用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

好啊!我PM咗俾你啦!

TWMa 寫道:
wyl:
Thanks
睇嚟我都需要同你交換電話, 以便對每日功課  

Boris,

唔好咁講,大家都係新小一生,又咁啱同班,梗係要守望相助啦!

你們會不會訂明報和加入家教會呀?

課外活動大部份都在星期六, 我囡星期六本身已有校外的courses要上, 可惜了, 不能參加了 :-|

哇! 好開心見到協恩大家庭又多咗d人上嚟傾計, 唔駛傾來傾去都係得我哋幾個

roxena,

你囡又係1C呀? 唔知係邊位同學仔呢 :wink:

我個囡今日遊魂, 唔記得寫手冊呀!    我見佢本中文抄寫練習只有5個詞語, 佢話老師話每個寫三次就得喎 另外仲有英文同數學都要做。今日見到佢哋dictation張list, 嚇死我 好深呀! 我真係戥我囡擔心

szema,

雖然大家唔同班, 但都可以一齊傾吓計, 我囡到目前為止都好中意新學校、新同學&新老師, 返學好開心!

appleapple,

我見我囡得五個詞語(我的家、爸爸、媽媽、像、還是)咋喎, 死啦, 唔通佢抄漏咗 請問係第六個係咩詞語

嘩! 今天上來一看, 大家傾得好開心

我囡做事也是唔緊唔緊嗰隻, 正是我急佢唔急, 所以開學後我都發了幾次脾氣 把她駡慘了 後來回心一想, 也不過是6歲人仔, 又剛上小學, 都要一段適應期, 所以又有點後悔駡了她 :-|

其實學校網頁內是有內聯網的, 不知何時學校才會給我們密碼, 也不知內聯網內會否有手冊上網呢

Many thanks roxena, 我要放工返屋企先睇到我囡本手冊。

我都見到我囡畫嗰啲啤梨、香蕉, 但就唔知有咩含意

今朝好大雨, 唔知佢哋落校車時個媬姆會唔會用傘遮佢哋行到樓梯口, 所以我都比我囡自己帶咗把傘返校。

我未買冬季套運動服, 請問知唔知體育課可否穿普通深藍色的長運動褲? 還是一定要穿家教會出的那套運動服呢?

請問學校會不會有兒童雜誌(如:紅蘋果之類)做集體訂購?

roxena,

請問今天1c班有什麼功課?

我都係返緊工, 所以都係要夜晚返到屋企先知個囡要做咩功課 :wink:

請問那些通告(如:英默範圍和今天派的quiz範圍)是否要簽署後交回校? 老師會唔會俾番我哋? 因為之前個英默範圍簽完我冇比我囡帶返校, 老師在手冊上寫我欠簽通告

Boris,

其實我家的情況跟你的差不多, 都是在職父母, 而且我們沒有用全職工人, 只有一個part-time工人每天來三小時負責接我囡放學和煮晚飯。女兒的功課溫習全靠我, 我放工到家約六時半, 七時吃飯, 九時睡覺, 可想而知在短短的兩小時內要做的實在很多。 自從升了小一後, 我連與小女講睡前故事的時間都差不多沒有了, 我囡很抱怨我為什麼現在都不講故事, 但很多時實在很累, 沒精神。 星期六我囡的課外活動schedule全滿, 我一整天就是帶著她去不同的centre學不同的東西, 只有星期天可以休息一下。 不然實在連喘息的機會都沒有

你哋有冇參加校際朗誦? 我見冇哂消息, 係咪即係冇比老師揀選? 因為我囡去年都有參加幼稚園組的, 今年都想俾佢繼續參加...

一星期三次特訓? 咁我囡冇入選都冇所謂, 如果日日要5:30先返到屋企做功課, 仲邊有時間溫書   

你們會不會在校訂冬季校服? 我打算自己去金錀買, 但唔知經學校訂係咪會平過自己去買呢?

Thanks apricot.

各位家長,
你哋會訂邊本雜誌? 我諗住訂紅蘋果, 但又想訂木棉樹, 有咩意見? 邊本好d, 啱小一睇? 英文的story box又好不好?

還有打針事宜, 那張回條是要下星期一連針咭交? 還是10月18日打針當日才帶回校

Thanks szema,

"小學雜談"的分享是指雜誌訂閱嗎?

Boris,

請問你們從何得知要參加功課輔導班? 或者英文輔導班? 是收到memo還是老師通知的 我也想我囡參加不知是否可以?

請問校服如果自行到金綸購買是否都必須交回回條? 因為老師寫手冊話我冇交回條, 但我見回條上又冇地方註明不參加訂購之類, 應該點?
‹ 上一主題|下一主題