用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果小朋友問取錄結果, 我應該點答
go

如果小朋友問取錄結果, 我應該點答 [複製鏈接]

我想好睇小朋友性格, 如果好認真的小朋友 最好只說好的結果, 取錄個幾間, 等佢地餘下幾間信心大些,  如果喜歡玩的小朋友 (好似我個), 我連收左佢個D都唔話佢知, 都係拖下先.. 如果冇得second in, 我就成封 reject 信俾佢睇, 等佢驚下, 希望佢下次如果有其它學校 second in, 會認真些..

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-10-18 15:18 發表
我覺得, 婉轉D囉
上年我主動比佢睇那些REJECT 信
沒什麼大問題的。
細路仔, 晒兩野轉頭就吾記得嫁啦。

前題是要他們要明白必須認真些, 盡量做好本份.  其實家長不說,  他的同學仔會說嗎 ?  我小朋友學校我都聽好多同學仔問彼此的情況.   好多家長好怕內儉的小朋友子女承受不起失敗, 但如果此遊戲是他們要去參與的, 都應要開始學下接受事實, 或明白無論他們的表現幾好, 都有幾會不合學校的要求..

原帖由 CandyTheMom 於 11-10-18 15:53 發表
I don't agree to show the reject letter to the child to 'scare' him. After all, it is not his/her fault for not getting a 2nd in or being rejected. They might have performed very well but the school c ...

我見我個之前就係一樣, 初初連個些校名/位置都搞錯.  

其實我們同好多男孩子家長一樣, 都希望佢可以有機會YW, 因為真係好合佢的性格同學習的模式, 不過之後佢係學校聽佢朋友仔說得多DBS, 就回來同我說朋友仔都說DBS 是最勁的, 考到DBS 先係最叻, 有些說已second in 完左.(應該未開始..可能家長想佢地小朋友信心大些才如此說),   攪到佢成日要去睇DBS (當時仍未 first in) , 我地就同佢說DBS 是合好多小朋友, 亦是好學校,  但未必是最合你, 不需同朋友仔比較, 但佢一定要留心些, 無論去邊間面試, 自己先要盡力, 如果學校選不亦是冇得控制的.  

所以其實不要看他們年紀細, 好多野都已經會在朋輩間流傳, 大人暪他們也是一時, 好快就需要改應對啦.

原帖由 莎莎莉莉 於 11-10-19 08:34 發表
會問的嗎?
我個仔完全唔關心...
有學校收, 有時佢連校名同location都配對唔到, 問我即係邊間學校.....
‹ 上一主題|下一主題