用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

No time to sign in for a while due to busy works and study. Lucky that 心心 call me to keep me update by phone, it's pity that we can't join u all this Sat.
Seems my daughter, Perryn 柏妡 is the elder one around you all, she's March 2002.
Then, see u all on 1 September.

原帖由 koho 於 08-8-26 21:43 發表
時間方面星期六較好, 其他人有沒有意見
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

嘩, 差D揾唔返你哋TIM.
我問柏妡要帶咩,佢只係答我,書,英文或者中文都得,其他D野都唔記得囉, 我問佢要唔要帶書,佢話最好帶埋啦,唔係上堂無便trouble la.... 吹脹,好彩同KAKAMUM 查返啫
原帖由 cheukue 於 08-9-2 13:56 發表
你們好!可能各位已知道,LWL (全方位活動)
都需穿P.E.衫,所以逢星期三至五都要穿.(温馨提示)
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

係咪連d workbook都要帶返學? 另外,英文workbook 會唔會打錯,應該係帶 1, 佢打咗2,我都揾無到2?

2) bring locker label (貼相片及過膠那張紙) - 係咪要自己攞去過膠ar?

心心, 太好了, 我都係啱啱放學返屋企先睇到柏妡的功課,係咪要過有相果張,而star個張只係write wish? 咁我明早叫工人攞落嚟比你,唔該晒.

心心, 好的

好倦,我都早抖啦,各位1D家長, 我諗我哋都要一段時間去適應,小朋友返新學校,我哋都係同佢哋並肩過渡. 再交流.

Cheukue

Thanks for sharing.

Sum Sum
Po Hong Park is very big ka.

Bignose
Hope your son and mother recover soon.

原帖由 cheukue 於 08-9-5 15:08 發表
大家好! 我有一份文章給大家
共勉
Cheukue

十七樣不要對孩子做的事1.
不要瞧不起孩子
2.
不要過度保護監督孩子
3.
不要定不合孩子年齡的規矩
4.
不要急於幫助孩子
5.
不要人前訓子
6.
不要強迫孩 ...

ai ya, 我都仲未login 比柏妡做tim.

你地對上2次都玩得咁開心,可惜我都miss咗tim. 不過唔緊要,佢哋3年都同一班,有大把機會.

原帖由 KAKAMUM 於 08-9-8 14:06 發表
聽到你地個晚玩得咁開心, 好期望下次可JOIN 你地一齊玩呀.

感到好開心, 開學沒多久, 嘉嘉就能同你們的仔仔女女成為朋友, 期望他們在這校內一起成長, 互相支持..........

心心,
Mysmart ABC , 我都只login 到英文,  ...

Help! re 1D homeworks, can't understand what Perryn wrote? any mother can give me more info?
原帖由 koho 於 08-9-8 15:24 發表
呃 post 完畢

柏妡抽到DRAMA,不過佢最想的滾軸溜冰無囉,好彩無扭計,因佢上年已經話要學,我話EC有,等小學先學,點知抽唔到..... , 我仲報咗中國DANCE都抽唔到,不過DRAMA都好,可以練吓佢胆量,唔知係英文定中文呢?
原帖由 心心 於 08-9-12 14:52 發表
我最後決定只幫他confirm football, 因為我還有其他活動要他參加..

依....今日打咩針?
我真係好唔掂喎,完全唔記得...無俾到心理準備柏妡tim...

原帖由 kongsou 於 08-9-16 16:36 發表
chinfung,
你鐘意啦!  亞仔放學lu,吾知佢痛吾痛呢,等陣打比佢問下佢先!

唔止ar, 柏妡都有喊. 不過佢話有個男同學話打完針好爽喎,我唔記得個名囉.
kakamum
點解kaka唔洗打ge?
原帖由 chinfung 於 08-9-16 17:42 發表

開心果回報共有一男一女打針喊(有眼淚果隻 ,不是做戲 are)  男是直希 / 女是郭晴

請兩位家長今晚(拾生啊)

佢話自己冇喊,只有少少痛。直的打針都不怕??? ...

KAKAMUM
應該係只黙格內的字.
原帖由 KAKAMUM 於 08-9-18 09:32 發表
Hi all,

昨天派的黙書範圍, 其中 第 (二) 部份 話黙 字詞, 是否只是格內的 : 左左,  右右, 後後, 火車 及山洞 ??

PERRYNMOM,
都是自己心軟, 話說 KAKA 問我通告的內容, 之後她要求去睇開個位醫生叔叔個到打針.    ...

心心
你呢個方法唔錯喎. 咁如果佢哋肯背,可以用D咩方法令佢哋更易記得? 我自己都想學吓,因我記性唔好,年紀大,記性壞.
另外佢哋今次背書係咪已經係學校老師同佢哋背咗拉,我諗住昨日返屋企時同柏妡背(仲諗緊點背),佢已經背比我聽拉.

原帖由 心心 於 08-9-18 23:53 發表
ccaa
naoki好肯背書
如果佢唔肯背, 我會咁做, 我背law, 我背叫佢check我背得arm唔arm, 咁其實變相佢都溫左啦, 繼而係大家比賽, 看誰背得叻咁law, 當然會讓下佢, 你估咁做你個仔work唔work呢?

bignose
比老師罰都係 ...

kongsou
你仔仔咁講,咩都甜哂拉. 抵錫!

bbdou & bignose
多謝你哋分享背書心得.

心心 / bbdou
我平時要柏妡9.30上床瞓,佢一唔夠瞓好易病.佢一病,阿妹同我都好易中招 (我抵抗力差,不過都仲肥c大隻)

原帖由 kongsou 於 08-9-19 10:53 發表
bbdou ,
你就好啦,你個仔會坐定定,我個仔,好似有野咬佢pat pat咁架,原全坐吾定,似足我蝦子餅吖!:tongue:
心心,
你個仔咁勁自已攪掂背埋書,真係好乖!
bignose,
我要試下你講嗰種方法,同亞仔背書先! 我覺得其實學 ...

ccaa

Deborah no good la according to my experience, you may try Greenvile in Metro City one.
原帖由 tatacat 於 08-9-19 11:00 發表
katyma/心心/bignose:
Thanks for your encouragement.
看來我和囡囡尚未適應小一生活.
好彩有你地給我呻下, 人都舒服d.

ccaa:
nursery最好搵間近自己屋企啦.  Tiu keng lang我唔熟.  TKO station只識德寶, 好近EC. ...

柏妡都話手冊老師收咗,唔駛担心.
原帖由 bignose 於 08-9-25 09:38 發表
chinfung
I've tried to PM you, but after confirmed it always said 'invalid'....
so I'm not sure if I have sent it successfully.  Pls let me know if you don't see any PM from me.

ccaa
thanks for your  ...

Kongsou
恭喜你.
我聽朋友講,佢同個女都係睇po ying個個女doctor,係麵包舖過2個舖位.不過我都覺得最好睇返婦科穩陣d. 小心身體.

原帖由 心心 於 08-9-25 13:11 發表
kongsou
嘩, 恭喜你生多件, 今次同上次身體反應唔同, 希望你生個小美女啦
tko婦科我只係識余啟文, 同埋有個tko MTR盈健張慧, 不過余啟文排期排到好遠bor, 張慧唔知好唔好 ...

Tatacat

同意, 見到小孩有承担係好開心的事.

各位媽咪, mud party係2號咩,柏妡今日話我知係下星期三ge? 咁係咪lunch先帶去?

原帖由 tatacat 於 08-9-29 14:24 發表
ccaa:
re: 2/10 party – 我再問囡囡.  但她答好似係生日會又好似唔係.  所以我都不知道個party是 for什麼.  我只將會整咩食物寫落張紙給她帶回校交給ms. Kong.

chinfung / 心 心:
我都是買番透明面+藍底的file.   ...

oh,再睇埋落去見到答案啦.

tatacat
柏妡無講佢會表演喎,係音樂堂?

今日柏妡帶咗3本圖書返學,請問係哋有無帶?要3本咁多咩. 個書包好重,幫佢揹咗一個月書包,發覺自己短咗.

心心
柏妡隻右脚都係向入,以前細時仲成日右脚踢左脚跌親,不過今次檢查話佢正常喎,不過佢到依家都係咁,我要成日提佢先得.

koho
我都真係覺得心玥好乖巧. 得閒要請教你哋點教囡.

原帖由 PERRYNMOM 於 08-9-30 14:00 發表
Tatacat

同意, 見到小孩有承担係好開心的事.

各位媽咪, mud party係2號咩,柏妡今日話我知係下星期三ge? 咁係咪lunch先帶去?
‹ 上一主題|下一主題