用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

emily,
"煲冬瓜"= 普通話

emily,
冬季校服我有2套 (size 4 1/2 & 3 )
衛衣有1件 (3)
冷衫1件 (S )
大褸S & M size各一

我覺得一件大褸就夠了,現我多了件S 碼..
我本想買多件衛衣,但衛衣的設計是反領,Bovie 不嬲都唔中意著D反領款的,她最多只接受到小企領的衫...個領位高D都話"cool 住neck,好辛苦喎!".....真R頭!

moonsay2001, wendy,
我想問下剛剛friday 派本Oral English ,係咪星期一學校會收番架? 定係每日放係school bag?

miriammami ,emily,
你地講得好0岩呀!有D家長仲跨張呀,口口聲聲話團結家長.走去識埋一大批家長,攪分化,講學校是非,下下針對學校.又成日紅眼人地,話先生偏心!!
你話丫~依D"家長"喎......唉~so bad!

做教育;先教育批家長吧la~!     

moonsay2001,
k2 係咪每星期都會派份識字表回家?識字表 = 字咭 嗎??
因為我囡囡剛插班,有些不太清楚.又唔見Bovie 書包有識字表..

K2 評估週係做D乜架?係咪要Dict? oral?
我聽主任講,好似遲D每星期要Dict. (唔知有冇記錯呢)   

somimi,
sure 可以呢!

emily,
星期五功課好小, 1版"秋天"16 個 + 1張工作紙 ,我就加左2版練習佢做.so far 佢都ok.
Bovie 自小已好小同小朋友爭野玩,佢算係一個好懂得"分享"既小朋友.不過佢比較怕醜冇咁主動...始終Bovie 大過emily 一年.大D就慢慢學懂了...而我相信emily 是一個較主動既小朋友.
小朋友性格個個都唔同,有弱既地方;同樣一定有些地方較強的.

somimi,
no thanks la~~   

emily,
哈哈~~我真係想Bovie 主動D 呢!
比你講左我心聲tim~~   

Bovie K2(低班)冇份去旅行呀(only K3 去)
我好懷念Bovie係大坑東1個月去4次參觀/旅行既日字....睇番D相都回心微笑...真係好開心架~~

maymay2000,
我囡囡讀荃灣祈德尊 LKD~
多多指教!!   

emily,
家長唔洗陪架,有4位先生帶佢地去,Bovie 好 enjoy架~~(大個囡麻)親子活動亦都好多,所以家長以唔得間閒架!

以我所知迦南K1 冇參觀/旅行;K2得一次參觀;K3至有旅行架~
係喎~我地個飯局呀~~~~     

eunices,
thx 報料!!
夏季款藍色外套係"線衫",冬天可能唔夠暖喎,始於線衫比較入風,冷衫比較暖身.
我囡囡搭School Bus,住果度又大風,所以冷衫+雙面大褸 都唔小得呢~反而衛衣我需要1件就夠,bec my daughter 唔中意著樽領衫~ 佢話cool 住喎~~     

嗚嗚嗚~~Bovie 今晚坐係張飯椅度跌左落地,右眼角有"損"左;腫晒!喊左成個鐘!
依家眼角位藍藍紫紫,又腫到去眼度,陰功功......     

唉~~~~~
Bovie 依家變左"大細超",又腫又藍又紫又血絲....
佢話"雖然係痛,但係隻眼好似塗左眼影咁靚~~"
@_@比佢激壞!!!

唔知K2幾時家長日呢???
遲D有同樂日?幾時呀? Open day??
有冇同先生宣傳下依度呀~~哈哈哈哈......

Bovie 今天剛剛放學後,學校及付近地方一黑,原來整個荃灣西都停電. Bovie 明天開始上小童軍(非小蜜蜂),雖然5歲至合資格,但Bovie 4 1/2 他們都肯收.
Bovie 隻眼仲係瘀瘀咁...我想至快要下星期才好呢!!

我今星期忘了幫Bovie 剪指甲,
所以手冊今星期剪指甲一欄得"O" 呢     :wink:

MOONSAY2001,
連交通燈都因冇電而唔著,人多車多,車又唔讓人過.....亂曬籠!

Emily,
Bovie 番學係門口都仲係唔肯同主任/先生握手講午安,把口好似貼住膠水;隻手伸出黎都驚...........真冇佢辨法!
不過佢係迦南幾開心,佢話佢係學校冇喊過,因為已經大個囡!又話佢係啤利組,林盈坐佢對面,周先生叫小朋友點點點點.....仲話茶點"又係"通心粉;唔係食通心粉就係粥..  
問我迦南幾時有紅米飯,青紅蘿蔔湯,阿華田呀?? (大坑東D餐)..........幼兒園點同幼稚園呢~氣壞!!

Carmen,
恭喜~~   

bovie 話27號學校BBQ???
有冇人知,27號係咪係學校"玩"模擬BBQ 炸??
但Bovie 又講到好似咁,又話佢負責常粟米&墨魚丸!!

emilylin,somimi
其實我覺得救世軍"非常一般"炸,我唔覺得佢係人地講得咁好...或者我識人係救世軍果度做,睇法有d唔同.Bovie 2歲時都收左佢入讀nursey,不過我都冇揀佢.......因為我真係覺得"麻麻地"而已吧...       

‹ 上一主題|下一主題