用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇 ...
樓主: chowalice
go

聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-11-15 11:37
唔係好瞭解你屋企住边、經济狀况、教学理念同小朋友性格……好难代你揀吖~我个人選揀又未必適合你既情況。
...

老實講, 攞HKPAPA 口水尾.

SPCC VS CKY 絕對係藍籌 VS 概念股.

真買股, 買概念股係為左回報率高... 即係成本少, 利錢大.

CKY 係咪成本少, 回報大?!

我反而覺得, 唔CARE 回報既, 先應該揀CKY.

Charlotte_mom 發表於 16-11-15 11:26
唔駛唸,在我心目中SPCC係不二之選

你真係佢地既"鐵粉"

陽光點的歌    發表於 16-11-16 18:54

hkpapa852 發表於 16-11-15 13:43
只想講句: 有錢就可以任性!

唔係話擦某校鞋, 亦避免用D 概括性字眼.

但係SPCC 跟CKY 真係無物好比喎:

論學費: CKY 貴唔少, 以私校身份, 未來昇幅唔敢諗.
論成績: 無論本地U, 定世界名U, 唔駛講啦下話?!
論校友網: 唔駛講啦下話?!
論牌子老, 信譽高: 唔駛講啦下話?!
論IB: 兩間都可以讀. SPCC 揀人讀, BUT 全港平均分最高, 跟CKY都差幾遠下.
其他德育果D 老土野唔講喇....

如果話揀YW OVER SPCC, MAKE SENSE 喎, 貪學費平, 男校...

但而家兩間都係男女校.

Yanamami  係你地先禁有心机同楼主分析阿妈係女人……  發表於 16-11-15 14:11

bigheadchiu 發表於 16-11-15 14:06
其實以往有聽過人放棄spcc嘅, 主要是去dbs/dgs, 或去傳统international school 如CIS , CDNIS, GSIS....

...
去IS 係讀讀下走?!
DB/DG, 特別DB 個STYLE 跟SPBB 唔同.

又係唔CARE 業績/回報既, 隨佢地揀既家長, 好似許生, 鄭生都為佢地公子揀左DB.

fishmeow 發表於 16-11-15 18:17
期待男女拔vs SPCC 的post

ek幾普遍既想法:

男既 db over spbb
女既 spbb over dg

唔講地區因素。

hppa  Not all  發表於 16-11-16 23:55

mcl203 發表於 16-11-15 18:23
當真 ?? ~~~

無架! d人係咁講,係咪咁做要出視呢個條件先得㗎。

fishmeow 發表於 16-11-15 22:38
細個讀書年代覺得DB 和LS d 人真係幾囂張。但係入了社會做嘢之後又正常番。諗番轉頭又真係值得囂,因為佢哋 ...

認同第一句. 呢個係好多我果代人既感受, 加埋果間串咀女校.
有唔少人覺得串唔緊要, 至最緊要串得起<--- 呢樣我唔認同.

串唔串人, 係價值觀問題, 教養問題.

陽光點的歌    發表於 16-11-16 18:58

mcdonn 發表於 16-11-15 20:31
餅主,我認同SPCC D學生有禮貌同謙虛。但會唔會有係雞同雞蛋的問題呢?我唸冇一間學校會教人要囂張呱?So  ...

"我唸冇一間學校會教人要囂張呱?"

我諗囂張唔係目標, 但係副作用.

有D 學校PROMOTE 競爭, 追求卓越, 自我身份認同...

有朋友係SPBB 畢業, 佢話從少老師教佢地要低調, 要壓仰, 攞左獎要收埋, 唔好呱呱叫, 唔好讓人覺得你囂, 照顧及他人感受...

但有D 學校會張揚D.

即係愛國, 身份認同, 無壞. 但排外係副作用, 唔壓抑變種族主義.

Soming  講得很好!  發表於 17-2-17 14:45
MrBeast  同意,自豪和囂張只差一線,父母家庭和學校culture都有影響  發表於 16-11-16 16:32

dereklg 發表於 16-11-17 15:36
可能樓主係想睇下有沒有各種不同意見吧 !

咩野係EP?

中學仲多普通家庭喎, 佢地超過12%學生 係有學費減免, 約7-8% 係全額資助. 所以中學更加唔駛太擔心背景比較.

當然人地高中去英國讀BOARDING SCHOOL 跟著入劍牛, 普通人家考到劍牛獎學金, 都因為經濟原因留港讀醫, 呢D 只能信命啦...

SPCC 屬建制派?

唔駛講啦下話?

數下D 名人就知啦...

dereklg  ep = early psychosis,思覺失調  發表於 16-11-18 12:02

Hillkymama 發表於 16-11-18 10:03
睇下學費係咪問題啦, 唔係個個可以或者想申請資助.

識兩個父母每月收入約10萬,(佢地小朋友同校)為學費放棄 ...

400-500K 一年?

唔係化?

SPCCPS 既位置比較吊腳, 除非你住緊幾億既壽臣山, 如果唔係都要計埋校車費.

但其他野都包埋.

除非你係指定要學某樣課外, 或者一定要開胃菜加飯後甜品, 唔係只需要俾基本.

跟某D 私校加車費, 唔會差好遠.

Hillkymama  六年.  發表於 16-11-18 11:23

bigheadchiu 發表於 16-11-18 10:47
每人都可以有自己的想法和選擇。

不過唔太讚成你和你朋友的想法。每件事都有正面和負面的。問題是要點bala ...

我又唔覺得佢講得好負面喎...

譬如有人好驚, 因為聽講 "個個" 都補習自己谷.

咁即係點?

即係自己都要補?

人地有錢有時間, WHY NOT?

即係個個化妝, 唔係自己素顏就唔OK 喎...

bigheadchiu 發表於 16-11-18 11:25
佢話因為覺得因為怕父母背景影響而有spcc都唔讀,我會覺得是負面想法太重。或者說是人各有志吧。
...

絕對同意你話, 背景比較對父母影響, 大於細路...

不過, 對比較, 可能女生敏感D.

更重要係....

有D 懷疑... 實情係爸爸怕背景比較, 影響媽媽既心情, 引起家庭唔和諧.

所以一棰定音, 借口怕影響細路, 寧願揀間普通D 既...

老實講句, 物質比較既野, 一般男士(成熟) 比女士遲鈍好多...

matsushima 發表於 16-11-18 11:40
我想已放棄的家長, 現在會後悔, 他們所說的父母背景問題, 我不相信去到YW和高主教就會冇哂
去到邊間學校都 ...

我覺得背景比較, 係爸爸驚D.

為左家庭和諧, 係要諗清楚!

meowloo 發表於 16-11-18 13:38
有啲事情唔方便响度講,但父母言行會直接影响其子女在校與人相處的模式和價值觀,家長知道後,便會知背後的 ...

學校係小社會, 物人都有. 知名學校, 當然有不同價值觀既家長以不同目的入讀.

學校收生時FILTER, 在學亦壓抑炫耀...

所以話說回來, 雖然不少人認為不公平, 但多收校友子女, 確係更大機會保持校風及價值傳承!

dereklg 發表於 16-11-18 15:30
我係spc 既,我親弟細我7年,係spcc 既,佢 d 同學仔以前成日來我屋企玩,我稱佢地為spcc 學弟,有錯嗎 ?? ...

好奇, 你有仔會俾佢讀返SPC 嗎?

dereklg 發表於 16-11-18 15:14
引述你同意呢個回覆 "總之決心入讀的就唔好理其他事................."
正好解釋左你對我之前的一個提問

一般, 我唔係咁同意D 人護校, 特別果D 有沙入眼就跳哂出來果隻...

不過SPBB 在EK 浦頭家長唔多, 所以你唔會俾人圍插既.
‹ 上一主題|下一主題