用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

原帖由 anitawong123456 於 08-9-12 09:03 發表
今天我都放假, 先早餐再去打bedmantion, 然後才做埋d 功課 !

anitawong123456, 你都放假, 真開心...

原帖由 LV77 於 08-9-13 00:03 發表
HI, 進進媽 :

你黎埋呢邊,會唔會好忙呀

LV77, thank you... 明白晒... 唉下星期默書有D 緊張TIM.

原帖由 anitawong123456 於 08-9-13 18:36 發表

ianmami,

All P.1 學生, Eng Dict on 14/10 !
我囝囝溫習一會兒, 佢就想 , 我都俾佢激死 !

anita, joemyt, 矇仔媽媽, 唔該晒, 可能我太緊張啦..  

原帖由 進進媽 於 08-9-14 08:40 發表
LV77:
好高興又見到你 我過埋呢邊唔忙!我不知多高興可以和其他媽媽交流,不知是否阿仔經歷過小一,而我亦大致了解這學校的運作,反而覺得今年的心情比上年興鬆很多,我們又如上年一樣,回家立即做功課再溫書,通常 ...

進進媽, 多謝晒你的INFORMATION.

原帖由 LV77 於 08-9-15 23:33 發表
進進媽:
我諗我對住個仔講得最多個句就係“快D啦” 我諗
平均一日都超過十次
平日都無時間溫習,通常都係知道黙書,就前一兩個星期日溫(學校都會一兩個禮拜前預告既,所以夠時間準備), 囝囝溫黙書都唔駛太勞氣,有 ...

LV77, 睇到你對仔仔d 按排, 只講你好勁............... 我依家想比ian 學下其他野不過學校d 野我仲未摸到... 真係煩

原帖由 進進媽 於 08-9-16 10:24 發表
LV77:
看見你的時間表不是太多溫習時間,但仔仔成績又不錯,
可能讀書天份都是天生的,進進最弱一項便是G.S,
但我見二年班G.S的生字又深了,所以我仍未摸索到怎樣和他溫G.S.
我見其他同學仔這科目可拿到9X分,我每次都只 ...

進進媽, 其他同學GS 有9X 分, 而進進有7X 分. 我想問下會唔會有課外題所以無左D 分呢 ?

原帖由 joemyt 於 08-9-17 01:09 發表
進進媽:

請問你知唔知過去 St. Joe 仔的升中派位情況呀?因為無途徑可以搵到!

外區唔好講,就觀塘區我知道有以下幾間 Band 1 英中:

1) 觀塘瑪利諾 (男校)
2) 聖言 (男校)
3) 順利天主教 (男女)

其實 St. Joe 中學 ...

joemyt, 我知st. jo 中學之前有比教統局警告佢地用英文教學. 因本身佢地係中中唔可以咁.  不過最近阿孫局長講學校已經可以自行決定用英文定中文教科目不過要睇d 學生水平. 我都好想知本區仲有d 物野band 1 學校....

原帖由 Adrian媽媽 於 08-9-17 22:16 發表
anita,

Part C 應該在學校做咗啦 ! 老師讀, 學生聽..

你們有無試過已交給老師, 而她收5到的情況, 我已試過兩次, 仲寫手冊, 話我們無交..

HI ALL, 你地B, C班都上左IPA 啦. 我地仲未WOW... 仲有MATHS QUIZ ?? OH...

原帖由 進進媽 於 08-9-17 23:53 發表
ShirleyB:
MATHS QUIZ(1)即數學測驗,不太難的,只要小朋友留心做不大意便可,通常錯都只是錯大意分.
有否記得開學老師講,如考試請病假,會用平時分落成績表,
MATHS QUIZ便第於平時分,所以亦要努力,加油!!! ...

進進媽, thank you... 好多謝你的分享, ian 想我比佢帶飯. 係唔係12:00要送到去呢

原帖由 joemyt 於 08-9-18 20:08 發表
咁你地聽日有無人返去聽講座呀?

joemyt, 明天我去聽講座你去嗎

進進媽, IAN 想乒乓球, 足球同游泳. 不過最後都係游泳算了. 因怕活動後再足球真係好支力KA

LV77, 我想問即係我地要比游水用品仲有佢地要帶書包去呀?

原帖由 LV77 於 08-9-18 23:03 發表
係呀!你要預備定一袋游泳用品俾囝囝帶埋返學校,
放學後帶埋書包搭車直接到德藝會,放堂後自己換返衫
出黎,家長可以在德藝會大堂等,又可以早些到平台個窗
"裝"囝囝游水情況(不過,上年好似裝修過,唔知平台呢part有無改 ...

LV77, 唔該晒...

原帖由 LV77 於 08-9-18 23:33 發表
ianmami,
提提你,最好在物品上貼囝囝名以之識別,就算
運動衫褲都寫埋名好些 因為我個仔算企理個隻,
但都試過有一次除左運動褲無放落自己個袋度,
到落堂換返衫搵唔到短動褲,要等所有小朋友換完曬,
現場有邊條褲 ...

LV77, THANK YOU。 咁物衫都要LABEL 左佢先

原帖由 anitawong123456 於 08-9-19 22:51 發表

今天功課派回來, 囝囝一分都冇, 問佢有冇專心聽老師讀, 佢就支吾以對 !  

anita, 可能你仔仔未明白做物呢. 慢慢比D 時間大家識應啦. 我現在學習放鬆D

進進媽, 我對IAN 的ECA 都如常睇一個月如佢太支力都會CUT

原帖由 anitawong123456 於 08-9-19 23:14 發表

P1.B班 ,

今天聽完講座, 老師講解了很多課堂上要注意的事情, 當然更了解囝囝在學校內的情況, 我想下星期, 老師會更嚴厲!

ST. JO 老師都係先嚴後寬的. 不過唔同類型小朋友有唔同反應同老師要溝通多D

原帖由 anitawong123456 於 08-9-19 23:48 發表
ianmami,

請問IAN有完成這部份嗎 ?

anita, Ian 未上IPA

原帖由 進進媽 於 08-9-20 21:43 發表
ianmami:
是否上了你未知?課程進度應該差不多格.
all mum:
你地有G.S DICT未?
我們下星期五要默了,然後14/10是ENG DICT

進進媽, 我地IPA 本書未帶過返學校.唔知WOW.

原帖由 進進媽 於 08-9-20 22:02 發表
ianmami:
ipa是oral堂帶的,
講開又講,
就來過100天了,我可以帶進進上來玩了

進進媽, 好呀IAN 可以同進進打乒乓球仲有上黎玩

原帖由 進進媽 於 08-9-20 22:32 發表
ianmami:
進進有一次都突然話上你屋企玩,我講了個原因給他聽,
他就乖乖地話100日後先上來.

進進好懂事... 你真教導有良方啦.

原帖由 進進媽 於 08-9-20 23:09 發表
ianmami:
其實我覺ian也乖,不過始終年紀還小,
他開學是細仔對嗎?所以適應比大仔會吃力,
包括腦力和體力也是.
不過見你咁繄張佢,相信無難到你們二母子. ...

進進媽, THANK YOU. IAN 係細仔. 不過佢講野比人感覺唔似細仔. 不過寫字同體力仍然係一個BB... 我好佩服你同進進一齊溫書... 睇黎我都要加把勁啦

原帖由 進進媽 於 08-9-20 23:31 發表
ianmami:
進進10月都算細仔,上年開學都是勁倦,早上起床仍然會哭的,寫字亦是寫到手倦,這個過度期會幸苦,唯有倦的時間陪伴他,幸苦的時候古勵他,但一個人無助的時候很需要別人支持,這個角色當然是媽媽做啦!這樣他便不怕 ...

我無同佢大溫呀. 明天啦. 明天下午回來溫習啦....
‹ 上一主題|下一主題