用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D?
樓主: charcocat
go

玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D? [複製鏈接]

bobo101^*^ 發表於 12-10-30 16:13
明慧讀完都係派番東區既小學。
RHS 讀完都係派番灣仔區既小學, 係WEB SITE 有詳細寫2011年學生派位情況!
R ...

小學係跟屋企地區派位!  中學先跟小學地區派位!

charcocat 發表於 12-10-30 14:00
去了明慧簡介會佢地講得好祥細.
但我唔知玫瑰崗係咪冇分國際班同LOCAL 班? 同玫瑰崗有冇西人做班主任?
另 ...

邊間近就讀邊間, 如果RHS好遠, 小朋友個個都要NAP TIME, 咁細個就坐咁遠校車, 又係大校巴, 真係吾係咁好!  

如果你住STUBB'S RD, 跑馬地, 灣仔就RHS!

sasiuman 發表於 12-10-30 19:00
我住東區,我仔囡都讀玫幼,2歲就開始坐校巴,唔覺有問題,返而我兩個好獨立,開學時喊係正常,唔洗太膽心 ...

因為你吾係當時人, 咁細個坐到咁遠返學, 係好辛苦!  我以前就係咁!  

上山落山條路又多彎, 小朋友平衡力都吾係咁好, 大把人跌落地你吾知啫!  

依家可能有安全帶就好d, 個個訓教撞到頭仔在所難免!

sobmama  完全同意, 所以本人住東區pn唔會報d太遠既, 咁細個其實真係好辛苦...  發表於 12-10-31 11:20

charcocat 發表於 12-10-31 11:44
其實校車問題我唔係咁CONCERN, 因我自己以前都向個度讀, 住得仲遠同個陣冇安全帶, 我緊張既係小朋友將來發 ...

yes!  phonics pn學咗1年已經發音好正!  pn 3個鐘 英文/粵語班主任, 仲有1堂pth, 1堂日文.  日語發音好正!

反而啱啱返學, 攪到廣東話好大6口音同有日本口音嘅廣東話, 其實1星期先1堂, 我都吾知點解咁!  我小朋友返咗學先學講野!  依家就好d!  

不過, 太多語言學, 如果小朋友語言能力吾好, 就好辛苦.  建議最好上番中英文班, 吾好上國際班!  

國際k1己全英普, 中文書全普通話教, 我真係覺得小朋友好吃力!

charcocat 發表於 12-10-31 14:25
其實我係驚會唔會冇咩人識明慧, 比人認為呢間係唔好既學校, 因我啱啱識呢間學校, 上網SEARCH 只係話佢好COM ...

我兩間都讀過, 你仲想知d咩?

明慧4x年歷史, 程度深, 接駁小學程度無問題!  小朋友升英文小學銜接課程一定無問題!  考學校依家競爭咁大, 就真係要睇番小朋友實力, 呢間學校香港區好多有歷史嘅英小都會識 !  你睇下幼稚園排名, 佢都3x.

太子分校先係新校!

charcocat 發表於 12-10-31 15:56
清楚哂, THANKS

咁你小朋友係讀邊間先架? 咩原因你會轉既?

我自己兩間都讀過, 吾係小朋友!  我小朋友依家都係讀太子明慧國際!

你個細b, 明慧pn 有分大細b班, 小班教學, 十幾人一班!  都照顧得好好, 校車v v濕咗, 佢地ee都會幫佢換, 照顧得好好!

所以咁細個搭校車, 呢d都要考慮!  冬天真係整濕咗, 又凍又吾舒服!  

我有時都會專登去學校接佢放學, 同老師傾下.  仔仔一返學, 係門口見到個外籍班主任, 就即刻走埋去, 你就知佢好鍾意老師, 返學返得開心!  沿途見到同學仔, 又逐個叫佢d名!  咁你可以了解多d佢返學係咩情況!

RHS我相信銜接英小都會好好, 佢間英小程度深, KG課程一定會設計銜接課程.  而且多小朋友互相用英語溝通, 英語會學得快D, 講得較好.

‹ 上一主題|下一主題