用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
發新帖回覆
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 24-4-27 12:07
我女今年DSE,A1-A3都係揀Accounting,我同爸爸都贊成,只要有目標,知道自己方向,就可以了。 ...

支持多些年輕人入行

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:22
做account,好像又話前景麻麻喎!好像話人工唔算好
不過我都唔熟呢個行情

長做長有,近日報導美心集團會計經理在美心做了60年,今年103歲,我都建議公會前會長請她分享養生之道

何謂麻麻都係睇大環境和個人目標,會計未必令人發達,但都有不同方向發展

入行人工算低,入四大audit今年未必有2萬,如果有4年經驗四大年薪都有40幾萬,當然同 i bank 比真係小嘅

回覆樓主:

近日同舊同事聚會, audit出身, 內部轉去consulting, 應該50出頭, consulting firm 可以offer超過年薪幾球美金, 當然係好叻, 亦要跑數

賺幾多好多時也要看個人能力和際遇
Just google and found this. No fact check:

https://x-income.com/big4/

Big 4 revenue - audit % declining

https://www.visualcapitalist.com/visualizing-the-revenue-of-the-big-four-accounting-firms/

audit 係好好的培訓,經驗可用於其他工種

ANChan59 發表於 24-5-2 13:48
四大4年經驗只係40幾萬,是最低抑或中位數值?

兒子離職,佢個下屬三年經驗都超過70萬年薪。

consulting 當然高'過audit
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊