用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進
樓主: Xanthe
go

西灣河基灣家長請內進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 西灣河基灣家長請內進

Andyrain,

看過呀女2年級手冊,上年考試都係6月12號左右。6/21, 22 p.3 and p.6 考TSA,之後老師計分出成績表....所以咪要差不多這段時間考試。

醒目開學勳章

sy123456,

可能默書考試範圍只默到dc5,但係可能英文paper I 會include 埋。最好check with 老師!

sy123456 寫道:
我見1B班手冊寫今個星期四默DC6,但考試考到DC5,點解???是否有寫錯呀?

醒目開學勳章

sy123456:

校長在茶

醒目開學勳章

sy123456:
有一次,小朋友不知是否有藥物敏感,吃了藥想叫老師幫我留意下,在校務處留了言,點知成日都無覆. ==> 下次寫手冊並著小朋友交給老師簽名。

醒目開學勳章

sy123456:

小一老師會睇手冊,通常都會在導修課。要鼓勵小朋友在早課給老師看,老師一定唔會鬧。

醒目開學勳章

請問係:

1) 全班作業未派回家? ==> 寫手冊告知老師
2) 小朋友因病冇返呀?==>  如果你屋企附近有同班同學就向她們影印一份功課,然後做左去並寫手冊告知老師。

我想問各位,如果小朋友有寫手冊,但作業未派回家,應該怎樣做,是否明天會給記欠交功課呢?

醒目開學勳章

昨日有事遲左去,明天CHECK完話你知!31號就去左,遲D POST上黎!

醒目開學勳章

31號茶

醒目開學勳章

編班試有一定程度的指標,初小每班一定會有曳同有乖,有成績好有成績較弱,但如果某班的小朋友比較聽話就容易有學習氣氛,成績會較好!我地就升小四時分精英班,頭38就A班之後就撈埋一齊!
編班試考D咩,我地都唔知,不過,好似編完班不是由好至差排,是一D好,一D差,不知是否正確?其實編班試不重要的.我像今年1C班成績比較好.

醒目開學勳章

唔緊要學校茶

醒目開學勳章

andyrain and all,

try to point out this to 校長  in the coming 27th June as we will have the 聯歡會 for the 義工!

AndyRain 寫道:
其實學校可否考慮將5日既考試分開做兩個禮拜咁去考呢??  頭三日在星期三, 四, 五, 跟住個兩日在下個禮拜一, 二.  咁樣中間會多一個weekend既break讓大家有更充裕的時間去溫習.  其實咁樣對學校應該無mug影響的. 但對於家長就多了起碼10小時去溫書.

像我們這些在職的家長, 放左工番到屋企食埋飯最快都要8點啦,還有幾多時間同佢地溫書喎??!!!  這樣做, 小朋友又可以唔駛被家長迫得那麼緊, 因為時間不夠, 大家既壓力/要求會變相提高.  越高年級, 要溫既野相對亦會多d, 時間就更加唔夠了!!

有時就算係我想請假同佢溫, 但公司都唔一定會批的, 要視乎公司人手安排情況的!! 當然有人會覺得, 應該訓練小朋友自律, 自動自覺, 但係若佢真係咁自動自覺, 做家長的就唔駛咁擔心啦.  唉, 總有些人就要人推才會行的!!!

醒目開學勳章

yes, 蚊學校大把,上次星期六有家長 point out,星期一放學即噴蚊油,由於這幾天落雨,如無意外聽日會再噴!之於

醒目開學勳章

ffhhmama,

試下啦! 不過下年會有好大的改變,eg. 時間表,上課時間...... 老師忙完考試計分出成績表後就要出下學年的計劃書,做得唔好    全體老師遲放暑假!   

醒目開學勳章

遲d在講要接放學!

醒目開學勳章

sandylaw,

類似但會派發義工証書,比較輕鬆一些!

sandylaw 寫道:
Xanthe,

我想問下27/6的聯歡會係咪好似茶聚咁架?

醒目開學勳章

詳細未知,但已決定更改時間表,好像會早些回校(5 mins??) 每2堂就小息,會有早會,詳細會遲d講掛! 改校褸、會唔會少d功課????、仲之我地寫的問卷,校長已詳細閱讀,希望將學校變得更好!

醒目開學勳章

ffhhmama:

學校會吾會採用普通話教授中文科, 我覺得這樣會在讀寫聽各方面都可以増加接觸機會 ==> 應該唔會因為這樣會令小朋友的差異更大!!
另外在英文方面可吾可以增加一此課外英文書由老師教授, 據我所知現時有些學校會吾用教科書改用不同的故事書授課 ==> 曾經討論過但學校要做好多back up,暫時行政上有困難,家長又難了解小朋友教左d mug但係考試時要考返教署個範圍,我相信短期未必可行。但我覺得係好的提議,因為可增加小朋友的生字!

醒目開學勳章

not confirmed yet...

sandylaw 寫道:
Xanthe,

早些返學既意思係早五分鐘嗎?

醒目開學勳章

這個很難呀    就算係有導修課老師教唔切書都要係這堂教,冇計!特別上到3年級以上.....   

如小朋友不懂老師可立刻教導 ==> 這個問題都要看小朋友會唔會大謄發問!  

醒目開學勳章

應該係背金句!

請問有無1B班家長,我想問問星期一考聖經什麼範圍?因上網家課冊寫星期一考聖經.
‹ 上一主題|下一主題