用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
樓主: 小時了了
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

akys 發表於 17-12-6 15:40
個人睇法,得12-13分,即平均2.x一科,仲讀大專/Degree做乜,咪又Hea多3-4年。唔想好心做壞事,以為對佢 ...

如果國內或台灣收,價格相宜,俾佢讀大學好過HD。

兩者我會揀台灣優先。好似版友講既例子,就算11/12分碰上努力自律既同學,係可能有正向影響上進D。成本唔高俾佢試下無壞,好似國際版有D 想英國希冀變好就真係好搏。

akys 發表於 17-12-6 22:26
我到今日都係覺得香港唯一能生存嘅定位係對外及服務祖國(政治正確)而唔係回大陸工作。香港人醒醒目目,有in ...

其實睇下新加坡就知香港定位係要點。

但香港話事人要儘快跟阿公融合,引刀自宮。所以在香港保持自身競爭力係難。

我覺得而家呢個時勢,學多樣第三語言最實際。

小時了了 發表於 17-12-6 21:55
係呀!我真係依家認真考慮除內地讀大學外,去法國/德國/澳地利。。。嘅公立免學費大學呀!阿女呢排係學 ...

你女幾年班? 為何有宿舍住?

聽講過法國考到係唔駛錢讀。

mother904 發表於 17-12-7 07:17
點解會揀台灣?
台灣同大陸既大學係香港同樣冇認受性,台灣本土好多大學生畢業都冇野做,大陸唔會好少少? ...

台灣去美國昇學較易。

搵工,台灣係經濟問題,大陸係人脈問題。

熱門城市,如北京,就算係外省北漂都難搵好工。

大陸近年被吹上天。

係架,大家見到係一小撮人好多既財富。但難堪既事比大家新聞報導見到既多得多。

小時了了 發表於 17-12-7 07:35
你地好好人呀,分享好多用人资料
阿女中一,佢間中學所有中一生有一個強制住宿訓練,阿女呢個星期開 ...

中一仲早。

經濟條件有限,一定係讀本地資助大學。而家本地大學學年間,應係有條件下去外國讀一年半年,算係睇驗下國外生活。

細路真係有決心,可以本科讀好D考獎學金,或者做幾年野儲錢考個獎學金,去國外讀研究院。

呢D 野唔駛呀媽幫諗埋啦。

小時了了    發表於 17-12-7 08:59

akys 發表於 17-12-7 09:56
當年阿哥考會考玩玩下死咗,去咗建築業訓練局,出來由低做起,知道不足,晚上讀VTC, poly, 最後喺u 讀埋個p ...

我完全同意你果套: 要衰過先懂珍惜,要試過先知學科唔岩自己。

問題係而家學位前既進修,好多變得商業化,好貴。以前既TI 無左,唔知仲有無你哥果D HC PART TIME DAY RELEASE。

其實而家仲有無呢D 平既OPTION,俾D 細路讀書讀到半上不落既父母,可以有個WAYOUT。

國內,台灣係平價選項之二。

BTW,以前會考3C 入TI, 會考日2A3B AL 1C 入HD。 就算落馬既學水平比而家高得多。

小時了了 發表於 17-12-19 08:31
中央對我地香港又有新優待----"統戰待遇"?!

中央今年出台多項便利港澳同胞內地發展政策 (2017-12-19): htt ...

當然係統戰啦。

你覺得住屋公積金係SO? 詳細你要查下條例啦。

其實內地好多中小企,唔會俾社保公積金。。。 除咗公務員,事業單位等等,因為對企業係較大固定支出。

仲有內地工作,税率相當高。要查清楚,收稅如何,公共福利如何。

王家爸爸 發表於 17-12-19 09:58
但係未可以係自動售票機買高鐵飛。

其實唔出飛啦。

而家唔知邊度,上網買火車飛,都係出個QR 碼去手機。

LingChiBaBa 發表於 17-12-20 12:25
整個藍圖出咗嚟啦。

香港政府連同中央推高香港樓價,香港樓得大陸人買得起,而家就扼香港人去大陸接D鬼城 ...

梁特講過在南沙附近租地起“香港城”

仲有河套發展。

目的當然係 “ 千秋萬載,一統江湖”

KK20010609 發表於 17-12-20 13:26
世界一直都在變, 如果永遠停留在 10-20年前的中國, 我也不會考慮, 但當你真正上了大陸, 真正了解現在的香港 ...

你要分開睇。

無論你幾睇好中國既經濟,讀書係兩回事。

唱好中國經濟多年既羅傑斯,身體力行寶貝女學埋流利普通話,但佢哋無送個女去內地讀書,佢哋長住新加坡。
‹ 上一主題|下一主題