用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

仲有呀!!!我問副校會唔會有機會安排現時班主任同仔仔升小二,因評估中心職業治療師建議.  佢即時回應我:一定唔會,因為要留返d經驗老師係小一度 佢話佢都知有d學校係會跟仔上,但我地呢間不會的,除了5 年班升6 年班同一個班主任之外 不過輔導老師一定係繼續跟我個仔.
所以有時我見到學校用呢個態度幫我們小朋友(因少數民族,長遠來說起唔到大作用),真係好擔心究竟可挨多幾年. :cry:
如真揀另一間學校我是選一條龍學校,課程淺d,功課少d,但我又驚常規活d(即時課室四圍走都無人理) 我真要好小心揀呢
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

tin_tin
你點會介紹錯啦,我個仔咁耐你都無見過,是否適合上我都唔知啦,何況你呢?我多謝你都黎唔切啦.介紹左比我等我知多樣野, 我會照application[quote]
tin_tin 寫道:
joey媽媽,

唔好ec, 介紹錯左tim

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

tin_tin

常規就... 要取捨喇.............呢樣野係我最擔心.
我而家開始部署亦會再睇定,亦安排緊約見社工,特殊主任,輔導老師傾.看來年比到d咩野我先再諗.[quote]
tin_tin 寫道:
Joey媽媽,

一條龍學校厭力冇咁大, 可以俾多d空間小朋友去做其他訓練和學習, 令他喜歡讀書, 不過常規就... 要取捨喇

ALAL:
   我好激氣呀,剛剛收到信,是天津申請彈回頭∼∼∼∼∼原因∼∼∼∼係我填錯冠君新股表,死未∼∼∼   

AGNESNG
  我講呢個~~~course~~叫你老公睇睇

伴我–融合社區體驗之旅

另外,我估你老公昨日講呢個是嗎?

感覺統合暨自理親子日營

Cathleen
如果照你所說:9月底將會6歲了,應該可讀多一年特殊中心,但反而我想問你有否比仔仔試過在下學年度試一般幼稚園就讀呢?如果從來未試過~~我會建議你比佢讀一般幼稚園試下d主流模式先,因為課程都會比較接近一般小學,小朋友日後升主流小學都有幫助.
你小朋友個案,我諗問返d心理學家及中心主任更會比較清楚,佢地意見點睇仔仔日後去向資料都可貴的.

至於沙田區有否參與用合教育既學校,其實而家d學校開始改為全校參予,你想知多,可按呢處地方睇∼全校參與」模式融合教育的學校名單

tin_tin
  好呀!你想點攪呀!    黎個大聚會好嗎 形式點好呢?你話啦
tin_tin 寫道:
joey媽媽,

真係好耐冇見你仔呢! 佢一定handsome左好多  

就快放暑假喇~~ 有冇時間一齊出黎玩呀?  

Cathleen,
   你要多主動call 評估中心,佢先可比快期你.至於沙田邊間學校好,我唔敢講,因每年學校政策唔同,所以你最好自己多行幾趟睇睇間學校是否適合自己小朋友,同時主動問學校校長有否支援比我們小朋友,看看他們的態度及反應就最直接.
tin_tin 寫道:
Cathleen,

咁你最好call call 評估中心, 因為有些係要你主動call 佢地先會為你安排ga

kmwun
係咩,要咁ga 咩~~我仔仔出世1 個月後已買了兩份保險了,當然大家之前沒有知仔仔情況啦!而家仔仔7 歲我都沒有跟進喎!只是一直比緊$$$供而已. 佢有自閉是否要向保險公司 講返ga
kmwun 寫道:
Dear all

仔仔五歲幾時想幫佢買份人壽保險,為免日後有咩問題所以報清楚仔仔情況,當時保險公司唔受,要等仔仔到七歲再睇吓。早兩日交番d新d嘅報告同成績表,卒之接受咗啦!

tin_tin

好∼∼比d時間我諗諗先 [quote]
tin_tin 寫道:
點攪? 我冇mug idea呀, day trip 就唔好喇 因為會好熱. 有冇好ge indoor activity 呢 

kmwun
   你覺得我而家講唔講比保險公司知好呢?比d 意見好噃 [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

你買落嘅就唔會有問題,我就因為早兩年想買時已經知道仔仔有問題,唔報的話怕他日有痳煩。但如果你想加保就可能要考慮報。

kmwun
  咁我仲想你幫我問下,假若我報了比保險公司知仔仔有自閉,而保險公司話無問題而受保,咁仔仔如果日後因自閉問題而影響自己受傷的話,咁會唔會唔包唔賠 因我想攪清楚先再問自己保險佬[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

我問咗我個agent,一般保險係唔保已潛在嘅疾病,因為自閉係先天性所以算已潛在疾病。如果你仔仔已經有份保險,而選擇唔報,咁有可能喺索償時保險公司會用唔保已潛在嘅疾病為理由唔賠,有可能要等法庭判。如果而家報番俾保險公司知,保險公司可能無問題,亦有可能唔再受保,咁多數會退番保費,又或者加loading受保。因為唔同保險公司有唔同處理,最好問吓自己個agent穩陣d。

gigi2
  實在太好了 我都鄧你開心 我仔仔而家7 歲都未真正可同我對話5 分鐘. (仲要從旁提示)  
好喇~~!大家繼續努力啦
gigi2 寫道:
Hi, everybody,

We have spent 2 years to wait for this kind of communication ON PHONE...    

[size=medium]剛剛睇報紙小 一 派 位呢位校長話~~

最 驚 小 朋 友 唔 開 口

本 身 是 油 麻 地 天 主 教 小 學 校 長 的 津 貼 小 學 議 會 主 席 蔡 楷 俊 表 示 , 校 方 會 透 過 面 見 來 考 核 學 生 的 表 達 能 力 及 是 否 善 於 溝 通 , 「 例 如 我 會 問 有 冇 小 朋 友 想 唱 首 歌 畀 校 長 聽 , 或 者 問 佢  爸 爸 叫 乜 名 , 有  小 朋 友 真 係 唔 知 , 我  最 驚 係 小 朋 友 唔 開 口 。 」
[size=medium]呢間學校是有融合嗎?佢這樣說法~~咁我們仔女已被歧視無名校讀~~    [size=medium]雖然我地家長都會自知知明,但呢位校長咁講咁見解,我個心都有小嬲嬲地[size=medium]仲話係津 貼 小 學 議 會 主 席

HelloMelody2007
  hi,我收到你的pm
我好高興認識你

stellacl
  真不好意思,請不介意我對呢位校長嘅諗法... 可能慣左鐘意爭取特殊權益,所以我會對呢d字眼上會比較敏感

好似我本校長對特殊嘅見解,上次都比我單對單講左d野(有關學校對特殊嘅問題),講完之後而家我都會感覺唔同左.... : 好似我上次同副校提出可否比班主任跟住仔仔上二年級,當時副校話一定係唔得(因為經驗老師是留返一年級),其實佢唔比我個心都ok的(但有d唔明究竟學校對特殊學童係點睇法而已).但誰不知一星期後副校通知我又可安排班主任跟仔仔上,現刻比我感覺學校開始對特殊嘅重視∼∼ 我都開始對呢間學校有返d信心咋 我記得我有個朋友講左呢句∼∼有出聲可能有機會爭取到,無出聲就一定無(呢位朋友是常常替我們到立法會教統局開會,就是佢地d力量出聲增取d野返來),所以    唔好介意我用左d敏感諗法呢?

係呢???講開又講,你近來忙咩野,咁少上來ga.仔仔學校生活點呀?
我就有件事想話比你地知,我有個家長佢仔仔揀來了我仔間學校讀,是佢心想要的.(因佢媽咪知我都係到,最重要係大家仔仔case一樣,等學校急切我們的需要,來年我再不孤單了,真是希望在明天了)

我地幾時聚下呀!!上次tin tin都話想攪活動,不如大家諗下啦
‹ 上一主題|下一主題