用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
樓主: chinfung
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

Chinfung dad  
eeeee無左內容ge, 請開估 我的轉數比較慢 諗唔到答案

原帖由 chinfung 於 09-2-6 09:20 發表
壯丁 :

很........久不見你的聲音, 真是一講曹操曹操就到。

明下午會否回 EC play 下 呢?

pm 如回校,等開心果踏完 rollar 一起吃餐午飯好嗎?

小兵

...

希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

咁早返到學校, 唔係2點鐘開始咩?

[
quote]原帖由 心心 於 09-2-6 15:03 發表
以為可以一起開飯, 開心果收1點就唔得lu, 因為naoki 1:30要返到學校呀 [/quote]
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

Chin Fung Dad and all parent

我send左條link比你哋, 請查閱, 有音樂做background,我一路睇一路笑,確實好開心.

因d相size大,如果想個別要,可以話我知,我試下send.

柏妡今日sick leave左,起身有d燒同想嘔,今晚都唔係好精神, 唔知搞邊科, 睇左醫身話感冒,不過又無個d病徵.

原帖由 chinfung 於 09-2-9 12:08 發表
心心, cheukyu Mum, Koho & 各團友:

多謝大家一起參與昨天的活動, 共同帶給每家人歡度愉快的一天。  需然時間不足夠行完整個農場, 但總算享受過大自然的美景。

昨天小兒也親身明白到他愛吃的豬肉原來隻豬很臭,不想 ...

太好啦,tko有3個地點,咁我地好多人都好樂意參加.

原帖由 bbdou 於 09-2-11 11:20 發表
我地都會參與,雖然熙熙周六早上要跳舞,不過爸爸話熙熙賣到夠鐘去跳舞,就我帶佢去跳舞,爸爸繼續賣,佢話佢中學時係賣旗高手喎!

koho

我聽柏妡講 心玥今日係課室因為有水跌親,個咀流血同個鼻瘀咗,佢無事ar ma.

原帖由 PERRYNMOM 於 09-2-11 17:43 發表
太好啦,tko有3個地點,咁我地好多人都好樂意參加.

Chin Fung Dad

好ar,可以約埋一起賣,不過個日我出差,所以爸爸同柏妡行動, 我已經fax左去 跟足心心指示,mark左係ec學生,要求係學校交收旗.

mud佢地class有壞份子搞搞震ge 咩?

bignose
係一張紙印有基督教播道會,仲連埋支旗tim, 我個張已經填左,如果ansel 想參與,係可以叫學校比過張佢或者你可以試下打電話去播道會叫佢fax比你, tel: 2715 9683.
售旗日期係3月7日.

koho
我今早見到心玥,係個咀有少少損 (柏妡講到好大件事咁,嚇得我ar),依然係靚女一名.

原帖由 chinfung 於 09-2-11 21:41 發表
Koho

原來心玥是自己吾小心, 但好彩冇事, 但 chin fung 說有D 同學久不久都做D壞事損害他或其他同學, 所以要吩咐小孩時刻都要小心 D 。

你們會否參加親子賣旗, 吾知可否相約一起同一地點賣呢?
熱鬧和開心 D 嘛!
chin ...

bbdou
多謝報料先鋒.

原帖由 bbdou 於 09-2-13 21:55 發表
熙熙今日心情超靚,爆左好多學校料俾我知,等我爆埋俾大家知:
1. 佢今日食飯又係好慢,要落去教員室出面食,食食下見到三位D班的女同學都要係教員室出面食,佢地就係柏妡、Cherry & 心玥,柏妡最快食完;
2. B班同D班各有一位同學,因 ...

請問各位家長

什麼是副詞? 今日中文工作紙.

原帖由 PERRYNMOM 於 09-2-16 12:36 發表
bbdou
多謝報料先鋒.

chekyue mum
非常有用, 謝謝!
bbdou
我仲一真以為"圓圓的" "大大的"是形容詞tim.
原帖由 cheukue 於 09-2-21 09:23 發表
Dear Perrynmom, bbdou,

這個網站可以幫到我們,請參考:

實用中文語法:

http://www.bookstrg.com/ReadStory.asp?Code=YF5819

CHEUKUE

Sum Sum
Thank You!
唉,真係小壯不努力,老大(徒)傷悲. 唔緊要,同個囡一齊學.

原帖由 心心 於 09-2-21 14:16 發表
PERRYNMOM
圓圓的,大大的=形容詞
慢慢地=副詞

Cheukue

無email 喎!

心心
可以同學校講由工人姐姐去校務處代取.
原帖由 cheukue 於 09-2-27 16:06 發表
Chingfung,

可能我趕唔設參加,因我昨天才問班主任取表格,事實上經
教會報的話,不會同你們一組的,只是同一區而已.

cheukue

另請 perrynmon, tatacat, 心心, ccaal check e-mail. ...

心心
係ar,柏妡咪係波兒忠實fans囉,佢話我知, 波兒道歌有中文版,日文版同唔記得佢話仲有一個版,全部版佢都鍾意喎.
我今日係機上聽到隔離個電話鈴聲係波兒中文版,好有沖動問佢係邊度download.

cheukue
我回覆了你,請check email.

原帖由 心心 於 09-3-3 13:26 發表
cheukue,
已覆email.
你大頭照的波兒響邊樹影架?
而家去到邊都見到波兒PRODUCTS, 很受歡迎

BBDOU
收到了, THX.

你星期日返唔返去聽講座 (個日過比我ar),我依家係南京,星期六先返.係爸爸同柏妡賣旗.

thanks.

原帖由 心心 於 09-3-4 08:39 發表
PERRYNMOM
Hi, 我有中文日文版, 星期六藍芽給你啦
你星期六幾點出發賣旗? 一齊呀~

CHEUKUE,
THANKS..

Chin Fung Dad
我覆左啦,請CHECK! 多謝又幫我們安排,辛苦了.

bbdou
我係南京見到好多靚女呀,你應該返去睇睇.知到我帶隻南京特產,鹽水鴨比你食,都好好味.

原帖由 chinfung 於 09-3-10 11:57 發表
各位農場團友 :

本人好事多為, 又想四月搞事, 請 check E-mail and 盡快回覆 ----- 句號

chinfung

心心
唔駛客氣,互相幫忙!
柏妡今早都唔多"駝",希望佢抵抗力夠拉.

NAOKI唔舒服,咁最後有無去到比賽呢?

原帖由 心心 於 09-3-25 11:32 發表
bbdou,
睇左醫生, 尋日黃昏時有39度, 今早起身37.5度, 請左假, 跟住keep住回落, 到而家35度, 休息一天應該好返, 好彩無咩事, 我就只訓得2粒鍾..好眼訓8-)

perrynmom
唔該晒柏析~幫手取功課 ...

ai ya!
學校剛剛打比我,話柏妡喊,發燒,叫我地接返佢.... :-(

原帖由 PERRYNMOM 於 09-3-26 12:38 發表
心心
唔駛客氣,互相幫忙!
柏妡今早都唔多"駝",希望佢抵抗力夠拉.

NAOKI唔舒服,咁最後有無去到比賽呢?

回覆 # 的文章

各位家長: 可唔可以講多次第2期個outing報告要幾時交呢?

Cheukue mom, thanks a lot.
原帖由 cheukue 於 09-3-30 18:57 發表
Perrynmom,

是 20/4/2009(Mon)

Cheukue

我星期日send左條link比你地,係果日的精彩片段,好好enjoy拉.

原帖由 bignose 於 09-4-14 16:34 發表
chinfung
o華... 仲有相收... 呢個easter真開心.

果晚阿仔8點就sleep啦
聽講你地仲直落去clubhouse玩
真係佩服細路仔的精力.

E, 奇怪啦,我sent晒比你地架喎,chinfung dad & cherry mama,等我再send多次先. 收唔到要通知我噃.

chinfung.....我絕對唔係打完齋唔要和尚,我好感謝你的安排架.....

原帖由 cheukue 於 09-4-15 09:10 發表
Chingfung,

我都想睇,請sent 給我,實在很開心,無論在麥理浩或晶苑打邊爐及馬泰我都很享受,多謝你的安排,至於生日會我希望趕到返嚟 join 埋.

Cheukue
‹ 上一主題|下一主題