用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 乜解崇真今年咁多老師劈砲,最少十個八個 ...
樓主: sugerlucy
go

乜解崇真今年咁多老師劈砲,最少十個八個 [複製鏈接]

有冇人知

0    0    0    0

回覆:LonglamMama 的帖子

我大女是今年K3畢業生,教過的老師已知有幾個走,其他家教會家長告訴我的,我也向其中幾位老師求證過,但我還有個細女升K2,有點擔心學校是否出了什麼內部問題,年資深的老師也走很多個呢

回覆:leung-baby 的帖子

主流部

回覆:silvia_ng 的帖子

有姓洪⋯姓李⋯

回覆:silvia_ng 的帖子

我今日出席細女家長會,加埋畢業左既大女計,係第四年出席,但未試過好似今年咁,有一半以上老師未見過,仲推行國民教育添,開始對呢間野反感

引用:Quote:sugerlucy+發表於+12-8-28+19:02+我

原帖由 LonglamMama 於 12-08-28 發表
其實我去到個個位就不是太留意心, 只聽到十一唱吓國歌, 仲有咩呢, 點解你咁大反應話國民教育呢!!  講來聽 ...
國民教育其實我有啲反感,因為大女剛上小一,是一所天主教小學但也不會今年推行,但為何幼稚園卻率先推行呢?不久將來崇真將會脫離學券制,我諗呢個係咁多老師走既原因

引用:脫離學卷同老師走有咩關係?可否解釋下。 +

原帖由 elysion 於 12-08-29 發表
脫離學卷同老師走有咩關係?可否解釋下。
辭退高薪教員,改聘資歷淺教員,以控制成本

引用:+本帖最後由+leung-baby+於+12-8-29+13:32+

原帖由 leung-baby 於 12-08-29 發表
咁我又唔知係咪比人抄,我問有個幾熟同較大年紀既老師都唔願意講,但的確有一半新老師都較年輕,連副校長都換埋,今年仲加入ipad同netbook呢啲高科技去幫K3小朋友學習

回覆:sugerlucy 的帖子

啱啱撞到個離職老師,傾左幾句終於了解到佢離職原因,他做了九年,因為學校換了主任,跟新主任夾唔來,所以選擇退下來,我想這是大部份老師離職原因

‹ 上一主題|下一主題