用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問潛水連身衣或保暖衣比較暖呢?
樓主: linwailin
go

想問潛水連身衣或保暖衣比較暖呢? [複製鏈接]

想問潛水連身衣或保暖衣比較暖呢?

在六月初時,仔仔在室內泳游池學游水覺得凍,這裡的媽咪教我買了一件aeroskin保暖衣給他著,當我買的時候那位saleswomen 同我講唔係好凍時,便著一件短袖aeroskin便夠暖,如果再凍時便加一件背心潛水衣在面便夠,我之前是著一件防曬衣再加一件背心潛水衣在面,她說這樣著不但不暖,而且凍的時候濕咗水會覺得重凍。著了aeroskin後仔仔沒有再說凍,那時室內水温在29度左右。
因為這幾天涼了些,便打算買件aeroskin長袖保暖衣,遲些再凍啲才加件背心,但今天去買的時候,那位salesmen 講如果驚凍,最好著件厚的連身短袖潛水衣會較暖,不過隻料比較浮,而aeroskin就冇咁暖,就好游啲!現在我都唔知應該點著先會暖啲,都唔知邊嗰講先係啱!請有經驗或知道的人可否講我知,因為仔仔有氣管敏感,我怕佢遲些游的時候會冷親氣管。謝謝大家!

Re: 想問潛水連身衣或保暖衣比較暖呢?

比比
我是在佐敦道買aeroskin保暖衣的,那時我說是BK的媽咪介紹所以有discount,原本500元折咗315元,背心是朋友送,所以唔知幾多錢,囝囝件aeroskin保暖衣裏面是有抓毛的,所以我覺得會暖啲,但昨天去買長袖aeroskin,那位salesman 咁講,所以沒有買只買了一條aeroskin保暖褲,想問吓你囝囝的tyr既保暖衣係咪都係潛水衣料的,你是否只幫他著一件或有打底,大約幾多錢一件?

HuiTung
昨天那位salesman咪叫我買這件(Goma)短袖衣連褲,不過仔仔之前未買Aeroskin時他是著另一牌子(Nikko)短袖衣,我覺得會浮起,而且之前那位saleswoman講Aeroskin會暖啲,而這裡的媽咪都話暖,所以買咗Aeroskin。你仔仔件(Goma)你覺得暖嗎?他現在游水時有冇話凍。咁遲些再凍啲,你會怎樣幫仔仔著?

HuiTung
唔該你!

Charlotte_mom
我朋友送給仔仔那件是goma,但我還未著,你指的三個骨褲,是否也是aeroskin,因為昨天我也買了一件,我都想知有冇用,會不會暖啲。另外你女女著tyr背心 係唔係會厚過goma的。

appleyuen
aeroskin是保暖衣的牌子名。

比比
aeroskin有抓毛但不是好厚身,所以我唔知夠唔夠Goma和Tyr暖,昨天買的時候有7折,(3碼)原價380元,現在266元,他們說所有物品在這星期內都會有折扣。

Hi,tommythumb
你好嗎!你重記唔記得我,其實係你介紹我去這間買的,多謝你我才識去買這件保暖衣,我在六月買的時候確實是要500元,但他們就給了折扣我只是315元。單據我還keep住。

Charlotte_mom
咁我覺得aeroskin游就冇問題,一點也不會浮,都ok,但短袖衣的拉鍊很短,濕水後比較難除,長袖衣的拉錬在前面就方很多。所以諗緊買唔買,

bgirl2
其實他們這星期做緊7折,我昨天買的時候唔記得問他們係bk會員會不會再有折,我記得對上一次買都有折然後說是bk會員他便再給折扣,所以就收了我315元,如果你去買,記得問吓他們,可能會再平啲!

tommythumb
咁又係,最好打電話問清楚有才去買,如果唔係真係正如你講蝕埋。

yuetmama  & peachtea
315元是短袖高領有少少抓毛在裏面的保暖衣,但不是潛水衣,長袖就唔知幾多錢,你可以先打電話問清楚,
地址 九龍佐敦志和街13號地下(佐敦地鐵B2出口,出了地鐵後直行轉左,便是志和街)
電話 27719195

kkkylie
我覺得長袖好啲,因為短袖保暖的拉錬在領後,而且拉錬很短,又要著得好貼身,再加上濕咗都幾難除,但長袖拉錬就在前面較為方面,可以拉開成條拉錬,會方面很多,如果你仔仔有哮喘,咁我覺得你買長袖會好啲。可以暖啲又除得快啲,冇咁易冷親,有其他媽咪教,游之前比些暖水或薑水給小朋友飲,會暖些冇咁凍,我仔仔五歲佢都係氣管敏感,諗著繼續學游水,所以我都打算再買件長袖給他,再加條保暖褲,我諗都夠曬暖!

昨天諗清楚都係決定買件長袖的aeroskin,今日去買時,我再問清楚他們,應該買邊件才會暖啲,他們說如果在室內游就買aeroskin,如果怕凍入面可加件泳衣,但不是防曬衣,他們講泳衣料和防曬衣啲料係唔同喎!咁著都夠暖;而室外就潛水衣料(Goma)會暖啲,如果小朋友成日企係度唔游,就最好買潛水料好啲,但件衫就會浮起,所以要睇吓小朋友邊樣適合啲!我仔仔是游室內,而且我又嫌潛水衣會浮起,所以都係買咗aeroskin。

Hi,yuetmama
我都係昨日下午去買的,剛剛有一位媽咪在買aeroskin長袖保暖衣,唔知會不會是你,我買咗2碼長袖折咗都要434元,咁你平過我咪即係1碼!,你小朋友係唔係好細,因為我見1碼係好細件,要好細個先著到的。
我今次都有問BK members有冇再折,他們都說沒有。

MIMI&LONG
你好!件長袖保暖衣是半身的,但也有保暖褲,因為我仔仔也是初學,而且又氣管敏感,我見有折扣,所以買定睇吓遲些需不需要著。我昨天再問他們,他們說游室內著aeroskin夠暖,如果是女孩子就可著件泳衣在裏面會再暖啲,記得唔好著防曬衣在裏面會越游越凍的,但游室外和初學者或企係度多過游就最好著件潛水衣連褲,但缺點就是件潛水衣很浮,唔方便。因為我也是游室內,最後也是決定買了長袖保暖衣,其實短袖的袖口都去到手肘位,同著長袖都相差無幾,不過游起來,有袖始終都係冇咁好游,但為了暖啲沒有辦法。而且長袖容易著和除,短袖濕咗真係幾難除,因為要著得貼身才會暖,如果不是便沒有作用。嚟緊天氣又開始涼,我諗買長袖就會適合啲和方便啲!

Hi,yuetmama
我都係這段時間去的,我張單和件保暖衣都是寫著620元,但折咗是434元,而你那件都是前面拉錬,我諗他們應該計了另一件後領拉錬的價錢,因為我問過後領拉錬的保暖衣2碼是原價是600元折咗413元,所以我諗........。
我仔仔都係五歲但好瘦又唔係好高,所以2碼很啱身。

MIMI&LONG
其實係要貼身才有會有保暖的效果,如果係前面拉錬應該唔會好難除,但都係覺得窄,你可以換大一個碼,一個碼大約相差1吋,最好帶埋小朋友去試就穩陣啲。

hennyyoyo
其實長袖後領拉錬一定好難除,因為仔仔之前嗰件短袖後領拉錬唔係好貼身都是很難除,所以我再買了一件前面拉錬的給仔仔。我給他試穿過,就真係方面很多。

VANS
想請問tyr 的料是不是也是潛水料,質料和goma 係唔係差不多。
‹ 上一主題|下一主題