用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女 VS 協恩
樓主: YGI
go

聖士提反女 VS 協恩   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 23-4-13 09:21
協恩 chem 名聞遐邇….

難怪從來沒有見過一位協恩妺妹報 element !  

我2022 暑假報9月班有見過喎, 點解我會咁留意因為個日優先報名日,多數阿爸阿媽喺度逼到癲咗排報名,見佢地著校服係我地前面等緊去比錢,仲同個朋友講人地甘乖自己晨早黎排隊。

小鹿揀學校 發表於 23-4-13 10:15
吓!有d咁嘅事?
真係身在福中不知福!比佢 chem 搣時 知道呢,就…..

個日應該只係報中四班同中五班。可能升中四啱啱選修唔知掟嚟咗

Greylay 發表於 23-4-15 13:57

好叻女!

對號入座先, 因為你講 覺得 MCS 同 HY 比較,MCS 唔洗 捱得甘辛苦有好成績。我只係唔認同你講 MCS唔洗 “捱”有好成績。就算MCS 學校真係唔chur,但唔代表學生係其他 時間 地點 唔洗“捱”。相信個個面對DSE既高中學生 都一樣要出力應付才有好成績。

人人都可以有唔同見解,正如你可以唔同意我嘅講法。

PTL_L 發表於 23-4-15 15:12
MCS 同 MSS風格上係好似,不過香港地讀書,邊有真係Hea讀就有標青成績?所以我都只會講MSS初中係Hea既(當 ...

所以沒有最好只有適唔適合。正如幫妹搵中學時,阿妹懶人性格,但學校比乜做乜,所以知MSS唔識合妹冇考慮。

回覆 cafeva 的帖子

都唔係,家姐中學夏令 每堂少5分鐘。堂數不變,我覺得影響唔大,疫情嗰陣時行夏令半日好晏先有得食辛苦D。但又好似多左少少時間用,女高中多補習,時間好用D。但犧牲咗校園生活(午膳時間同同學嘅互動)。所以又愛又恨

cafeva 發表於 23-4-15 16:41
我始終希望係靠學校而唔係靠補習. 都知高中係難
咪就係囉,上多5分鐘女又唔會唔使補習。咁實有人唔使補習嘅,我都想慳補習費可惜…

bettyay 發表於 23-4-15 17:16
大家補習都唔係話唔靠學校或學校靠唔住,風氣都係搵多啲唔同資源去令自己公開試成績更有保障!
而家我家大 ...

師姐 希望阿妹都可以,最少2023開始妹冇補習,好既開始, 希望可以捱耐啲唔使。

medicine 發表於 23-4-15 19:04
咁又係事實.

當年網絡未普及.現在網上世界,乜題型揾唔到?我係還未理解到補習的必要性. ...

對我地 必要性 因為唔係個個細路都咁生性自動波去操卷,自問做唔出唔理佢,出年就DSE。 剛剛先過數五千補習費(2科)肉都痛埋。

medicine 發表於 23-4-15 21:27
家長但求問心無愧.
雖然今日仍在講無補習,有日開到聲話要補習,做父母的,咪又係乖乖地打開荷包.每一小朋友, ...

我剛剛先同家姐講麻煩升大學後幫人補 習賺返曬甘多年補習費返嚟   自給自足衣食行,屋企最多交學費完。

小鹿揀學校 發表於 23-4-15 22:27
嘩!浪費金錢?

今年一票難求,我悄為懶少少,第一日開售費事同人迫,點知第二日已售罄!

女如果冇讀YY班但有讀緊凝皓其他班係咪都冇優先報名,黎緊今年阿女要報。

小鹿揀學校 發表於 23-4-16 13:52
應該冇,到十一二月可以留意凝晧 IG公布報名日期…..

唉!希望排到,睇怕都要自己出動

vestzs 發表於 23-4-17 08:13
回覆 bettyay 的帖子

運動校隊可以唔學樂器, 但音樂考試(中三), 要同人夾樂器, 囡囡問人借個小結他, 練下 ...

其實要一樂器嘅學校都唔係咁恐怖,因為大女嗰間一樂器 鋼琴可以 我見所為要求係報資料比學校有冇學緊, 學期尾自選曲目演奏一曲就可以。
就算停學, 學期尾是但練首曲目就搞掂。

如果協恩都係甘上下要求(只係鋼琴唔可以),是旦搵樣學,年尾表演完就過骨都唔係甘難應付。

其實牧童笛可唔可以。

YolandaTam 發表於 23-4-17 14:52

協恩都係咁上下要求,甚至唔駛報係咪學緊,總之到考試奏 ...

就係囉!其實讀緊就知唔係咩大負擔。
‹ 上一主題|下一主題