用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! ...
樓主: winwinchu
go

2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! [複製鏈接]

係呀!  我10月先至正式交學費,就連書簿費都平D,只需HK$900。
又係喎,8月有兩日返,好似幾扺喎!

原帖由 我係女仔 於 10-6-12 15:46 發表

10月先正式返學, 咁你8月份係咪唔洗交學費呀?
你8月有2日返咁咪好好羅, 唔洗交8月學費

我相信學校係因應你小朋友的出生月份,而定開學的日期,未必比你想幾時返就返架,因為我囝囝9月出世,所以先至10月開課。

由於我囝囝10月開課,所用的materials亦相對少,所以未平少少囉。

原帖由 我係女仔 於 10-6-12 18:30 發表

咁我都想9月份先返呀, 唔知可唔可以呢
點解書book會平點既 ?

NJ 好似係代表 Nursery Junior,並不是班別名稱

原帖由 我係女仔 於 10-6-14 11:47 發表

要打去問學校先知呀, 我都唔清楚, 因為我申請中英全日班架, 都係寫NJ

但係我响出面都返緊playgroup,變咗有兩堂都返唔到呀!

原帖由 我係女仔 於 10-6-14 12:03 發表
8月10日開始上學主任話,
咁細B咪好好羅, 有多兩日唔洗錢返, 抵呀, 當PLAYGROUP

我响屋企樓下見過方方既校車,是VAN仔保母車,車身有方方既校名

原帖由 我係女仔 於 10-6-15 11:45 發表

唔知係咪保母車黎呢?

其實太子和對衡兩間應該沒有大分別,對衡是正校,校舍會大D,選擇前可考慮邊間會方便自己多D。

原帖由 dorothy313 於 10-6-28 11:08 發表
請問大家係咪都係報讀(對衡道)?
對衡道同太子道兩間學校教學上有咩唔同呢??
係咪對衡道校舍大D同埋教學都好D呢??
Thanks

我諗好似平時返PLAYGROUP咁,STORY TIME和做小手工時就坐定定,唱歌時就大家跳吓舞做運動。

你買到校服未呀?

原帖由 我係女仔 於 10-7-8 02:14 發表
我想問下呢間學校係咪係坐定定咁讀書定係活動架?
唔知有無活動元素既呢?即係興趣班做課程一部份

好想知道,"生日袋"是什麼?  

原帖由 Edmondwanwan 於 10-7-12 20:32 發表
明天帶阿仔去方方interview, 想問問各位大概會問什麼問題?萬分感激

點解你咁快知道讀邊班呀?

原帖由 我係女仔 於 10-7-13 17:05 發表
我個仔係8月讀 ice-cream 班, 你地呢

咁帶個生日袋返去是做什麼的?

原帖由 我係女仔 於 10-7-13 17:07 發表

係每個月生日果日都要帶返去

註冊果日我同個嬸嬸傾嘰,佢好好人,話會教小朋友去廁所,並且會幫佢哋換片,不用擔心呀!

原帖由 anteater 於 10-7-14 14:09 發表
8月10日返學了,唔記得幾時,好似12月至3月,其實我好想知full time 會唔會train 佢去toilet?  因為我而家train緊仔仔,都想方方可以配合

室內上堂,關哂窗開冷氣,應該OK的,只怕太嘈吵。

原帖由 我係女仔 於 10-7-14 15:11 發表
唔知有無空氣清新機既呢, 因為對面岩岩打緊壯, 起屋, 有排起呀 一定好大陳

各位同學仔

記得去影學生相,要3張咁多架!  
仲有要去揾個家庭醫生,填返學校派的"體格檢查表"。
還要填好家長通訊和預備好針咭副本。

不過,8月13日是星期三,我哋係唔係要著運動衫返學呢?
如果係的話,我更加唔想買黑皮鞋住,因為我囝囝10月先至正式返學,我現在只係買咗响學校入面著既白鞋。

原帖由 fishballbaby 於 10-7-14 17:40 發表
室內上堂,關哂窗開冷氣,應該OK的,只怕太嘈吵。

我返12、13號,11:00-12:00果場。

原帖由 我係女仔 於 10-7-15 15:19 發表

依, 你返邊幾日呀

冇問呀!

原帖由 我係女仔 於 10-7-15 20:15 發表

咁你有無問你係邊組呀, hehe

Updated List:
NAME     BIRTH  M/F    AM/PM/FULL BI/INT'L     班別
我係女仔  0804   M     Full       BI               ICECREAM
薇薇細語  0806   F       AM          BI
Hung'sBB   0806   M       AM        BI
孫夫人       0806    M     AM         Int'l
winwinchu  0806   M       AM        BI
花仔           0809   M       PM         BI
Christy        0809   F       AM          BI
sumi5354    0809   M     PM           BI
Karanica      0809   F     FULL        BI
AAmother   0810   F     Full           BI
xeniatai         0810   M       PM        BI
卓卓            0810   M      PM          NJ
cutiyuki        0811   M       PM         BI
細仔            0811   M      PM          NJ
MauriceMa  0812   M       PM          BI
hehe1018                M       AM         BI  (請問BB幾多月出世呢?)
maysze_k               M       PM          BI  (請問BB幾多月出世呢?)
anteater        0808        M        FULL        BI

聽聞方方好多好多年前好出名,不過我報方方時,只係抱住報一間普通幼稚園而己,我亦不覺得方方是名校,但係,時不時都睇到D TREAD攞方方嚟同D名校比較,其實點解唔攞方方同D普通幼稚園比較呢?

原帖由 我係女仔 於 10-7-17 00:59 發表
我想問下點解有人話方方係名校既?

我叫花C9,所以囝囝的名字是"花仔"。

原帖由 我係女仔 於 10-7-17 01:01 發表
fishboybaby

點解你無放自己上去個LIST度既

嗄!  應該要著校服喎!  我只係諗緊星期三是否要著運動衫呢?

原帖由 囡囡婷婷 於 10-7-19 11:15 發表
請問各位家長, 8月10-11日開學日要唔要著學服呀?

噚日同囝囝試着校服,佢唔肯着,試了第三次先可強迫地着上去,可能套校服對於佢嚟講有點奇怪,和平日着的T恤好唔同,要後面扣鈕,兩邊條領大大塊,前面仲"叮"住條紅色嘢。睇嚟返學前要同佢試着多幾次,等佢熟習吓套校服。

原帖由 fishballbaby 於 10-7-19 17:19 發表
嗄!  應該要著校服喎!  我只係諗緊星期三是否要著運動衫呢?

‹ 上一主題|下一主題