用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: jollyhome
go

有冇P.1K的同學仔? [複製鏈接]

Michelle_Hung 發表於 12-8-27 13:37
得閒8下先~ 不過上次assessement唔係要來分班咩?? BTW 你地分report係唔係都係好"行貨"?? 我仔果 ...

但係小一上學期參加中文拔尖班會學得快d架喎~~

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 20:25
回復 palapala 的帖子

真的嗎? 參加中文或英文拔尖有幫助嗎?

係嫁, 以前我仔最憎中文,在幼園時也沒有學到一句半句普通話.  但上到小一就一定要普教, 上咗中拔再加埋課堂, 中文基本上返到屋企都唔駛再點都教..更何況我唔識普通話, 不過當然視乎你小朋友是否有此須要啦. 至於到下學期尚有無須要你到時可再考慮, 小2就可以唔駛都得. 至於英文, 因為我仔係國際班不用再拔尖了, 所以這個好不好就不太清楚了.

Michelle_Hung 發表於 12-8-28 11:30
我都知但太窮了! 唔拔喇, 呀仔是崇幼英普部上, 中文普通話應該暫時頂得住, 因為K3時普通話班主任好 ...

吓??你咁好既...我仔果時好似無咁教架喎, 不過一到小一就學得好快, TEST 同 EXAM 會考硑音..

放心星期5有大班活動..以往都係俾50蚊一個學期, 不過我諗今年會加小小, 希望唔好加咁多啦,

書..你唔係向學校買咩?? 如果買果時書商未有, 到有果時佢會通知學校唔駛擔心, 但如果唔係就好煩, 你同老師講買唔到佢地會幫你影印住俾小朋友上堂, 唔駛擔心

Michelle_Hung 發表於 12-8-28 12:29
係老師額外教架, 老師話佢地要預備升小一, 就算唔上崇小其他好多都要學普通話, 但學校課程無, 問我地家長 ...

嘩~~咁就麻煩喇, 國際班d書一定要同佢買架喎, 因為佢果D要向UK訂埋黎嫁, 1年班果時我都差D買唔齊, 但係學校指定果D佢一定要幫你地訂架喎, 佢地一本都會訂架喎,. 因為佢係學校指定書商, 如果係咁你就一定要同學校講, 等學校同書商商討喇, 另外星期5課外活動有好多都要俾$..都幾貴嫁, 不過都仍然有10樣8樣係大班活動...係50蚊一個學期, 唔改擔心喎

‹ 上一主題|下一主題