用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

sumyinmama:
做老師好大壓力喎. 真的唔易做.
介唔介意講下在那所中學任教?

sumyinmama 寫道:
Christy_Pau ,
哈﹗我是中學老師,一早返工,好遲都未走得,返到屋企有好多野做,仲要有紅白二事才可請假那種﹗
所以那天你見到我,是我第一次帶囡囡返學,皆因發緊燒請了病假﹗

puifun:
康傑收左你個女未?

蕭夫人信箱:
等我問下康傑幾時有open day 再話你知.

puifun:
你小朋友返康傑是否要搭校車?  

蕭夫人信箱:

唔好意思, 咁遲至覆你.
康傑最快要 10 月才有open day.
不過, 你可以逢星期六下午2:00後到學校參觀, 但要預約.

蕭夫人信箱 寫道:
christy
g5g康傑黎緊會5會有open day ??? i want to visit again.

joetsang :
青衣康傑的 MS. IVY 教 PHONICS 教得唔錯.
我個仔讀緊.

joetsang:

街外客可以參加.

wawa:
很久沒與你傾談.  
恭喜你呀.  終於排到 tom lee.  排左幾耐呀.
我小朋友在荃灣愉景新城的tom lee 上堂呀.  你小朋友在那區上堂呀.  
我地青衣18/7開始放暑假.  你地呢.
我地7月頭考試呀 (學校叫評估).  你地呢.
我又唔記得啦...你仔仔新學年是否在啟思上k1?

wawa:
啟小是否九龍塘幼稚園連小學的那一間? 我上次去這學校參觀, 比我發現佢地貼出來k3的功課有錯.
把 <辦公室> 寫成 <辨公室>, 老師仲比個 tick 份功課.  有個老師企在我後面, 聽到我同老公講寫錯字之後, 個老師突然唔見左.  

wawa:
佢地5月open day時我入去參觀.
我看到的是k3的作句, 關於父母的工作.  個小朋友就寫左:
.....在 <辨> 公室工作....但老師照 tick.

今朝早會有好多daddy到學校睇, 因為早會後全校學生向每位daddy唱歌致敬.  因為 (19/6) 是父親節ma.  場面破為感動.  佢地唱....養育我教導我好爸爸.....

你地學校有冇攪呀..?

wawa:
我係星期日去佢地的open day.  冇jonin seminar 呀.  我去參觀的目的是希望捷泳仔認識下小學係一間點樣既學校, 早d比心理準備佢.  不過, 我多數唔會選啟小, 因學費太貴啦.
每月咪有張 <每月回顧篇> 派比我地既, 六月份的<每月回顧篇>一早派左, 所以咪知今日有這個致敬項目.  學校門口早幾日又張貼此通告, 所以我地好多家長都知.  今日起碼有 20 位daddy專登來學校看小朋友如何向父親致敬.  嘩, 我從來未見過咁多daddy送小朋友返學.
上次都有向母親致敬.  可惜我個仔當日病了冇返學, 我冇得感受到.  聽番其他媽咪講, 佢地睇到眼濕濕, 好感動喎.

twyam:
你試下叫你小朋友唱那首歌比你地聽....佢地綵排左好耐啦.

wawa
不是貼在手冊上.  就咁一張紙派比你.  上學校個網都可以睇到的.
我個仔出年讀k3, 要揀小學, 現在我已四處找資料.
我睇完聖方濟各小學的網頁, 又幾想個仔讀這間.  

twyam:
我會比仔仔試考這間, 希望得啦.
christy

twyam 寫道:
Dear Christy,

聖方濟各小學 is a good school, go for it!

Cheers,
twyam

sumyinmama:
我都希望你能為囡囡選到心儀學間.
幾乎唔認得心然個樣(大頭照).  她小時候有點像男孩.

joetsang
我會努力操呀仔啦.

joetsang 寫道:
Christy_Pau

見你哋講開聖方濟各小學我都要插咀佢真係一間好勁的小學P.1已經讀一般學校P.3以上的嘢,入學又無面試全靠實力考筆試,可免去面試時老師啲個人觀點,我覺得比較公平.你要努力幫個仔操劵啊.希望你個仔讀到這間學校

wawa
我地青衣個校長係特別多野攪.

wawa 寫道:
Christy

我地呢度無Notice 話有表演喎, 你地就好啦可以感動下.

sumyinmama :
你囡囡今天做天氣報告員喎, 我有落去睇呀.  不過佢好怕羞呀, 講得好細聲.

各位青衣康傑媽咪:
今天早會後, 有古箏和電子琴表演呀.  古箏就由劉副校長表演.  其它就唔知, 因為我趕住走, 冇睇到.

wawa:
看來你地學校真係少左好多野攪喎.

twyam:
囝囝原本打算扮法官, 現在可能改扮醫生 (因為他戴了法官的假髮後覺得好唔舒服).  到時至算.
冇錯, 15/7/05 就完結下學期了.
我囝囝都報左康傑暑期斑.
christy

twyam :

我已做定醫生袍給囝囝選擇.
等我到時留意下邊個係 lok yee 先.  你囡囡會否留在康傑讀k1?

christy

twyam:

真不捨得.  又走一個.  祝你囡囡有一個新的愉快校園生活.

係呀, 學校冇時間比小朋友換衫.  一定要著住扮野服裝回校呀.  我小朋友當天都會著住整套服飾回校.

christy

twyam:

今天的小朋友好開心, 開生日會 ma!
女孩多數份公主和護士.  男孩大多扮演蜘蛛俠, 超人, 醫生和警察.  老師邀請他們出來拍照, 佢地好興奮呀.
但我個仔就好唔掂: 他一身法官打扮, 在返校途中, 行行下見到<心然>之後, 就立即要除晒d假髮和黑袍.  最後就咁著住件便服入去學校.  家長叫我放低個假髮和黑袍比老師, 等老師同佢著.  結果呢, 佢有著件袍, 但冇戴假髮. 仲喊住咁由課室行出來.  最後, 關老師致電給我, 原來呀仔驚比人笑, 所以唔肯著.  後來無野, 仲戴埋個假髮拍照呢. 又話要判取笑佢的同學坐90年監.

wawa:
你講起我至記得有填色比賽這件事. 我真有點失憶.

點解你地有swimming day咁得意既.
‹ 上一主題|下一主題