用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋 ...
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

Dear all mami,

舊有mamaDo黎報到 ,新加入omama不防吹2

呢排成日落雨真係悶到嘔呀 ,希望快D好天la

topic
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1254519&extra=page%3D1&page=1

626mama / pcdogxx,
Touch wood,我個什物袋仲好新,無爛,我成日用o家。

626mama,
嘩,你星期五果日同軒軒一齊發生件咁o既事 ,我聽到都覺得好得人驚呀 。我估佢見你同個細路一齊,會容易D落手 ,若果下次再咁唔好彩,記得「扌禁」定電話打999 ,同埋唔好再入錢去增值住,免得過自己受傷時,又照顧唔到軒軒o

pcdogxx,
我講唔讀果個唔係翔仔呀,我係指Toto

D相我睇ola,舅父影相果然專業好多 ,因為又大頭、又清,再加上佢oD動作好鬼C可愛

[ 本文章最後由 ElainAiolia 於 08-6-17 00:42 編輯 ]
   0    0    0    0

hongmimi,
恭喜匡匡可以同鈞渝再續前緣 !昊藍可能怕係學校見到你o地冤氣得滯 ,所以避o左你o地唔讀呀

天藍,
昊藍係o米第一志願心儀果間學校收佢呀?但暫時要讀下午班?可以趕得切退錢,又可以慳番D

D校服o米可以比匡匡,因為昊藍大隻過匡匡咁多,唔使ooo麻。

昊藍真係開心,呢2日有你o地接佢返學、放學。

尋日上BK,上極都上唔到,激Cla

尋日Miss Waio左電話比我 ,話比我知子聰個美勞袋仲好新淨,可以唔使買過新都得,我o米同佢講返話交o左錢先見子聰帶個美勞袋返o黎,跟本唔知道有先買o者,佢解釋話原本3月派o既,點知撞o岩停課至搞到而家先派,佢話會退番張支票比我o咼, 都算佢la

天藍,
聽完你講長隆咁好玩 ,我都心思思想去 。你上去果2日真係好天,可能個天同你預祝生日。

補祝你生日快樂 、越o黎越靚

(因尋日上BK極都上唔到)

你心儀果間D學費可以用學劵、而茶點費平一半,真係可以慳番唔少o

pcdogxx,
今朝我帶子聰返學(因我要去請醫生飲茶 ),見到鈞渝由渝爸湊返學,我同鈞渝打招呼,佢好似好眼訓 再加上我帶o左口罩 ,佢完全認唔到我係邊個,之後入學校換鞋呢

你快D好做功課la,聽日deadline

真係唔好意思,睇D相時都無留意到有曲奇餅模。記得整埋比我o地食呀

多謝大家關心,病情已好o左一點點,但仲有D鼻塞及有少量o既咳 ,雖然睇醫生當日,醫生比o左一日病假,但因剛放完假,不好意思再放病假

呢排聰爸放假成日霸住部電腦,再加上開工唔方便,所以好少上o黎,希望各位體諒,若有要事可SMS

626mama / 天藍,
18/6果晚,大家掛住聽校長講o野,之後好快趣咁睇後面D展品,跟本都無乜時間傾計,希望快Do地再約出o黎吹吹水。

聽泳希mami講佢兜o左佢個印印,因為佢印印成日講電話,做o野又好求其,又怕揍泳希細佬 (大約1) 唔好,所以兜o左佢 ,換過第2個。我何嘗唔係想換o左個印印去,近幾個月講電話越o黎越多,加上有時叫我不如買乜買物,搞到好似我同佢打工咁 [今朝無端端話叫我買部抽濕機 ,佢話抹完地個地仲好似“痴立立”咁,我已經話睇o下先 (我一早已諗住買,但未睇o岩型號),佢居然叫我不如問姑丈借住o黎用先,真係激到我嬲嬲地 ,我o米話佢:人地借o左比你,人地唔使用o架,另外買o野唔係話買就買,要睇o下價錢同用途先得o架,唔通買完番o黎唔o岩又放埋一邊呀,跟住佢就無再出聲]唔係見佢識煮“飠送”同揍子聰揍得OK,我都唔會續佢而家份contract,好彩仲有9個月左右就夠期。

天藍,
原來你份工因油價高企靜到嘔,咁o米有排少o野做,咁o米可以幫昊藍搞入K1 D oo

子聰唔係整親隻眼,而係可能佢成日捽眼,搞隻眼到有D敏感,所以眼皮紅oo者,有心la

626mama / pcdogxx,
呢排點解你oD公司好似咁得閒o既?又唔上得咁耐網,o米好悶o羅。

626mama,
尋晚有無飲醉酒?有無試過食『醉仙』呢?

D回條你交晒未呀?我交晒la

原來軒軒嘔 ,可能腸胃炎,小心Do野,準時食藥,休息多D ,可以快Do麻!

hongmimi,
你公司咁恐怖 ,無端端兜o2個人 ,佢o地係o米老臣子oo架?呢排危險時期,你小心D唔好上o黎蒲咁多。

多謝你o地關心同掛住我 ,我個病仲有少少手尾,而子聰滴o左眼藥水好番好多。咁耐唔上o黎除o左因為好忙之外,就係因為聰爸霸住部腦無得用 ,所以無見到我上o黎留言。

626mama,
軒軒好D未呀?仲係絕食中 ?我諗佢同子聰一樣,都係食極唔肥,我反而想佢無乜病痛就算。

天藍,
唔係因為我o地都要返工,真係費事請個工人返o黎受氣,我都想多D時間跟子聰D功課及生活呀,如果中o左六合彩就好o

昊藍係屋企好好休息o ,有乜通告我會用電話通知你la

hongmimi,
多謝你話我知「眼熱」(熱氣) 可用「白菊花」“夫”眼 ,但子聰滴o左眼藥水好番好多laThanks

原來每逢出入冷氣地方只要用手蓋著鼻一陣 ,避免吸入溫差相距太遠o既空氣,等喉嚨慢慢適應先放開手,會對氣管好D同舒服D。真係唔該晒你 ,我又識多一樣o野喇。

pcdogxx幫你揾D書,只要$800-,咁原本學校要交幾多錢買書呀?你真係要好好多謝pcdogxx至得

pcdogxx,
多謝你個意見,我都有諗過,不過算吧啦,好快就可以換工人喇。

子聰D口罩每日會用2o咼,無理由無用o架?

子聰今日疴o4 〈其中1次係學校疴,Miss Bonnie都有寫低係手冊度講低,話子聰有D肚痛及疴〉,但又無其他唔舒服,仲好精神o忝,係個肚有D痛,睇中醫話佢個身入面好濕,要飲D去濕o既中藥,我諗住今晚至聽日,佢再有疴就去睇西醫兼唔返學,如果無特別o野,都由佢返。

whatever,
好彩係玫瑰疹,如果唔係實嚇C你,不過細路仔出玫瑰疹都好common o

626mama,
雖然大家分工合作買唔同o既食物參加生日會,但唔會唔比你o地同生日蛋糕影相o ,老師只不過唔想有4個蛋糕咁浪費又無乜花款o者。唔好唔開心la

hongmimi,
嘩,pcdogxx同你慳o左咁多錢 ,你真係要錫多佢2啖呀 ………… 揾匡匡代勞呀

Touch wood,子聰到而家都未出過玫瑰疹,係o米個個都一定出o

626mama / 天藍,
今日學校無通告,你o地可以放心。

軒軒同昊藍休息多DD

pcdogxx,
你就好啦,有得去度假

我有一個blog好想介紹比D mama睇好耐la,你o地得閒上去睇,我覺得佢好有心機 ,但我唔識個blog主:
http://hk.myblog.yahoo.com/mami-mama

24/6學校都係無通告派發,大家可以放心

26/6記得著整齊o既禮儀服返學 ,因大家o既小朋友要影佢oo既第一次畢業相,記得同佢o地整得靚仔靚女D

尋日我開工撞到好耐無見o既同事,佢話『音統處』(個名好似咁寫) o黎招生,佢話報course都幾抵,約$800-20堂,佢仲教o左我有個必收秘訣,我今晚揾多D資料連秘訣pm比你o

另外,D同事仲話有2間小學可以直得參考,不過係私校o黎,可以直上中學,無香港試考,但會幫佢o地考海外試,小一學費每月約$3,xxx-,如果我份工or渝爸、匡爸可以claim政府津貼,每個月自己補貼約$1,xxx-左右,我今晚揾埋D資料再pm埋比你o地。

天藍,
昊藍同你都病o左,真係慘呀 。你o地要好好休息o下,今早8號風球,都起碼多o左半日休息o 。祝你o地快D好番!

你有心la,我D咳仲有少少未斷尾,尋日睇o左中醫好oD,而子聰D疴睇完中醫好番晒,所以今晚煲D『粟米鬚意米糖冬瓜』糖水比佢再清乾淨D濕氣

626mama,
軒軒點呀?絕食完未呀?仲有無嘔呀 ?休息o左咁耐,應該好好多la

whatever,
啊,原來唔係個個都會出玫瑰疹,真係唔該晒你話我知。Toto咁快好番,果然身體好 ,因通常發完燒之後,要成5-6日先至出完晒D疹,但Toto又會出得咁快o既。

pcdogxx,
嘩,三門果度唔收卡,你帶去o既錢真係要慳D使 ,如果唔係就大件事la,但我起初仲以為你公司會包食包住o忝,點知仲要你oD低級職員自己pay ,真係蝕呀。

有個auntie抱起o左鈞渝,係學校門口定屋企附近,莫講你同渝爸嚇餐C ,我聽到都有D ,你叫個工人小心D呀。

原來玫瑰疹出o左唔係終身免疫,有機會會再出 ,我又知多一樣olaThanks

功夫扇舞到而家連把扇都未掂過,又會咁o既,不如叫功夫班好過la

hongmimi,
今朝點解得你1個出門口o既,匡爸係o米一早已返o左工呀?

天藍,
雖然識食,但原來呢排成日落雨濕得滯,所以無粟米鬚買,結果只係用粟米、紅蘿蔔、生熟意米煲糖冬瓜飲

「音統處」原來正式個名叫做「音樂事務處」。

Check pm.

今日取消影畢業相,學校話因為今日好多小朋友無返,所以取消。

天藍,
幫我唔該你印印,因為係佢打電話比我印印話紅雨要接仔放學,我印印打電話比我,我再打電話返學校confirm,先至sent sms比你oo乍。

626mama,
軒軒做乜鬼又嘔,你o地真係帶佢睇清D至得。

626mama,
軒軒可能D菌未清所以先再嘔o ,不如帶佢睇清個底會好D

天藍,
你同昊藍好D未呀?仲未o既話,要再睇醫生睇番好呀,如果唔係就手尾長la

hongmimi,
其實我都有諗過比子聰食「雅培保兒加營素」,但我又唔知個feedback好唔好,你可唔可以幫我問o下你同事,係o米好似平時冲奶咁樣食or要溝落D奶粉度o ?甜就唔係問題,最多溝淡D o者,但效果先係首要o麻,因中醫話子聰個歲數同身高係要重多5-6磅先o岩,而家就奀oD,食極都係32磅,真係想佢重D 、強壯D

「音X」果間小學,我o地誤會o左佢。我同事個仔考到入去,o黎緊9月份會讀小一,我問過佢interview係唔會考個小朋友,反而著重IN對父母,而我o地錯覺以為有好多音樂堂上,其實每星期好似得一至二堂 (唔計課餘興趣班),反而英文堂有好多就真

我以前做oD地區,每逢8號風球都係stand-by係屋企 ,但而家呢度,居然尋日下午返到去開工,D~大~大~大~老細話無呢支歌唱 ,要由我o地返到去開工開始計工作時間,唔夠時數早收工,要扣Time Off,我D同事聽到後,簡直想殺o左佢呀 !我早知係咁,連下晝都唔返去,由佢扣全日Time Off好過

pcdogxx,
你好似就返ola (27/6),實開心C鈞渝同渝爸o

pcdogxx,
你咁夜仲未訓上o黎留言o

聽你講換o左間酒店真係正好多,起碼多番D現金傍身 ,無咁徬徨o麻。

4個人食十幾樣餸,食唔晒o米好oo

鈞渝無乜事o麻,做乜無端端發燒o既,係o米太掛住你呀。小心身體呀!

學校有通告話可以購買今年畢業典禮o既入場券,日期係10/73:30-5:15 p.m.,地點荃灣大會堂演奏廳,2歲或以上均要購票,大小同價 ($25-),因老師要協助籌備畢業典禮,當日不用上課,30/6 deadline。我已買定3張飛,因咁o岩我當日放假,現睇o下聰爸得唔得,唔得或者叫婆婆去o羅。

1/7放假日 ,希望天朗氣清,有病o既趁放假休息多D ,無病o既就出去玩得開心D 祝大家開開心心,精神爽利!

pcdogxx,
多謝你27/6送比我oD o野呀,真係好正

係呢,鈞渝退燒未呀?D蚊“癩”好番未呀?有無搽藥膏呢?希望佢快Dla

天藍,
昊藍同你好D未呀 ?記得睇清個底佢,如果唔係,會好長手尾o架。你同昊藍真係要休息多D呀。

[ 本文章最後由 ElainAiolia 於 08-7-1 00:58 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題