用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終極抉擇!{英華}自由講!!
樓主: fanwong29
go

終極抉擇!{英華}自由講!! [複製鏈接]

英華Snoopy校長在XX尖子雜誌分享教學歷程,講「學習本來就是快樂的事」。
睇完真係感覺幾快樂!

回覆 2# liktin 的文章

Thank you sharing! So I will disburden that the future for children to read good writing help.

回覆 1# jeremyphlam 的文章

我覺得林校長揀選喜歡閱讀習慣學生,想日後能使學校充滿閱讀氣氛,可唔單止在運動,音樂還可在閱讀環境推動下,使學生全面發展,文武全才。但我本人不太清楚學校在閱讀方面提倡,因此想了解多一些!

上一次我串錯YW個字時,妳立即更正我,這時已覺得妳似一個人,妳喺唔喺好鍾意Snoopy公仔呀?Ms Lam....!
原帖由 jeremyphlam 於 11-2-18 11:02 發表

此话何解?YW是非常鼓励阅读的。

回覆 3# jeremyphlam 的文章

Sorry!
I'm joking with you.

Thank you!
原帖由 cherrieshum 於 11-2-18 15:44 發表

Hello!你個仔英華收了?恭喜!

大家好!!有無家長已經決定囝囝9月會讀YW?
到時大家唔止肯BK家長,仲肯YW家長呀!

回覆 1# crystalwsm 的文章

(不過,上星期因工作關係接觸一班英華仔(小學),佢哋嘅專注能力真係令人跌眼鏡 )

究竟發生咩事呀?跌眼境!!!

依家男仔多咗機會同女仔相處,在各方面的課外活動裏,隨時女多男少,唔駛怕會少接觸女仔呵!

[quote]原帖由 crystalwsm 於 11-3-25 11:52 發表
攪咗個訓練班,有好多唔同學校嘅小朋友嚟上堂,一自以為當中嘅英華仔應該晌班中最乖最定,但事實係調轉囉
不過果班仍然係上一代派位派入去,而事實上我問過D friend (我有幾個朋友都响英華教書同帶課外活動組),佢哋話直資考入去果班係真係乖D聽話D嘅............不過大部份都係中產,學生背景無以前咁多元化,亦令到家境無咁好嘅小朋友好難入到嚟讀書,都唔知係好定係唔好??]

呢個就是現今香港教育制度,好嘅學校轉吓又一間,遲d變哂直資/私校,爭崩頭競爭大呀!!!!

原帖由 mayc 於 11-3-28 11:45 發表
就係因為"不過我發覺同年齡嘅小朋友,女仔嘅表現係會好過男仔",所以男仔在小學時多數是比老師鬧,只因女仔坐得定,男仔坐唔定,而且男仔大多數中四才會定性,所以一條龍的學校,可以給男仔多d空間慢慢發展!
林校長講過,小時 ...
同意!!揀男校其中一個原因就係避咗d女仔,因女仔在小學期間有絕對優勢!

原帖由 RRNG 於 11-3-28 15:07 發表
齋男校係會比較活潑or百厭d,  而女仔語言能力等係比男仔強, 到中學, 大學, 都係女仔成績較為優勝
何以見得呀?
‹ 上一主題|下一主題