用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

Lsfjoey 發表於 21-3-31 11:53
又到亞媽再次選擇困難, 其實亞媽好鐘意MSS, 但用家又話要去SPCS; 一間要駁腳, 一間地鐵+行路; 一間免學費,  ...

還是交回用家決定吧,如果女兒入讀MSS後不喜歡,怕不怕她埋怨你?你是否MSS 舊生?如果你清楚學校歷史及文化,你可以和女兒慢慢詳談你的觀點。但是如果只憑網上資訊就覺得喜歡一間學校,感覺有點不實在。兩間都是好學校,一家人好好傾一傾!

Lsfjoey 發表於 21-3-31 12:25
回覆 creambun 的帖子

我都不是兩校學生, 但有好多師姐回校分享MSS讀得好開心, 好多活動玩, 讀書無壓力SPC ...

有師姐親身分享,咁正常你女兒應該會鐘意MSS多些, 但她又喜歡SPCS 什麼呢?

Lsfjoey 發表於 21-3-31 12:33

佢話自己入讀MSS會嘥左喎

看來妳女兒性格遇強越強,喜歡挑戰,

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:42
回覆 mcl203 的帖子

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小 ...

之前聽過SPCS 學生鐘意出去買外賣回校,大家圍埋係操場一齊食。MSS飯堂水準如何?如果唔啱食,學校附近又唔多選擇的話都幾頭痛。係YouTube 有幾多SPCS 學生拍的短片,有講下校園生活,如果有時間可以上YouTube search 一下 SPCS 就好易搵到。

Lsfjoey 發表於 21-4-1 13:32

多謝指點, 真係要睇吓

我女睇完好鐘意SPCS, 有啲片真係幾攪笑。 睇完可能發現其實SPCS 都唔係一間好嚴肅的學校。可以叫埋女女一齊睇。

PTL_L 發表於 21-4-1 13:41
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下 ...

Good , 我諗起我以前中學飯堂啲「螢光飯」就怕怕!

bettyay 發表於 21-4-3 17:01
係!好怕一路讀又一路鬧的人我都係指大圍而已

遇到選校有分岐時更頭痛,小朋友鐘意學校A,父母鐘意學校B。選A的話可能父母一路讀一路鬧。選B的話可能又到小朋友一路讀一路鬧。

b3410 發表於 21-4-3 17:36
小朋友自己鐘意緊要d

遇過一些父母總以為自己幫小朋友選擇的永遠是最好最正確。小朋友的人生適當的時候應交給他自己選擇,父母可以和小朋友分析利弊和作適當的指引但決定權最好交給小朋友。

bettyay 發表於 21-4-3 17:38
正路自一自二直資都應該大家都「同意」才考的,所以到最後有多於一個offer時,用家決定最好!讀的最深感受, ...

見到隔離post , 父母尊重女兒選DG, 放棄媽媽最愛的SPCC。有父母的支持,小朋友十分幸福。

YmOra 發表於 21-4-3 17:48
咁大人嚟㗎嘛!若然可以退一步接受孩子喜歡嗰間,就不應該有不滿,閙棧攪到小孩子變成鬥氣hea讀仲衰。: ...

真係睇父母是否真心支持小朋友的選擇。如果小朋友遇到問題,父母只管鬧「抵你呀,唔聽我講,自己楝呀啦,抵你有今日」。真係家變都黎!

bettyay    發表於 21-4-3 20:42
YmOra    發表於 21-4-3 18:13

b3410 發表於 21-4-5 10:07
我只識用EK apps 放圖片
網頁版唔識。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612&highlight=女校

SPCS 成績好詳細 4+ , 5+都齊。MSS 近年只有4+成積。沒有5+成積比較。

bettyay 發表於 21-4-5 10:33
個人覺得沒必要比較誰的成績比較好!一為兩校為皆為放洋率高的學校!二為convent部人分了去考GCE ,根本冇 ...

同意,不過見有會員只比較兩校某一年成積,如果要以成積作比較的話不如比較多幾年更實際。

mcl203 發表於 21-4-5 11:05
咁一間5+,一間4+,係現實上,應該如何比較咁呢?~~~

之前MSS 有5+成績可以比較。你這麼清楚MSS ,知不知道為何MSS 近年不公佈5+成績?還是有公佈,只是我太懶找不到!

mcl203 發表於 21-4-5 11:33
一向只有4+~~~

咁hkpapa852 可以搵到MSS 早幾年的 5+成積 真厲害

mcl203 發表於 21-4-5 11:11
現實上,A校某科有2班,B校某科有1班,B校c科好過A,A校d科好過B,A校多人入3大低分嘅學科,B校多人入8大中 ...

從來公開試成績,入大學率只能作參考,就算某校成積極好都唔代表自己小朋友順理成章可以考到滿手5+。

mcl203 發表於 21-4-5 11:39
佢有咩?~~~

2015 -16, 2016-17 兩年

mcl203 發表於 21-4-5 11:54
即係都唔齊~~~

如果你有絕密MSS 5+ 成績,可以通知hkpapa852 update 一下個表,造福大家!

mcl203 發表於 21-4-5 11:58

你見佢哋叩門都係好簡單,一篇英作,傾吓偈,係咁多,應該唔 ...

一間唔太睇重成積收生,輕鬆學習之餘卻有如此不錯的DSE 成積,為何全港只有MSS 做得到?MCS , BPS, QE , St Mary ,Ywgs 等都要靠自行收最top 的學生去保持DSE 成積。

b3410 發表於 21-4-5 12:22
我朋友囡讀佢小學,就係跟從學校輕松學習,完全冇外補,發展課餘興趣。小學生活開心愉快冇壓力。依家小五, ...

不清楚MSS 高中時學校會否催谷學生,還是靠學生自己發奮努力去考DSE?希望有其他MSS 用家能解答。

PTL_L 發表於 21-4-5 10:28
其實真心鍾意Mss既小朋友同家長,dse成績唔係最重要既考慮因素,係鍾意學校教學模式、氛圍、培養到小朋友 ...

請問MSS 在教學上怎樣幫學生銜接出國讀書?學校鼓勵學生何時出國?多不多海外升學資訊提供?
‹ 上一主題|下一主題