用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

頭先聽亞囡講,今日仲上咗音樂堂,奇就奇在佢話有另外班K2小朋友,佢講咗ngo ngo及梁偉熹都有一齊上,仲有K3嘅哥哥姐姐都係一齊上。

佢哋今日唱"London bridge is falling down",我問佢係未會唱到my fair lady時會捉住個人,佢話唔係,跟住就唱一次連動作,一開始兩隻手合埋放頭頂,然後每唱一句,對手慢慢開落嚟,到my fair lady嗰陣用對手攬住自己。

又話有隻"Where's my little dog gone?"嘅歌,佢哼"Oh where, oh where's my little dog gone?"跟住停咗,我問跟住點唱,佢話唔識,因為隻歌其實係K3嘅哥哥姐姐唱,然後到唱完一句,K2嘅小朋友就扮狗叫"wow,wow,wow",都幾攪笑!

上次買校服時見過音樂室都幾大,但冇諗過會咁多人一齊上?!

但亞囡d字仍然好簡陋!

原帖由 siufo 於 08-9-12 09:25 發表
尋日我地派左簿呀, 唔係紙喇, 又係寫A字, 今年老師話係字體上要嚴格d, 對比以前, 亞仔d字又真係靚左d喎!

siufo,

噚日見到daddy湊匡匡返學,亞囡仲問匡匡喺邊個課室,想跟埋走tim。

嗰本細嘅温習簿亞囡嗰班未派。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-13 02:51 發表
係呀! 我地都有派, 好明顯係嚴格咗, 亞仔寫得都比以前靚.

DEAR ALL:

今日都派咗功課返黎做, 一本中文寫(人)字, 一本英文寫(B)字, 另一本都係中文字嚟, 細本D, 有好多格仔, 我問過亞仔使唔使做, 佢話唔使做, 寫咗個 ...

Thank you, the same to you & to all of the ex-K1C families as well!!

原帖由 graceshumwy 於 08-9-13 17:10 發表
Dear All:

Happy Mid-Autumn Festival !
   Enjoy your holiday !

Parco's Family

之前orientation時聽老師講(如果冇記錯),嗰本好似叫"星"簿,係將學過嘅字逐一寫落去,遲d好似會貼埋d句子落去比小朋友温習。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-13 17:06 發表
慘啦! 又唔一樣添, 想問吓你地都唔得囉... 希望我無記錯, Parco又無講錯啦. 如果唔係...miss都唔知會唔會當佢欠交功課添呀, 今年本handbook好重要嘛, 用嚟考學校, 所以唔想佢花lee花look.

...

咦....我哋今日得中、英兩本咋,寫"工"及"C"。

原帖由 boygirl 於 08-9-16 22:21 發表
今日個女左三樣功課番!中、英、數齊哂!似乎開始要加把勁啦!KV果然厲害,唔怪得知時時都聽人話,由KV出來的學生入到傳統名校,一D都唔會有問題,根本就係頭幾名!

...

我哋本星簿仲未出現。

原帖由 Kangaroo 於 08-9-16 22:24 發表
Jeffrey said the "Star" boodk need to be wrapped. So I wrap it for him today.

直至今日都仲未出現星簿,中文功課進度同Parco一樣,反而奇怪嘅係點解冇數學功課嘅

今日派咗張英文classwork "circle the bigger",老師已經mark咗。張classwork後面亞囡寫咗1-10,佢話老師叫唔好"side",環保d,喺張紙後面都要寫埋wor。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-17 17:54 發表
吓! 仲未出現星簿 咁有無做過中文功課呀 因為以我所知佢地每做一頁中文功課就會寫一個落本星簿度, PARCO已經寫咗三個喇, 有"人, 工, 大". 我都用咗包書膠包好咗本星簿喇.

...

亞囡今日落校車一輪咀講,返到屋企再問清楚,佢話班裏有5個小朋友要帶bb相返去show & tell,講咗d小朋友名,而班裏其他小朋友就帶其他玩具返去下次show & tell,問佢係未聽日,佢又係話唔係,但就自己話要帶乜帶物返去wor!?

原帖由 v.lo 於 08-9-17 23:48 發表
今朝阿女打電話俾我話要帶bb用具返學校,佢話畫都得,於是佢畫左bb床,奶樽落紙帶返學......今晚返黎又同我講要帶bb玩具返去show & tell,問佢係咪聽日到佢,佢又話未輪到佢,你地囝囝囡囡有無提過show & tell呢回事? ...

Hi all,

Pls check email,  Thanks.

siufo & me are planning to join the morning session.

原帖由 graceshumwy 於 08-9-18 00:37 發表
We also want to join on Sunday afternoon session.
Now have Maggie and Kangaroo on Sunday morning session. v.lo and grace on Sunday afternoon session.
How about SIUFO
Can we join go togethe ...

我哋未收到"SHOW & TELL"通告。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-18 00:45 發表
我地今日都派咗"SHOW & TELL", 主題係認識自己, 時間約兩分鐘, 要帶備BB相或嬰兒服,講吓以前同現在有咩分別. 29/9至10/10我地就要講喇. 得十多日時間同亞仔溫習, 唔知夠唔夠用添呀.:-| :-| ...

Unable to register the Kids Power as the line is always too busy!!

我今日都喺又一城蒲咗一陣。

大住個肚周圍走,仲要搬屋,保重身體呀!

原帖由 Joslau 於 08-9-18 17:04 發表
亞仔無講有show & tell, 不过尋日同今朝猛甘話自己系BB. 等我今晚問下先. 我地而家仲没有星薄呀!
今日送亞仔返校, 見到NGO NGO & ALEXA刚刚返到, 一叫佢地,佢地都好开心呀!

唉, 最近忙揾屋搬, 揾到地方,依家又要忙 ...

Joslau, boygirl, maggie, smilefinn, sunphoto,

Pls check email & kindly reply at your earliest convenience!

Grace,

第一本應該只教咗"s,a,t,i,p,n"6個音,我估個spelling test只係圍繞呢幾個字母,會否係老師讀個sound,小朋友寫alphabets呢?定係好似fill in the blank咁"_ig",老師讀"pig",小朋友填番個"p"字落去呢?

唔使擔心,你同Parco温下呢幾個音,到test完之後睇下有乜不足,再同老師夾下。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-19 15:24 發表
chingchingb.ma

phonics啱啱教完第一本, 聽日phonics嗰度要做spelling test呀, 但昨日我問parco, 佢又話唔識讀d音, 我都唔知點算好

我都覺得如果小朋友攰就真係難攪d,因我亞囡攰時都諸多藉口,如果比佢走埋個書架度就更加c得,拉都拉唔番出嚟,睇完書都差唔多瞓得喇。所以家下一放學換完衫就即刻的佢埋位做功課,免得夜長夢多!

原帖由 graceshumwy 於 08-9-19 15:56 發表
I also think so!! I feel not enough in one day. He came back at 18:15. Need do homework, take a bath and dinner. Always busy busy!But he not yet repugnant for his homework. I hope he can follow and fi ...

我今朝打咗去,晏晝再follow up,佢哋send咗email嚟,亦reply咗,不過就唔知最後會否有位喇!

原帖由 Kangaroo 於 08-9-19 22:25 發表
I failed to get tickets. Full already.

hehe.....我囡仲未有星薄呀!

原帖由 graceshumwy 於 08-9-20 02:18 發表
各位:

我發覺近這兩次做中文功課, 點解唔使寫落去本星薄度 之前我記得MISS有講過學咗D字就會寫喺本星薄度, 亞仔都有咁講, 但我近兩次問佢, 佢又話MISS無叫寫, 所以就唔寫囉. 你地係咪都係咁呢 ...
‹ 上一主題|下一主題