用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SENS P1學phonics有用嗎?
樓主: loklok0104
go

SENS P1學phonics有用嗎? [複製鏈接]

我覺得Phonics 對大部份小朋友會有用, SEN 就睇下是咩, 如是英讀障的未必有大作用.

王家爸爸  如果會將b同d掉轉既,就會有啲影   發表於 15-4-24 14:19

不知係咩SEN, 另如是讀障應有分中英文,

如只中文有讀障英文冇, phonic 會幫到, 不過我覺得學左就一定要溫, 抽英Dict 的字叫佢試拆睇下用不用到.  再慢慢字識多左, 就可以問埋組合, 如 butter 是 but + ter, 有冇其它的 ter 字呵, 聯想會易記左..

我個仔(P3) 中文都差D, 中文我自己都是同上那位用 "故仔拆字法", 佢記憶強又鍾意古怪野, 就幾幫到.  

反而專注問題好難, 明知佢識, 出來的成績都大上大落, 所以每每叫佢要小心不可漏, 要番查卷, 但成效一般, 睇彩數, 都好無奈. 現在大個小小就叫有小小改進

不過親身體會, 如果不專心的小朋友, 就算1:1, 佢都可以不專心, 人在心不在, 浪費$, 搞到老師都冇心機, 反而小小組(2-3人) 可能有多少互動同競爭, 佢地的學習動機有可能會高些, 不過一定要試過夾過先知朋輩的相互影響到底是正定反面.  

好多SEN 都有專注力問題,  個小朋友 1:1 就算10 Min 佢地都不定, 不關老師技巧或內容事, 一堂學不同野會比focus 一樣好D, 但如果成日要轉個老師都manage 不到

what class?
‹ 上一主題|下一主題