用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

natalie ma,

係架 .... 我女都係講 macaroni 架 , 其實都有 2
- 3 個星期架啦 !

不過我都奇怪唔 g 係真係真, 因為 school 係無
kitchen 無奶奶整到 macaroni 架 ??  不過佢講
左幾次又似真真地

義工個度, 其實我估報唔報都 ok .... 因為次次都
有 miss 會記底你係邊班邊位小朋友既 parent
你簽番名就 ok 架啦 .... 佢地係登記有幾多小時
到時出番張 cert wor !

不過我自己醉翁之意不在酒 , 想見到囡囡
同了解 school 多 dd 姐 .... 當你見到佢跳
ballet 時既開心樣 , 真係會回心微笑架

miss choy 打電話比我, 其實係 hebe 近日情緒
唔太好, 我有一堆問題寫左比佢呀

我估 hebe 壓力太大都唔定 .... 9 月轉左學校,
am 變 pm class , 無 nap time, 一路同 aunty
瞓既佢變左跟我地郮 細佬仔又出現
左 , 到 10 月我又一報報左 5 日興趣班 ....
加埋加埋皮氣好差 , 一日喊成 5 - 6 次 !

最大單係佢講 "我唔番學" , 日日喊住上校車
架 ..... 唔係甘, miss choy 都唔會甘夜打比
我 , 原來佢地 miss 仲要考唔同既 degree
一 week 要番 3 晚學 ... 10:30 先番到屋
企 , 第 2 朝又番 8:20 ! am 有一班幫手 ,
pm 就帶一班做班主任

我真係好佩服佢地 , 原來 miss 都好辛苦架 !

唔怪得 2 次都係甘夜打電話比我啦 !!

原帖由 chuchu_ 於 09-10-17 13:29 發表
Hebe媽媽,

有呀, 有一日natalie 同我講話食左macaroni, 我話乜話, macaroni wow, 佢話yes ar, 但明明個日lunch 返學前佢就係食通粉, 我以為佢. 記錯, 點知真係有架.wow...
但佢就無講有mushroom 同埋carrot 呀, on ...

macro ma,

係咩 ?? 又話唔會 full 既, 甘我再
問下先 ..... 改唔到, 我都一定 cut
english 個 3 日 , 我囡而家日日都
唔想番興趣班 , 煩 c 人 .... 喊住上校車架

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-19 15:03 發表
Hebe ma,

我打去再問多次,好多都full 咗lu!
小墨寶full 咗,
畫劇full

你要改,快啲lu!

蕭亞姨,

個日我 ok 架 .... 不過我唔多識煮野食 , ok 唔 ok ??  我怕攪到一鑊泡咋

如果可以既, 麻煩你幫我報名啦 !!

唔該哂

原帖由 silvia_ng 於 09-10-20 17:40 發表
各IK1家長好...

黎緊11月17號(星期二)係幼稚園美食坊, 搵家長返去煮野食比小朋友睇 + 食, 你地大家有冇報名呀? 如果MISS左冇報又有興趣, 可以PM我。THANKS! ...

其實 k 1 學既 ballet 我唔多識出邊係教咩 ??  不過我見左 2 次佢地上堂就個個都好開心, 跟住做動作好 enjoy 甘 !

換完衫 12:10 到開始可以玩到 1:00 架 , 其實簡單 d 想唔係去考級個 d , 先玩住 1 年當拉筋都好既 !  

中國舞如果啱時間我都想比 hebe 玩下 ,
因為女仔 d 動作好優雅甘
原帖由 silvia_ng 於 09-10-20 17:38 發表

oh...中國舞你可以問下你小朋友有冇做"小元寶", "大元寶"等等。k2有機會入到校隊架! 我地中國舞校隊外出比賽, 已經連續三年取得金獎。
至於ballet....我路人建議要學不如出去學 ...

番學喊 ... hebe 都係 , 9 月第 2 個坐校車星期就係 .... 好不容易捱到月尾無野

10 月 2 號開始加興趣班 , 轉左另一架 ..... 喊左第 3 個星期啦 , 今日叫好 d ..... 無再喊, 希望係一個新開始啦 !

之前最差個 d ,連校服都話唔著 ..... 唔番學 , 唔學野 wor

原帖由 silvia_ng 於 09-10-21 09:22 發表

哈...唔好客氣! 等我分享下我以前既經驗...

我仔仔剛上k1時, 頭一個月都好乖唔喊。但點知一去到10月, 佢就日日喊, 死都唔肯上校車返學。我都唔明點解...有一日班主任打比我, 同我講,話應該我仔仔唔想上課後活動,  ...

ok .... 無問題 , 我而家留 tel # 比你啦 !

pls check pm

原帖由 silvia_ng 於 09-10-23 12:10 發表

方便留pm比我嗎? 我或者打比你同你傾。
煮果D野食都係好簡單, 放心! 因為學校都理解而家大部份媽咪都係"無飯煮婦"。

博博 ma,

我估我 hebe 個 case 同你仔仔一樣, 今日番 ballet 又係喊喊喊, 一見到我係 school 入面又喊 , 換完衫又喊 , 番到自己課室又喊, miss choy 都開口叫我 cut 一 d 先 , 仲有唔好再做義工 mama 住啦 ... 唔係佢都係見到我想我陪佢 wor !

今日佢講 hebe 行為已經倒退中 , 成日玩後面個櫃筒唔專心呀, 今日轉左去近門口張枱, 希望佢可以集中 d 上堂

而家等緊佢 tel 再傾下點攪, 今日 hebe 見我走時勁喊 , 仲扯住唔比我走 tim

真係一日差過一日
原帖由 Michelle_Hung 於 09-10-23 11:13 發表
哈哈我妗日見到你喇蕭蕭, 不過你見唔到我~ 好彩我早o左上去見老公俾部腦我check email 順便入下BK先見到你個pm, 如果唔係就見你唔到喇~

你講的同老師講一樣, 廖老師昨日見到我同我講停晒博博全部興趣班, 話佢好明顯 ...

macro ma,

係今日有功課同埋閱讀報告 , 不過又係一本書但有閱讀國樂同閱讀報告要做 .... 唔 g 係唔係漏左一本呢 ??

macro 鐘意番學未好 lor , hebe 日日都喊住話唔番 !

11 月我之前問左 office 話有通告 , 等到今日收到啦 .... 又寫要 10/23 前 (即今日 return ) 我等緊 miss choy call back , 希望可以轉到其他 , 不過我都會 cut 1 - 2 日架啦 ...... 5 日番哂, 可能 hebe 唔習慣都唔定 , 希望減 d 會唔再喊啦 !

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-23 22:35 發表
Hebe ma,

呢兩日阿仔腸胃炎,又發燒,又嘔又疴。但阿仔又扭計,話要返學,真頭痛。咦,你改咗興趣班未呀?同埋呢兩日有無功課同特別通告呢?

係呀 . 我都收到 memo , why 係見 miss laura 架 ??

唔係見 miss choy 咩, 我都怕怕地 .....

會 cut 1 - 2 日 , 不過我未收到 miss choy 個 call , 再問下佢邊 d 有位先 .... 一cut english 個度有 3 日空檔

原帖由 basicjanny 於 09-10-23 23:20 發表
hebe ma,

hebe真係好似越來越痞你bor, 睇來真係要cut一d.

我都問左miss tsang其他仲有無位, 佢叫我自己打去問候老師.
我見通告11/2-3-4家長日, 但係見miss laura
...

係呀, 唔該哂你呀 !!

下星期 miss choy 打電話比我, 我再問下佢先 ..... 問左再話比你 g 啦 !!!

原帖由 chris712 於 09-10-24 17:55 發表
係得一本書嫁,學校借果本係做閱讀報告,閱讀國樂係要家長自己搵/借本書比小朋友架~之前老師係同我咁講的~

natalie ma,

係呀 ... 我都會 cut , 睇下要 3 日定 4 日 lor !   miss choy 都未打電話比我, 我會再追問下佢點先

義工 ma ma ~ 睇黎都要 cut , 不過問多句 miss choy 先 , 到時都會麻煩佢搵個個興趣班 miss 講番 !

上星期 ballet 係好好玩 , 7 個小矮人做 7 個動作 ( 拎拎頭, 點點頭, 彎彎腰 , 扭 pat pat .....  ) 另外仲有 "擇提子" , bend bend jump , 乖乖腳送飛吻 , 曳曳腳醜醜醜 .... miss mui 真係攪到佢地好開心架

原帖由 chuchu_ 於 09-10-26 20:31 發表
hi hebe媽,

咁我諗你幫hebe cut d 興趣班呀,同埋我都覺得停左做義工媽媽先, 因為好似我個囡咁. 明明平時...好地地.如果我唔送佢by school bus,佢返學好開心架,但我放假送佢返學,佢都會喊哂口,so我地個囡都係likeo爹我地,所 ...

仲有呀 .... k 1 中國舞就係舞藝小搖藍 , 不過我同小劇院撞左 , 報唔到 lur

我個次同 miss choy 講, k 1 最開心係中華小墨寶同小劇院 , 不過小墨寶就好多人 , 成 50 人一班 wor   我而家想改都未必入到 , 真係超多人架 !

原帖由 chuchu_ 於 09-10-26 20:31 發表
hi hebe媽,

咁我諗你幫hebe cut d 興趣班呀,同埋我都覺得停左做義工媽媽先, 因為好似我個囡咁. 明明平時...好地地.如果我唔送佢by school bus,佢返學好開心架,但我放假送佢返學,佢都會喊哂口,so我地個囡都係likeo爹我地,所 ...

小劇院我囡番左 3 星期, 真係好開心甘 ! 不過個 miss 好 cool , 個日我番到去想問都唔多理我玩左咩

呢 2 堂我囡番黎好開心下

1. 第 2 堂開始成日攞 remote control 扮 mic
2. 第 2 堂有一小手工 : 丹丹老師
3. 第 3 堂有一頂似生日既 hat , 上面又係有個畫個人仔 : 丹丹 daddy

內容我囡都表達唔到玩咩, 不過我一講今日星期 3 要番去搵丹丹老師 .... 佢就會好開心, 上校車都無喊 !  希望明天都可以唔再喊啦

原帖由 Michelle_Hung 於 09-10-27 12:21 發表
其實有無媽咪知小墨寶同小劇院點好玩法?? 博博一o的都唔肯同我講玩咩, 係早幾日睇到有媽咪話小劇院有個mask叫"丹丹"我先搵返佢果個mask出來問佢係咩黎, 佢講o左少少, 同埋哩幾日成日搵o野扮mic叫我講o野, 我問佢好唔 ...

朗 ma,

thank you 你先 .... 明天我打去問下 , 不過我今日都寫左張 memo 比 miss choy , 我取消英語樂園架啦 !

唔 g 佢有無問到個位侯老師呢 ??

原帖由 basicjanny 於 09-10-27 16:15 發表
問興趣班d野, 打俾候老師呀,
我今日問左佢星期四:活力體操班 仲有無位, 佢話有, 叫我開票俾老師轉交俾佢, 報下個月的活動.

係呀MISS CHOY 好推介呢班架 !!  MISS LEE 係好識帶小朋友, 小朋友好開心又 ENJOY WOR !  

可惜呢班太 FULL , 真係加到既機會都好細 .....

原帖由 jollyhome 於 09-10-28 20:46 發表
我囡有上小墨寶,佢話上得好開心,因為係李老師教. 老師會播音樂,小朋友跟住音樂既拍子諗詩同做動作,仲會教佢地認字同埋成語.

另外我囡大約兩星期前,有兩日同我講'博博今日唔開心喊,我下次見到佢喊會叫佢唔好喊",有時 ...

朗 ma,

甘好仲有 dvd tim ??  我又想報, 不過怕 hebe 頂唔到 5 日甘多呀

都係 12 月或者下學期先再打算 lur

原帖由 basicjanny 於 09-10-30 00:06 發表
老師仲派左隻碟, 仔仔返來成日聽, 依架記得好多成語架啦.

今日收到 2 隻 CD , 好正呀 ...... 有哂個 D 校歌 HEBE 勁開心

仲有今日 HEBE 全日都無喊, 上校車 + 係學校分開都無, 仲識講 BYE BYE MAMI, ... 希望係個好開始啦 !!

睇通告 .... miss lee 好似叫 "李燕虹" , 唔 g 係唔係你個班既普通話老 c 呢 ??

我囡如果習慣到 11 月 , 12 月我都會再報呢班 .... 希望佢 ok 啦

原帖由 chris712 於 09-10-31 00:34 發表
李老師係咪即係教佢地果個李老師(ik1l)呀??
原來係普通話架?好似好吸引啊...
不過要童早起身真係好痛苦...

你囡好叻呀

我囡講唔到咩內容比我 .... 不過我次次見佢星期三都有 d 勞作帶番黎架 !

佢次次都講唔同名比我架 :

丹丹 ~

丹丹 daddy ~~

丹丹爺爺 ~~

原帖由 chris712 於 09-10-31 00:32 發表
哈哈~~乜丹丹唔係小朋友黎既咩?
童童第一堂上完番黎講左個好長又幾make sense的故事比我聽~~大概話丹丹唔聽媽咪講去vv,結果係車上瀨vv喎~佢仲一人分幾角...笑死我~~

...

今日見左老 C 啦, 原來係 3 個都見 ..... 唔係只見 miss laura , 仲有一本好令令既學習報告 !!!

雖然都短短 10 分鐘, 不過真係單對單甘傾小朋友上堂既野

‹ 上一主題|下一主題