用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-3-11 10:01
我女上學期UT已經有PG,不過佢都話唔準,因為有D科考嘅範圍又唔多,都係比家長參考吓,太低就真係加倍努力 ...

我見阿仔考試範圍都好多課喎,不過應該都未作準嘅。

Mimichuchu 發表於 21-3-11 13:49
亞仔drop科之後勁開心,相反我就有啲擔心(emoji)

香港入大學唔難,方法多的是,唔駛擔心。

YmOra 發表於 21-3-28 11:10
個人認為,老師係該科嘅"專業",老師一定有能力判斷學生的成績,我覺得都"準確",不過,多數老師都會俾分 ...

你又啱喎,我仔話考試係深咗,就連我仔分數都比之前低少少,但排名就同之前分別不大,相信真係卷深或老師手緊。

YmOra    發表於 21-3-28 14:08

natnatbaby 發表於 21-4-10 12:28
大家知吾知聯招是否年尾要填志願?到時應有中六predicted grade?

正常應該今年年底要填聯招, PG 應該S5完结時學校會比,到S6考完 mock exam 後都會再有。

我仔補課時間都未出,但預咗暑假會忙,只係報咗幾堂 course 玩下,而家好努力準備緊考試,呢個試對佢都幾重要,考完試就安排打針先,暑假應該都要補課。
大仔今日第一日返 Intern,细仔明年升大學,時間過得真係好快。

csbaik 發表於 21-6-5 12:15

呀女學校都勁補課

我仔都出咗時間表,全個暑假都要補課,暑假得番一星期左右。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%98 ... 9%A6-064648622.html

取消明年中文口試

szeching 發表於 21-6-30 21:44
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

正!我女話取消中文卷四非常開心

取消都好,可以避免有啲豬隊友搞搞震,不過我仔反而話想考

csbaik 發表於 21-7-4 22:21
又升一年,又緊張起黎

一上到中六就好快,通常半個學期大约到1月左右就上晒,可以唔駛返學㗎啦 !

濼濼媽 發表於 21-7-8 12:15
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔話取消中文卷四非常開心

其實有好有唔好啦,而家取消口試,校本比重又少咗,即係話一試定生死嘅壓力更大。

各位學校完成中五後有冇比 PG 同學?知唔知學校 PG 通常點計,準確度會唔會都接近呢?

幪面超人 發表於 21-7-9 08:56
終於學校出左暑假補課時間表,
得一個星期咋,
大家係咪補全期呀?

一樣,我仔都係得一星期暑假,不過果個星期佢都報咗個 course 玩

esmehouse 發表於 21-7-9 22:55
我地 8 月才有,應該用今年嘅 DSE % 去俾

其實都唔知學校點計,因為今年 PG 如果比得高,apply 大學隨時會有 CO ,但比得高又唔知 CO 會唔會都高

natnatbaby 發表於 21-7-9 23:12
我囡話考完mock 才有PG,咁咪好遲,吾糸好明。

完晒中五部份學校會有 PG ,考完 mock 又會再有。
如果會 apply 外國大學,都會用到 S5 嘅 PG .

我見有部分網友話學校 S4已經有 PG , 可能想畀啲壓力同學,如果見自己唔得,就要比心機。

natnatbaby 發表於 21-7-9 23:18
今天最後一日結業禮,我囡話無比,吾知會不會遲些比。

呢個就唔清楚,我仔學校都剛剛出咗 PG.

esmehouse 發表於 21-7-10 08:30
我最想知學校俾 PG 同真正考出來嘅成績差幾多

見網友話一般相差唔算太多,有1-2科些少上落,甚至好過 PG。

esmehouse 發表於 21-7-10 23:43
見隔離 post 話 IB pg 39 分,但考完有 45 分滿分,真誇張

好多人都話今年 IB 擺明老師送分,根本唔公平。
好彩 IB 同 DSE 係兩條隊入大學,否則 DSE 生就惨啦!

esmehouse 發表於 21-7-10 23:28
我哋 15 號才派成績表,今年真係超忙,忙住補課又要做 intern

點解要忙住做 Intern ?今年應該要比心機於學業,全力去應付來年嘅 DSE ,有時間就學下其他嘢,甚至参加下比賽,做乜咁急要揾錢?

幪面超人 發表於 21-7-12 09:06
亞囝間學校中四最後一次已出PG,
中五又出左兩次PG,
唔知點計呀?

全年出兩次 PG. 估計係用每個學期成績去對比 DSE 分數,如果孩子成績一向穩定,理應唔會相差太多,最重要係 Best 5 最高能取得幾多分。

我仔學校比咗佢哋每科對比 DSE  分數, Best 5 有幾多分,然後叫佢哋寫下幾個心儀學系,睇下學系收生分數跟自己成績作對比(不過未計權重),幫佢哋認清目標。

natnatbaby 發表於 21-7-22 00:38
吾好意思,有無家長可簡單講下Jupas 流程,我吾明,亞女都吾糸好知道。今年尾按成績及興趣排各科次序,之後 ...

唔駛擔心,S6開學後學校會教,老師亦會提佢哋要留意截止時間等等。
我知少少或者同大家分享下,有錯漏請其他網友補充.

大學聯合招生辦法 (Jupas),大约10月至12月就會接受申請,同學須要開立 Jupas 帳戶,然後遞交心儀學系排位。
(有部份學系可能會在來年3-6月揀選同學面試)
公佈  DSE 成績後,Jupas 系統會重新開放,同學可登入帳戶,再根據自己成績更改排位。

專上課程電子預先報名平台 ( E App ),供同學在 Jupas 以外揀選其他專上院校課程(27間),首輪申請12月至明年5月,次輪申請則在5-7月。

個人意見,有部份學生只報 Jupas 冇報 E app ,但其實公開試充滿變數,同學最好預早做好兩手準備。如果已報 E App 已獲有條件取錄資格 (C0),一旦文憑試失手,只要符合C0要求,系統即時會變成取錄,同學只須接受課程及遞交留位費,便可保證有學位,避免徬徨。待 Jupas 正式公佈结果後,若獲派大學學士學位課程 (degree),則可在專上學院呢邊申請退回留位費,

‹ 上一主題|下一主題