用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
樓主: ivylai530
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下 [複製鏈接]

hi!!! 你好呀!!! 想問下你BB而家幾大呀? 我BB而家16個月喇!!套百科暫時都係我地兩個陪佢睇多, 我個人覺得就幾好, 因為佢好吸引我同daddy睇, 仲知道左好多平時唔知既知識, 內容亦都好全面, BB就對water機有興趣多D, 始終會發聲嘛!!!

小苯豬,
你囝囝咁捨得放底D玩具呀, 我亞女排D公仔係safa一齊睇咖!!!

你地BB有無破壞D poster 同咬書角呀, 我比我個牛王妹激死, babypack果幾本書仔比佢咬欄曬D角, 叫住佢唔好, 佢成日一趁我見唔到又偷偷地咬呀!仲成日鬼咁肉緊搵野畫D poster!!!   果日8號風球窗邊滲水, 攪到地下一灘水, 差D跣死呀, 仲整到有兩張poster濕曬欄埋呀!!!!
睇怕我好快真係要自己買返set poster呀!! 唔知et第時會唔會好似dwe咁有壞包換呢?

原文章由 kiki1016 於 08-7-3 11:50 發表
請問一下你們覺得english time 那套百科好嗎? bb 有興趣嗎?我打算只買百科,因想留錢上english playgroup

謝謝!!

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-7-4 23:10 編輯 ]

HI HI !!! 唔好意思呀, 你想問既係 ???

原文章由 mandy41282 於 08-7-9 23:57 發表
can you PM to me..
thank you

hi hi , 好耐無見喇, 係呀, 之前個topic沉左落去呀!!! 但, 無問題, 我會定時定候撈返佢出嚟咖!!!
數學其實我都未真真正正開始用呀, 只係假期攞D書同佢睇下講下咁, 而家啱啱整好個位可以掛到塊數學板喇, 星期二上工作坊,到時順便問問點用先得!!!!
有無MAMA已經用緊喇, 一齊分享下啦!!!!

原文章由 celialing 於 08-7-12 21:10 發表
HIHI好耐無見啦!我以為沒有了這個主題了,之前都有留過言,想問下,你們知否學數學的係點用架,我一路都只係俾啲書佢睇
\

個顧問其實真係好重要呀, 用得好唔好, 其實好睇個顧問跟成點!!! 用左咁多錢買套教材, 佢唔跟緊係勞氣啦, 我地買教材都係為左bb好, 但個顧問唔跟, 對住咁大堆教材, 都唔知從何入手呀!!!
不如試下打去hotline問下!!! 問問佢地咁既情況有無方法轉顧問!!!!

係呀, 我明晚去工作坊呀, 星期三update 返數學果part同其他野吖 !!!!

原文章由 CAcasper 於 08-7-13 22:26 發表
amis1573,我好同意你既講法,我用咁多錢買套書,但個顧問從未主動打過一次電話,除左的機壞左我打俾他,他未是但問下咯,同埋他每次都同我講他多左幾多個家長,聽到我火都来埋,點先可以找換顧問呢? ...

唔駛客氣啦 !!! 我明天早上打比你約時間吖 !!!!

原文章由 ck2005ml 於 08-7-14 15:52 發表
謝謝ivylai530呀, 她明天帶我去工作坊.

CK

HIHI ! 我返嚟喇 !! 原本想 , 但都係想update左先 !!!
CK , 好高興認識你呀, 你好好人好好傾呀,估唔到原來我地返工地方咁近咖, 保持聯絡吖!!

celialing, 今次有講數學果part呀,
數學主要用一個遊戲方式同BB玩, 建議只係星期六日進行,  由book 1 開始, 跟書既內容, 以誇張開心既語氣同BB一齊睇書一路講解,以數學寶盒內既教具作為玩具, 同bb一齊玩 !!!當小朋友掌握到初步理念之後, 就以小朋友身邊既實物舉一反三咁解釋比佢知 !!!
** 建議於初期只比BB睇書
**兩歲後才開始使用碟
**三歲後才開始使用練習薄
大約就係咁喇 !! 其他果D我聽日先update喇, 而家要去覺覺豬lu !!!

佢無SET死幾多次咖, 話要好似玩遊戲咁睇, 覺得佢理解到至轉BOOK 2 ,但就一定要順序由BOOK 1開始, 同埋星期六日先同佢玩囉, 佢解釋話希望小朋友覺得數學係好有趣, 同埋平日主力係ET度,但我都未開始好似佢咁用數學呀, 一齊試下研究下吖!!
另外呢, 因為之前佢話要將卡機當玩具比BB玩, 唔好收埋收埋, 咁我尋晚咪開始試下比佢玩卡機,但亞女依然好暴力呀, D卡同佢有仇咁,   而家我換左叫DADDY同佢玩呀, 如果唔係我實忍唔住, 又收埋佢咖喇 !!!

佢放張卡落部機度過, 張卡都未過完, 佢就抽返佢出嚟, 仲係度偷笑好叻咁樣樣, 跟手又強行放返張卡入去部機度 , 好啦, 玩完叫佢放返好D卡入個盒度啦, 點知佢又放係D柜邊呀, 玩具柜度   比佢激到死死下, 而家唯有採取鴕鳥政策啦 "眼不見為乾淨" 嘛 !!!

原文章由 CAP 於 08-7-18 13:25 發表
哦, 我都係同佢睇左一同二 ja.   卡機我都唔係成日攞出黎玩, 因為我囡都係破壞王.  係呢, 你個囡同D卡有咩仇呀 ??

我都係咁諗呀, 所以唔忍心睇住佢地點ko部卡機呀!

原文章由 小笨豬 於 08-7-18 16:56 發表
我玩卡機係我自己整比我個囝睇既, 我仲未比佢用手自己玩, 我知佢未得, 同埋實會破壞....

好開心呀, 原來大家BB都同english time 既主角成為左good friend喇, 還記得去年我search教材果時, 有好多家長都話bb唔like 果 D人物咖, 開頭, 我都好擔心, 好彩一年後既今日, 證明左BB係好鍾意咖!!!

原文章由 小笨豬 於 08-7-19 23:59 發表
有時囝囝扭計, 我同囝囝講話睇simon囉, 佢就會乖乖地自己就去坐定定睇, 又時我未開比佢睇, 佢會用手帶我佢拎黎要我開比佢睇.
http://hk.myblog.yahoo.com/ivylai530/

我睇過數學係CD ROM嚟咖, 所以我BB未用得住呀, 過左兩歲可以開始咖喇, 而個board呢, 我都無掛起呀, 因為貼左poster已經無咩位再掛喇, 我只係用果時先幢係牆邊一齊玩囉 !!! 地方淺窄嘛  
而et 既cd rom都係 over 2歲半用咖!!!
但我地而家主要都係大家一齊分享同研究, 所以, 我覺得實際既用法, 大家都要問問教育顧問呀, 大家都知道唔同年齡既小朋友用法都有差異, 我都成日打比佢咖 !!! 我怕有時可能我誤會左而話錯比大家知, 會影響到小朋友進度或者誤以為教材無效, 始終教育顧問專業好多嘛 !!!
不過大家記得以後都keep住一齊分享, 如果有錯記得提提我呀 !!!
http://hk.myblog.yahoo.com/ivylai530/

我都係買新版咖, 唔太知道仲有無舊版呢, 你有無問過你個顧問?
我今日去左書展, 百科好似出左新產品, 但我地都未用得曬D教材, 所以暫時未考慮upgard教材呀 !!!! 你可以了解下呀 !!!!

原文章由 labelle 於 08-7-27 11:38 發表
我睇中咗套百科 孩子的第一套學習文庫 ( http://www.etlhomelearning.com/m ... e=YoungKids&programID=5&libraryID=21 ), 但係新版加咗 Walter 機好貴

買八卦下舊版無 Walt ...

好開心呀好開心呀!!!
我地睇左11個月ET, 啱啱開始時, BB只有7個月咋, 就係17個月大, 剛過去既星期六, 我同DADDY第一次見到一個好明顯好明顯既成果呀(其實有好多其他小成果已經發生左) , 但我覺得今次好雀躍呀!!!
星期六晚, DADDY係廚房煮餸, MAMA我就掠緊衫, BB 依舊睇緊ET, LEVEL 3, SHAKE YOUR BOBY, 我聽到佢係度笑, 但DADDY又唔係同佢玩緊, 以為撞鬼呀, 咁咪偷偷地睇下佢攪咩囉??? 原來佢一路睇一路跟住做呀, 當然唔係100% 啱曬, 但都有7成咖,  而DADDY呢, 又係好似我咁扮唔知, 其實偷睇緊佢, 好攪笑呀!!!結果唱完首歌佢又若無其事咁繼續玩玩具,
原來BB一早就識既, 只係收收埋埋唔表現比我地睇, 到我地坐係SOFA陪佢佢又唔跟住做喇 !!! 不過真係好開心呀 !!!
係呀係呀, walter係用嚟吸引佢地有興趣咖,但我之前每次攞出嚟亞女都搶, 所以而家已經暫時收埋左喇 !!! 問唔問到仲有無之前果款呀? 我見又出左新野呀 !!!!!

放心啦, 我亞女都係破壞王嚟咖, 但慢慢你就發現佢唔係有心整欄D野, 只係太肉緊咋, 所以我仍然無眼睇佢地玩卡機 !!!
我只知係同百科有關, 因果日書展好趕時間呀, 又要掃貨, 又要顧住亞女, DADDY又唔得閒同我地去, 所以只係同顧問傾左陣就離開左ET 喇 !!! 或者有無媽咪了解左可以分享下呢?

可能佢地怕羞呀 , 唔知幾時會邀請我同DADDY一齊玩呢 ? 見到佢地既小進步, 真係開心死亞媽我喇, 令我好有原動力咁繼續努力加油呀!!!!!

原文章由 小笨豬 於 08-7-30 16:56 發表

係呀, 我個囝都係咁架, 有時會跟住做, 不過你叫佢做就唔做咁囉, 係要冇人睇住佢地, 就做出黎囉.

我果時係我自己先拆箱整好個書柜, 同埋睇下有邊d書會唔會運送途中壓欄左先, 再打比顧問, 佢地會安排換返, 之後會約一日上嚟我屋企教我點用同執好個書柜!!!
你係咪買full set呀? 多d上嚟一齊分享吖 !!!!

原文章由 maggie小米路 於 08-7-31 00:09 發表
HI,你地好呀,我啱啱買左ET嫁,尋日仲送左貨黎,我今日已經忍唔住折左比仔仔睇啦,其實佢已經4歲嫁啦,最初我都好擔心佢LIKE唔LIKE睇嫁,不過佢今日睇到勁笑呀,我諗佢會LIKE掛?
想問下你地呢,個時係邊個同你地點貨嫁?我個 ...

我都有睇季刊見到ET FLASH CARD , 好似好得意咁, 唔知貴唔貴呢? 仲有另一盒MUSIC pack都係新咖!!!!  有無MAMA問左??
百科全書的問題書都好幾吸引, 但我又係BB太細喇, 過多一兩年先考慮喇 !!!

原文章由 kitsuneowen 於 08-7-31 14:08 發表
新野, 我見到有3樣

1.flash card, 880張咭, 季刊都有講
2. let's learn new words, 4本硬皮書, 只係將baby pack的生字 放大
3. 有1套係百科全書的問題書, 好似做MC咁, 有問題, 跟住有幾個答案俾你choose, 我都有玩 ...

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-7-31 23:37 編輯 ]

搵唔到佢??? 有無試過打去HOTLINE問過呀,會唔會有其他原因呀???
介唔介意講邊位顧問睇下有無MAMA都係同一位顧問, 睇下幫唔幫到手搵到佢 !!!
唔好勞氣!!!!!!!!

原文章由 maggie小米路 於 08-7-31 15:46 發表
我今日打比顧問諗住約佢黎教我用啦,點知打左好多次都唔通呀,激死我啦

我 BB 而家17個月大喇, 好有成果又唔可以咁講, 不過, 可能因為我BB7個月果時開始用, 你知啦, 7個月BB根本比唔到D咩反應我, 極其量都係笑下, 而我呢, 就同佢一路睇一路講(有D傻婆FEEL咖),佢一路長大, 每一次有唔同反應, 我同dada都覺得好驚喜 , 不經不覺就差唔多一年喇 !!  佢而家只係識講好小野, 絕大部份仲係bb話, 我都唔知佢有幾多吸收到, 但我絕對相信佢聽得明一d簡單既句子咖!!!!
其實教材成效我諗好大部份係取決於家長既因素咖, 記得我未買之前又係係BK做左好多reseach,當然有人讚成, 有人反對啦, 但得出最後既結論係其實一套教材, 無論平與貴都好, 都只係一套輔助工具, bb最需要其實係父母嘛!! 好同意佢地既講法呀! 而我地呢d在職媽媽, 一套有系統既教材真係幫到我好多好多!!!! 我自己成日提醒自己, 唔好諗住套教材幾貴, 反正已經買左, 同埋唔係用一年半載既事, 要開開心心當作一個親子活動同女女玩就得咖喇 !!!! 只要我地肯付出,將來一定有收成咖 !! 大家一齊加油呀!!!!
你囝囝幾大呀? 佢好鍾意et咁呀, 你係全識定在職媽媽呢?

原文章由 maggie小米路 於 08-7-31 16:14 發表
我都打左去hotline嫁啦,不過個人都係打比顧問個電話搵佢,話搵到佢就叫佢打比我wor,算啦我諗佢啱啱完左書展所以放假先搵唔到掛
ivylai,你bb幾大呀?你覺得係咪好有成果呢?我個仔今日仲跟住唱歌仔呀,仲拎本song book跟住彈琴呀,仲一路彈一路唱呀,頭先仲要 ...

cap ,
唔好客氣啦,我順路咋, 遲左咁多真係唔好意思呀!!!!
我都對flash cards 同music pack有興趣呀, 最衰果日趕住走無問到啦!!!! 我都想知大約幾錢呀!!! 有無媽媽知呀 ???
‹ 上一主題|下一主題