠維持這樣的比率 (最好有多冇少), 但還有五年多的時間, 中間政府再會推行什麼折磨人的政策, 又或者協恩會作何改變, 實在是未知之數, 作為家長, 只有被動的靜觀其變了!

各位,

啱啱打去協恩問過, 明天不用穿運動服回校。

另外, 記得要帶英文的書, 特別唔好忘記listening book & My School本story book。

szema,

方唔方便send埋俾我, 我囡英文好差!

apricot 寫道:
[quote]
szema 寫道:
...囡囡嘅honics teacher 曾經提供了不少自製Phonics 遊戲方法,效果都唔錯,如果有興趣,我可以問老師攞返啲資料send比你。

szema,

Can I have the info also, pls ?    [/quote]

Thanks, szema.

好想睇佢哋旅行D相,但內聯網又唔覺有,我問亞囡,佢話見唔到自己有相,咁點創作標題

我之前已打過電話給敲擊樂的導師, 她說明天可以不用上堂, 但要下一堂連上兩堂補課, 我諗你哋都可以打俾你哋個導師商量吓點安排。

szema 寫道:
TWMa, Boris

原本明日(14/11)係學校假期,滿以為唔駛上大提琴班,好彩今日聽到陸主任提甚麼敲擊樂隊照常練習咋,返到屋企即時睇吓個手冊,先知要上堂(都係3:00 pm) ,所以你睇吓你囡囡個schedule駛唔駛上堂。

TWMa, Sheany:

請問知唔知我囡決賽仲駛唔駛跑? 佢話佢跑第二

我囡昨日回家已告知入了決賽, 仲鬼咁興奮, 話今次一定要快過上次喎, 我就乘機叫佢一定要食多啲飯先有力跑
‹ 上一主題|下一主題