用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

jacob ma,

係呀 .... 真係幾令令, 上年個間 cheap cheap 都差唔多 ... 不過無 t t 甘細心 lor

今日我派左冬季校褸啦, 不過 3 件頭個 set 野好怪 ..... 校褸唔太大, 不過另外個 2 件就好大 , 大到呆佬 bye 壽甘

原帖由 basicjanny 於 09-11-5 00:07 發表
hebe ma,
我昨天去時, 剛好見到你地見緊miss laura.
見晒3個老師, 又見到本咁靚的學習報告, 真係唔錯!

macro ma,

係呀, 今日派左 .... 一 set 3 件大左, 不過我唔換啦 , 因為校褸而家叫大小小 .... 一改去 s 我怕好快唔啱呀 !

仲有我買風褸 set , L 衫 OK 褲我要 L 可能長左小小 .... 可能要補多一條 M 既褲

picnic ~~ 之前有 2 張通告有架, 你可能 miss 左 .... 甘你去唔去呀 ?? $ 30 /位甘你有無報名呀 ??

呢幾日無咩通告 , 同埋 hebe 11月 改番 4 日興趣班好左好多 , 無再喊啦 !

而家日日唔同不過都係佢鐘意既野 , 笑住上校車呀
原帖由 曦Hei媽 於 09-11-4 19:36 發表
Hebe Ma,

我想問吓近排有無咩通告派過?我今天見miss choy問先知星期五真係school picnic,我之前都無收過通告。今個禮拜係未唔洗做閱讀報告,點解無白色嗰本閱讀報告,你呢?
另外,我想問吓你可否send 之前birthday party的 ...

macro ma,

係呀, 件校褸好攪野 ..... 唔多啱甘, 我都係中碼 ....
希望著到 3 年啦

你要換,最好明天帶番去叫 miss choy 幫
你跟進, 上次我番暑期班時都係自己去番校務處
換架 , 風褸 set 我買左 L , 長袖 TEE 就要左一件
M , 一件 L ...... 真係唔夠, 我先再番去買多一 SET
風褸 + 褲

明天我無咩野帶, 都係烚旦, 維仔奶, 腸仔包甘咋
1:30 番到 MK 先再搵野食 LOR

原帖由 曦Hei媽 於 09-11-5 09:05 發表
Hebe Ma,

尋日咪同miss choy講番,咁比埋picnic資料比我,我明天都去,明天見。

至於件校褸真係好細,我要換番m size lu。運動衫都要換番大碼,我買中碼好似都係啱啱好咋!我想問係咪要自己去番校務處換呢?

改番興趣班hebe開 ...

係呀, 明天見啦 ..... 記得大家相認 BK MAMI

原帖由 Michelle_Hung 於 09-11-5 23:28 發表
係呀, 小朋友要著整齊校服+白波鞋, 但就無講要唔要帶埋書包, 我諗住唔帶喇, 因為完O左可能帶博博去玩~ anyway, 聽日見喇各位!

macro ma,

唔好客氣啦, 都係順便姐 ..... 同埋 miss choy 真係好好,
佢真係好細心架 , 見家長個日仲好好 我覺得佢真係一個好老 c !

12 月無甘快架, 上次我係 10/23 星期五先派 11 月既比我 ..... 仲要寫 10/23 前要通知番 wor , 根本係遲左比
我 !

星期一我親自番去問 miss choy , 開埋 cheque 比佢叫佢幫我跟,  佢口頭講基本上無咩問題,  佢 d 班一定 available 架, 我仲多口問 12 月再加可唔可以 ???佢話 ok , 隨時搵佢加減都 ok wor

原帖由 曦Hei媽 於 09-11-5 23:39 發表
Hebe ma,

係啦裏面果件仲大過外面嗰件
你唔提我,我都諗唔起不如明天比埋miss choy幫我換添,我仲諗住星期一返去換,依家唔洗行多轉!謝謝!
另外,我想問12月興趣班資料及報名通告派咗未呀?我都諗緊同阿仔報咩好!

明 ...

natalie ma,

甘大單呀, 真係健康第一呀 !!  希望你 2 個小寶寶都快 d 好番 ...... 呢 d 天氣真係要小心身體呀 !!

原帖由 chuchu_ 於 09-11-6 15:43 發表
hi, 咁多位好呀, 好耐無上黎啦, 因上個week natalie 入瑪嘉烈兩天後出院, 跟住到個細囡入埋e 院4天, 尋晚先返屋企, so今日既秋季旅行都無得去, (巳期待好久的), natalie因為病左一week 都keep 住發燒, 又狂咳又流nos ...

hi hi ... i am here

原帖由 S.Africa 於 09-11-10 13:33 發表
大家好!我係marco媽媽呀!

有無人呀!

本本 ma,

收到啦 , 唔該哂你呀 !!!  

原帖由 corriatai 於 09-11-11 23:22 發表
Hebe ma,

send左sms俾你, 唔知你收唔收呢, 所以係呢度留多次俾你喇, 明天體操係禮堂上架

natalie ma,
係呀, 又凍啦 .... 大家都要保重呀 !

我昨日都收到新個 D 興趣班MEMO 啦 .... 我而家 11 月同 hebe 報左 :

tue ~ english music
wed ~ 精英小劇院
thur ~ 活力體操
fri ~ ballet

活力體操今日先第一堂, 未 g 佢 like 唔 like 不過其他個 3 日佢好似日日都鐘意, 所以我會跟番呢 4 樣再加埋個星期一既中華小墨寶

仲有原來興趣班你囡同我囡一樣都係 15 號車架 , 你屋苑個度仲有個女仔 "凱嵐" 又係跳 ballet 架 .... 你識唔識佢呀 ???

memo 寫要 11/22 前交番去, 我打算下星期一交 lur 快 d 交安心 d 麻

原帖由 chuchu_ 於 09-11-12 13:47 發表
Hi, 多謝咁多位關心呀,  now natalie 好返好多啦, only仲有少少咳,同埋細囡都無樹啦,但黎緊this week又凍啦,真係要好好睇實佢地先得~

hebe媽:
11月開始hebe 轉左上乜野既課外活動呀,係咪有體操呀,我想問好唔好玩架, ...

macro ma,

想問下你收到我 email 比你既相無 ??

另外 macro 有無收到 2 張 miss choy 哂番既 birthday party 相呀 ??  我有 2 張, 唔 g 係唔係生日小主角先有呢 ??  早 2 星期放左入 hebe 通告袋 , 叫我地放番 $ 6 入去比校務處 wor .... 想問下你有無呀 ???

jacob ma,

個日未問你課外活動邊個課室既, 我影左 hebe 個表係度呀 !

tue ~ english music
wed ~ 精英小劇院
thur ~ 活力體操
fri ~ ballet

有幾日同你一樣既 , 快 d 加番上去啦 .... 唔係佢地成日會遲左分佢地 d k1 仔 , 上次 ballet 有 2 個女仔 12:50 先派到入禮堂呀

macro ma,

有呀, 我會下星期交 .... 又報番 5 日 , 星期一加埋小墨寶

其實想報中國舞 , 不過同小劇院同一日 .... 都係唔改啦 , 番多 2 個月先再諗

係呢, 你想同你仔仔報 d 咩呀 ???

星期四玩體操啦 , 打關斗 , 跳跳跳 .... 今日我囡好開心呀

原帖由 曦Hei媽 於 09-11-12 22:37 發表
Hebe ma,

我收到你email呀,唔該你先!
另外,我問番Miss Choy,佢話只會哂番比主角喎!其他小朋友無ga,所以我個仔無喎!
係噃,尋日有12月及1月興趣班資料喎!你報咗未呀?

...

natalie ma,

仲未派 .... 又會甘遲既   不過個度寫 11/22 前交番去 !

其實我都想報中國舞 , 不過唔想放棄 "小劇院" ...... 星期一中華小墨寶又講好玩 wor , 真係報足 5 日又怕佢頂唔住 .... 真係煩煩煩

marco ma,

今日我見到你囝囝呀, 一落校車好開心甘番入去學校 !  我估佢都習慣哂 5 日架啦 !

不過今日同 miss choy 講左 2 句, 佢話我囡有時上堂到 3:45 , 4:00 開始無油 .... 會坐係椅到唔多出聲 , 始終佢都未太習慣無 nap time lor

原帖由 chuchu_ 於 09-11-13 12:47 發表
hebe 媽:

我地仲未收到興趣班既memo 呀, 好心急, 希望今日有啦,因我都想mon 交, 因太多人報名 要快手快腳先得.哈~
原來地興趣班係同一架車的, 呵呵, 姐係同埋阿靚既仔一架, 因我同佢同站的..呵呵, 但另外個小妹妹我 ...

macro ma,

今日又收到 memo , x'mas 既興趣班 .....
你睇左無呀 ??

其實$ 160 / 日都幾好玩甘, 不過我未問 hb , 不過係報可能報一個星期咋    可能會去 macau 反 2-3 日呀

本本 ma,

係呀, 佢真係幾細心 .... 我個個星期五見到佢 , 佢都同我講下 hebe 既野 !

最新係星期四佢又發皮 4 , 個個排隊佢唔排 .... 仲要拎哂 d 書出黎扮睇 !

miss choy 叫我搵 d train eq 既班比 hebe ,
佢唔識發洩自己既情緒 wor

原帖由 corriatai 於 09-11-14 11:31 發表
hebe 個班主任做野真係手快, 我都係尋日先收到dec & jan興趣班通告  一.一"

macro ma,

hebe 似豬兜兒童多 d ..... 不過 miss choy 講好多小朋友都唔多識宣洩自己情緒 , hebe 就係其中之一 !

同埋佢比同年成熟, 好多時人地仲未到個個 stage , 佢就到左 .... 暫時佢同施老師係一個硬, 一個軟去引導 hebe !  希望會
有改善啦

仲有去到 k 2, k 3 有 d 其他講情緒既班 .... miss choy 講到時可以報讀下 , 甘對個小朋友本身會好 d wor !

原帖由 曦Hei媽 於 09-11-16 09:49 發表
Hebe Ma,

我個仔平時都唔小睡,但就9點半, 10點會sleep!
hebe, 又發脾氣,其實都可以比啲eq course讀吓!另外,會唔會hebe係資優兒童,多數都會有情緒問題,或 者去check check!

聖誕course, 我都收到,我都諗緊同阿仔報半日,考慮多 ...

marco ma,

九型人格我都想試呀, 係邊度可以睇到呀 ??

其實我自己都想 g 我係邊一種 ?? 你有無去番學呀 ??
好似有 course 可以報讀架

原帖由 曦Hei媽 於 09-11-16 16:58 發表
Hebe ma,

miss choy真係好了解小朋友情緒及性格,你有無分析hebe係九型人格邊種,再睇吓用咩辦法去控制吓情緒!
今天,macro都唔肯返學,唔肯換衫,好彩工人最終氹到佢返學咋,又唔知做咩!

...

macro ma,

聖誕course 我打算報第一個星期 , $ 800 / 5 天都叫平麻 !  同埋明天問下 uncle so 車費幾多 $$ 先 , 問左再話你 g

12 月既 course 今個 week 要交, 唔 g 報 4 日定 5 日好 .... 星期一中華小墨寶 miss choy 講幾好玩架, 我又心 c c 想報 .... 不過怕 hebe 佢會攰又扭計 lor

原帖由 曦Hei媽 於 09-11-16 09:49 發表
Hebe Ma,

我個仔平時都唔小睡,但就9點半, 10點會sleep!
hebe, 又發脾氣,其實都可以比啲eq course讀吓!另外,會唔會hebe係資優兒童,多數都會有情緒問題,或 者去check check!

聖誕course, 我都收到,我都諗緊同阿仔報半日,考慮多 ...

natalie ma,

如果真係 2 個都要番工, 甘真係番學校玩下仲好啦 !  我打算番第一個 week , 第 2 個可能去 macau 玩下

仲有呀問左 uncle so , 車費係平時既除番 4 個星期甘計 , 而家我 $ 800 / 月 .... 番一個 week 就 $ 200 lor , 甘都叫平既 !

校外生都可以坐校車, 跟番我地坐開既價就 ok , 我 fd 都可能會報呀 !

原帖由 chuchu_ 於 09-11-19 13:19 發表
Hi Hebe 媽,

我幫阿囡幫左10天呀, 我老公話都係返去玩, 好過係屋企無野做, 我地兩公婆又要返工. 好過佢又由早到晚睇tv, 同埋 我幫natalie 幫左五日 12月呀, 希望佢like 啦, 我想問, christmas係咪要另比校車費架呢 ...

jacob ma,

我都問緊 nic ma 玩唔玩, 都 ok 啦 $ 160 / 日 3 個鐘 !

校車 nic ma 個度 $ 780 / 月, 為番都係 $ 200 一個星期幾抵玩 !!

本本都報呀, 佢揀左 2nd week J + O + N ..... 我未同 nic ma 傾, 睇下佢想玩咩先 ???

原帖由 basicjanny 於 09-11-19 22:50 發表
hebe ma,

校外生都可以坐校車呀? 咁就真係好囉, 2個w只係半個月車費, 都ok呀. 朗逸都會報呀.

我地仲諗緊報1個定2個.

‹ 上一主題|下一主題