用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

一甲班同學仔, 原來英默係明天喎, 咩唔係星期二咩?

多謝你的分享呀!

原帖由 SusannaChan 於 09-9-22 09:20 發表
各位德雅家長好..

睇完你地所講既擔心同壓力, 本人身同感受, 回想四年前都同你地一樣究竟呀囡做唔做到學校既要求, 默書又咁多, 都唔知點好. 其實小朋友佢地好叻, 好快識應, 而且不得不讚學校同老師都好有內心去教導 ...

小朋友做得到的呀, 加油, 而且老師亦注意到, 我相信老師會幫到佢呢!

原帖由 chrischeung 於 09-9-22 12:55 發表
今天有位老師打比我,講個小朋友上堂有發夢,寫D字吾得(其實系我跟的),上堂吾明要另外同他講.同同學相處吾到(其他小朋友己識到好多朋友但他會自己坐開)等等...我真系好擔心
...特別系同小朋友相處,他讀幼稚園己有這問 ...

六年後學制都唔知變成點, 我囡搞掂lee六年都好開心啦!

原帖由 kongkong7794 於 09-9-22 10:42 發表
我都同意,只要小朋友底打得好將來就無咁辛苦!如果係女更加好不用膽心,一定可升回中學.. 唔似我將來又要搵過又要膽心過

咪係囉, 我囡又唔主動做功課, 我未返到佢唔睬姐姐架, 唔肯做功課掛住玩, 到我返到去, 又食飯又沖涼, 仲要趕功課温默書, 投降呀:( 所以我星期日都冇去街, 在家同佢温默書呀, 閑日真係冇咩時間温架!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-22 23:19 發表
一甲班同學仔:

最近呢兩日 日日都九樣功課 做到個小朋友都話好辛苦!
而且又要忙中英文默書
由放學就忙到晚上睡一刻
講真連卡通片都無時間睇
佢係學校借咗D圖書返黎
都無時間讀俾佢聽
日日為個默書喊晒口.

好彩無買 ...

都多架, 昨日返來只係淨返約3樣功課, 不過學你話的, 佢地寫得好求其, 返來要睇返晒, 擦好多架, 係呀, 明天默中文, 不過中文好似易d, 我囡第一日返來話背默, 佢都冇睇返, 就可以背到段課文, 我同佢試默過都ok呀!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 09:45 發表

你女女功課堂做得多唔多呀?
我個仔返來坐定定都要做一粒鐘
(有時見D字肉酸都唔擦得太多L, 寧願爭取時間温書)
莫講話你無得出街
亦連我哋都要閉關修練
宜家都係滿腦子默書
今日預默英文
明日默中文 ...

HIHI, 我囡都係一甲架, 小朋友適應好快, 我想調教下佢主動温書同做功課多d呀, 日日咁激c 我呀!

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 10:48 發表
Hi, 大家好,我囡囡也是一甲班的,上星期六可能見過面了

佢好鬼求其架, 有一半都要擦架

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 12:10 發表
kwan,

你女女好手快喎! 做淨三樣!
我仔仔係功課堂做咗三樣咋,
餘下仲有六樣咁多.

係呀, 有聽亞囡講呀, 我囡有支筆呀....哈哈

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 12:29 發表
kwan

你囡囡做淨三樣真好快手了呀,我囡琴日回來樣樣功課都只做了小小,好似話琴日的功課堂譚sir教些咩,問小朋友問題,答中咗獎支鉛筆呀,亞囡話舉咗年亞sir冇叫佢答好唔開心呢~~哈哈

羊咩囝
你好呀, 你囝囝陳X嗎? 我聽我 ...

林珀x 咪我囡囉....哈哈 , 你囝囝話我囡咩呀?

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 12:42 發表

peanut03426,

YES, 我仔仔叫陳X. 你果然有温書喎!
係呢, 你女女貴姓呀?
得閒幫我問吓你女女, 我個仔表現如何? 有無攪攪震! 哈哈!
我聽佢講得最多係方X倩, 還有林栢X這兩位小朋友.
其他都好少講.

我仔仔功課堂又 ...

唱歌仔, 咁搞笑, 我囡好似有提過你囡喎, 佢地好似一齊玩架喎, 大家要通下消息先, 昨日我囡話 "石xx小朋友" 體育堂休息時周身郁呀....笑水我呀!

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 12:57 發表
黃詩x呀,咁講,你可能是星期六果日坐係我前面的,因果日好似話依小朋友坐位坐的
你個仔有無攪攪震? 我亞囡放學回來等我收下風 不過家長會時老師話我囡囡時不時唔舉手就講野了,有時仲上上下堂唱歌仔天

...

我女都keep住有學野架, 星期五可以插一樣囉, 其餘都係星期六多, 我囡仲有學kumon中, 要每日做功課紙添, 所以真係每晚都好趕, 我會留返星期日一日出來, 可以温下書或去下玩囉, 唔可以迫得太緊呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-23 13:06 發表
HI PEANUT,

我囡囡一丙班, 返咗一排學, 現總算OK, 已適應了, 我同你一樣, 比自己好大好大壓力,驚佢追不上, 每晚放工, 個心就急住即刻返屋企, 煮落飯, 跟住睇功課, 溫默書, 然後先沖涼, 食飯.... 之後執書包, 清洗 ...

有聽老公講, 老師話今個星期會派通告呀, 家長日時話小朋友被選了入合唱團就冇課外活動!  課外活動十月開始!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 13:31 發表
各位:-

我聽老師講如果小朋友入咗合唱團, 就不用參加其他課外活動了!

不過何時開始? 請問你哋知唔知呀? 又唔見派通告揀項目?我老公當日無問.

咁你囡囡有冇上kumon中呀, 去到咩level呀, 我囡去到2a尾, 就上 1a

每日大半小時又太多喎!

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 13:40 發表
我囡都有學kumon,兩科呀,以家我發覺兼顧唔到了,因佢寫得慢,所以我考慮緊cut咗佢英文果科,英文佢日日起碼要用大半小時才能完成,太累了

唔係jet, 我囡話佢成日揾石小朋友玩架喎, 係佢個朋友喎, 話佢好乖添呀....

原帖由 kongkong7794 於 09-9-23 14:23 發表

你講緊會唔會係我仔仔呀..  你地就好啦問小朋友咩都講,我亞仔咩都唔講,只較老師講,真係激C呀 問佢識咗同學仔未佢又話無人同佢玩 ,我都唔知信唔信好,你地小朋友有無話佢好麻煩呀? ...

今日英文係預默咋, 係咪下星期默返同一個範圍呢??

我囡都係大意呀, 將大細草調轉了呀, 錯d咁野, 激c

原帖由 kongkong7794 於 09-9-23 23:33 發表

係呀,佢有朋友仔就好囉,唉膽心死人呀,我怕佢又自己玩超人"客"親其他人呀 ,佢乖...

你地都有補kumon?我只補英文,不過依家想唔補kumon,因為太大壓力,但仲十五十六唔知點好..係呢今日試默有無小朋 ...

我囡都話有人0分, 我諗對一些以前幼稚園冇默書的小朋友, 都會有難度架, 所以今次老師都比了好多時間小朋友呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-24 09:48 發表
好似唔洗喎, 下星期二正式默. 老師話抽5句, 句子形式咁默. 我囡話有小朋友0分喎, 都唔知係咪真.

我囡交了呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-24 10:00 發表
未教標語呀, 因為呢個星期掛住默書, 唉! 今晚畫埋幅圖, 明天交

NO  老師冇講, 小朋友自己講呀, 我囡話都有好多小朋友問佢幾多分呀, 有小朋友話比佢知佢只有0分呀, 讀另一班坐同一架校車喎!  

我囡返來打比d 舊同學仔, 話比人知佢自己幾多分添, 有時小朋友冇心可能會互相問架!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-24 10:02 發表

咁大件事
我估都係失手所致!

如果係真的話,
老師無需多講, 咁對個小朋友唔多好.
話晒咁細個人仔.
會令佢倍感自卑 好HURT!
‹ 上一主題|下一主題