用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 政府小學 - 英語水準
go

政府小學 - 英語水準   [複製鏈接]

回覆樓主:

我參觀過幾間津小,學校都花好多資源改善英文堂英語教學,但大部分學生英語水平都未如所望。可能整個校園的語境要加強配合先可以。

mcl203 發表於 17-9-13 16:23
有無參觀過4間英津小~

見過津校同直资一種教學方式,又有native 教師教英文堂(可每星期两至三堂),但津小學生英語表现同直资係有一段距離。
名津同普通津小,單看課程設計,上課模式都係差不多,但名津的學生表现好少少。但要平時自然地用英語聽講讀寫,唔係間間津小得。
去參觀學校open day, 我會留意學生之間的互動,或者玩攤位遊戲時用英文問佢地野,多過只睇佢地presentation。有d學校學生真係好自然地用英文回答,可見平時都習慣用;但有d學生就hang 左機。

回覆樓主:

所以真係要去學校睇下,觀察下d學生,自己既觀感最直接。
比較下不同學校學生作文,不論英文或中文,好容易睇到分别。純個人意見。

miujoey 發表於 17-9-15 10:35
想口語近d NATIVE , 又無國際學校環境, 我地屋企又不會用英語溝通,因我地講的是港式英話,真係唔講好過講,  ...

同意,我都係睇左廖彩杏本書,用類似方法train細路英文,多聽audiobook同YouTube ,d發音係好d。同埋句子結構都無咁港式。
屋企平時都係用中文溝通。
‹ 上一主題|下一主題