用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 07-08 St Catherine's K1
go

07-08 St Catherine's K1 [複製鏈接]

Re: 07-08 St Catherine's K1

Dear all moms,

My daughter is also enrolled in am session of Nolfolk Rd Campus.I planned to buy 1 set of uniform only because my maid will wash the PE uniform and dress everyday( she did it when my daughter is studying in the nursery school this year), I think it is enough. In winter, even no need to wash the uniform everyday.

evans,
I think it is not important that which nursery your son is going to study. It depends on his performance during the interview and maybe, whether he is lucky or not.
My daughter is enrolled in a nursery school which is located near my home (in TKO). She is accepted by the Eng/PTH class even though she know nothing about PTH.But I know the interviewer did has good impression on her during the interview, that is!

Good luck to your kid!

evans,
Mui_Mui is right!
PTH=Putonghua=普通話

ymc,
原來毛巾盒同杯要自己預備?(因為我囡囡N1時係要用學校個set)我都未買, 我只係知每日嘅茶點要自己預備, 諗起都頭痛!

ymc,
我都寧願校方供應埋茶點, 不過佢地咁多學生, 費時搞咁多都可以理解, 到時得閒咪同個囡一齊研究下帶咩返去食, 甚至一齊整, 當係親子活動都好.

收到St.Cat嘅信話下個月學費會過數啦, 各位媽咪收到未?

All mami,
我尋日都去左世光買校服, 本來之前都諗住去大溢買套平嘅算,但睇過BK mami以前啲post,話大溢夏季運動衫洗兩洗就"wea",所以我決定去世光買算啦, 一分錢一分貨, 其實套校服起碼著成年, 仲要日日洗, 我想買套質料好啲嘅,三百幾蚊一套我覺得唔算貴.

lokloklin,
我買左嘅size原來同你一模一樣呀!

lokloklin 寫道:
magicmum

我個女大101cm高, 買了以下size:-
運動衫 - 28碼
校裙-24 碼
外套-2碼

PigpigBB,
我都係見其他媽咪都買左我先早啲去買, 因為聽講太遲買會怕無size,而且我而家大緊肚, 暑假工人又要返鄉下, 我會好忙, 所以早啲搞掂晒啲野.
本來我諗過去晒大溢同世光兩間比較下啲質料先決定(因為我知好多媽媽都走兩間, 特別買冬季校服時, 因兩間價錢同質地都相差好大), 但尋日好大雨, 世光又比較就腳, 所以就去世光買全套.

我只係擔心PE衫紅色綑邊會甩色, 個sales話要用凍水手洗, 只要唔用水浸就無事, 希望係啦!另外, 我見世光無SC logo襪賣, 唔知係咪大溢先有呢?

Pigpigbb,
我預產期是11月初, 而家5個幾月啦!

ymc2727,
我諗住佢套校服可以著一年架, 因為我個囡nursery呢一年都高左好多, 但佢套校服都仲啱著, 因為我只買一套, 所以一定日日洗,我仲未洗新校服, 唔知會唔唔甩色, 遲啲又上來報告下先.

原文章由 ymc2727 於 07-7-1 23:51 發表
Pigpigbb,
唔一定要著有logo 襪架, 不過我見$7 對, d 料又幾好, 買多幾對替換都抵啦

hey hey, d 夏季校服著3個月喎, 2套仲要隔日著, 每套都係一星期洗一次, 成個夏天都係洗十幾次, 唔會咁快殘嘛, 出年4月d  ...

Mui_Mui,
我囡囡都叫Jasmine,佢會讀英普班, 你囡囡係唔係呢?l

ogin---child name(boy/girl)---am/pm---campus
honghong---Honson Leung (B)---am---Norfolk
lokloklin---Alley Lin (G)---am---Norfolk
Mui_Mui---Jasmine Cheung(G)---am---Norfolk
monmon---Jasmine (G)---am---Norfolk
~~~~~~~~~~~~~~~~

cfplan---Chevronie Lip (G)---pm---Norfolk
magicmum---Carrie Lo (G)---pm---Norfolk
pigpigbb---Alfred Sung (B)---pm---Norfolk
ymc2727---Andrean Cheng(G)---pm---Norfolk

Del Del Del

[ 本文章最後由 monmon 於 07-7-4 06:19 編輯 ]

我都好唔慣, 尋日出左post後又睇唔到自己個post,等我以為唔得,結果重覆左出post, 到今日再開機先睇到, 點解部機咁怪?仲有每次最少要post十個字,真係

原文章由 ymc2727 於 07-7-3 23:25 發表
BK 轉哂新look, 睇唔慣添

mui_mui,
好似只有大溢有SC襪, 我唔會專登再去買啦, 著返普通襪算, 因為阿囡已有好多白襪.

我唔係太擔心囡囡唔適應學校生活,只係有啲擔心校車車程長, 又迫, 佢會好攰, 而家佢坐20分鐘校車,放學時都會在車上瞓著, 第日要坐差唔多一個鐘呀, 又早左15分鐘出門口,一家會好眼瞓囉

各位媽咪8月尾會唔會親自陪小朋友返學?我好想, 但未知得唔得.

PigpigBB,
想不到原來你將會是3bb's mom, 好開心呀, 因為我都係馱緊第三胎, 我同你差唔多, 三個b年紀好接近, 大囡同細囡只差18個月, 而細囡同未出世嘅囝囝就相差25個月, 因為我而家兩個都係囡, 我諗無男仔咁曳, 所以我都唔覺好難搞, 我都有啲擔心將來阿囝會好曳呀!其實我鍾意囡囡多啲, 有兩個囡已好滿足, 而家多個囝囝算係錦上添花, 都好開心!
你娘家唔係身邊, 照顧上真係無咁方便, 我算好彩, 每日媽咪同老爺會上下午輪流幫我睇住工人同兩個囡, 所以我唔會請多個工人啦, 而細囡都會10月開始返nursery.
你放心啦, 我見SC唔係特別鐘意收大囝, 都收好多細囝架!

原文章由 PigpigBB 於 07-7-6 13:33 發表
Hi Magicmum,

Yes I have two little monsters that screw up the house (we can't manage even with one maid), they are only 23moonths apart and also the 3rd is 23 months apart with the 2nd one. I  ...

magicmum, Mui_Mui,
係呀K2要返下午, 希望到時佢大個左唔使再瞓晏覺啦!

如果到時我去到, 都會陪阿囡坐校車, 有無媽咪同我一樣住TKO架?

原文章由 Mui_Mui 於 07-7-5 19:00 發表
magicmum, monmon,
其實K1讀AM又點,到K2都要返PM,換個角度來睇,K1適應左K2就容易處理!

ymc,
咁你而家有幾多個小朋友?係咪會準備再生呀?
我以前都從無想過自己會生三個, 不過當真係時, 我同老公又覺得ok幾好喎, 你講得啱呀, 我而家兩個囡雖然好細, 已經係孖公仔玩埋一堆,我可以唔理佢地都得架(爭野時除外),家姐又識管住阿妹,我望住佢地兩個已經好開心.至於生多個囝, 叫做有囝有囡---老公同老爺奶奶最happy囉!

原文章由 ymc2727 於 07-7-7 00:13 發表
monmon,
嘩, 好幸福呀, 2女1仔, 好美滿呀
睇相佬話我如果生, 都係2女1仔架
我覺我呢個組合好正
2姊妹可以有傾有講
仔就要嚟交功課, 幾好吖

PigpigBB,
你有3個仔, 幾多人恨都恨唔到, 打架就預左實會, 唔打先出奇, 我兩個囡都會打啦, 不過兄弟姊妹係咁, 有得打下好過一個人孤零零, 你三個囝所有野都可share用,其實都好架, 生囡有個唔好處, 係會使勁多錢買靚衫同扮靚嘅野,真係買到我窮!

原文章由 PigpigBB 於 07-7-7 01:14 發表
Hi Ymc2727,

Mui_mui,

I can't believe mysellf that I am a mother  ...

euka,
Mariobie quote嘅內容講緊嘅係冬季校服, 唔係夏季呀, 可以作為買冬季校服時嘅參考.
我係世光買時個男人都好nice,主動俾我囡囡著條裙同外套上身試下, PE衫就無得試.

原文章由 euka 於 07-7-7 17:43 發表
Mariobie
Is your quotation accurate?
I have bought in Asian last week, a dress is $75,
as all bk mama said , a whole set is just $200
for sai kwong, a set is $300

For me, the service is As ...

lokloklin,
我囡囡會在海悅個站上車, 搭16號線, 你呢?

原文章由 lokloklin 於 07-7-8 05:46 發表
YMC2727,

我都係全職媽咪

MOMMOM,

我一樣住TKO架, 唔知會唔會同你一架車呢?

Siuding  & Amy0107,lokloklin,
睇黎16號校車好熱鬧喎, 我希望8月尾可以陪到阿囡坐校車, 咁我地可以係校車度相認啦!

lokloklin,
我囡囡第2個站上車, 原本我想搬去新都城一期, 可以遲20分鐘上車, 但有左bb暫時唔搬得, 阿媽又唔贊成我搬遠一個站(因我而家住得好近媽咪), 所以睇下囡囡到時適唔適應到咁早起身先.

pigpigbb,
女仔衫真係靚好多, 我而家有時睇下男仔衫, 都覺得好悶, 我覺得男仔唔係Tee就係褲, 我將來唔會嘥錢買好多衫俾阿囝, 但女仔衫, 睇見都愛不釋手, 所以真係會買到窮! 所以其實你3個仔幫你慳返好多錢!

ymc,
你囡囡真係好男仔頭喎, 我兩個囡都會揀衫著, 都鐘意車仔, 但平時都貪靚要紮辮仔,玩洋娃娃, 咁你囡囡個樣似唔似仔?人地話似仔的話下個會生仔, 我唔信架, 不過係我身上就真係靈, 因為我細囡個樣好似仔, 我馱第3個時個個都話呢個一定係仔, 結果中左, 真係信不信由你.

原文章由 lokloklin 於 07-7-8 23:02 發表
Monmon, Siuding  & Amy0107,

我都係坐16號校車, 但係第6個站上車(茵怡花園站), 希望到時可以見到你們啦!!!

cfplan,
冬季校服我都會去世光買, 因之前做晒功課睇左好多過來人嘅意見, 一致話世光無論裙, 裇衫,冷衫, 校褸嘅質料同cutting都好啲, 不過PE衫就會甩色, 所以PE衫去大溢買---我已經諗好晒架啦!

有無媽咪暑假會帶小朋友去旅行?我想帶兩個囡去海南島/cebu嘅resort玩, 而家plan緊.因為我地今年無去過旅行, 生埋細b後更加有排都唔使去.

原文章由 cfplan 於 07-7-12 11:18 發表
我都不去荷花展,囡囡都快3歲了
昨天去了世光買兩條校裙一套運動衫及兩件冷外套共四佰捌拾捌圓及往大溢買了一套運動衫及四對襪共捌拾捌圓;世光套運動衫D料靚過大溢價錢又貴D,我買大溢運動衫要看四套才買得一 ...

lokloklin,
係呀小朋友都鐘意游水, 所以只係帶佢地去resort玩, 日日游水已好開心, 本來我諗住想去台灣, 但大住個肚都係唔好走圍行咁辛苦, 搵間resort "hea"下最好.

mmmmm,
去2wks旅行, 好羨慕, 我好耐無試過去咁長時間旅行啦, 今次老公都只係俾到4日假出黎咋.

原文章由 lokloklin 於 07-7-12 23:39 發表
Monmon,

6月尾先同個女去完沙巴, 佢開心到不得了, 因為由朝到晚都係swimming (佢最鍾意).  記得到時係機場買d雪條.  :
.
‹ 上一主題|下一主題