用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(麗港城) 麗港城迦南幼兒園2010/11
樓主: BabyHilary
go

麗港城迦南幼兒園2010/11 [複製鏈接]

穎穎媽,

聽妳咁講都想去玩下, 不過我唸
暑假開始上午時間泳池都會好多人lu...

7月23日我地一於約埋一齊啦, 9:45am享小巴站等!

btw, venus都未講囝囝叫咩名wor!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-7-5 17:08 發表
Hilary mama & venus mama,

平日我多數9:45-11am會落平台玩,
玩完就去買定晚餐的餸~~
but呢排曬到嘔,所以少左,
走左去將軍澳泳池嬉水,
果度好大又冇乜人~~
有小童sir滑梯,勁好玩!

我改左23/7 10am去訂校服呀!!
hil ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

好呀穎穎媽, 我都pm手提比妳!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-7-5 23:06 發表
hilary mama,

okok!咁到時小巴站以b為記,haha
我pm我手提給你~~~
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

AM class
Username       Kids   Gender  Home  Class MOB   
babyhilary       Hilary   Girl      油塘     Red   0804
shirleypeter     熙熙     Boy     新都城  Yellow
susannajeff                Boy
waiwai-2008  惠惠      Girl      將軍澳  Blue
小謙仔朱媽       謙謙     Boy     將中      Red
beebee11       Mona    Girl     九龍城
寶媽咪Jackie    穎穎      Boy    油塘     Yellow
venus_mama08 聰聰   Boy   油塘      Yellow 0810
chengswmama  詩穎    Girl    將中      Blue
AI927              Ryan    Boy   牛池灣    Blue

PM class
Username       Kids      Gender  Home  Class MOB
carmen1102008家諾     Boy      油塘
姚鳶                              Boy
fakepig                          Boy
松鼠隊長        Charlotte   Girl      調景嶺

原帖由 venus_mama08 於 10-7-5 23:44 發表
is my son the yongest one in am class?

Jasper同Hilary係同班同學仔呀!

原帖由 fakepig 於 10-7-6 21:49 發表
轉左去AM Class...

AM class
Username       Kids   Gender  Home  Class MOB   
babyhilary       Hilary   Girl      油塘     Red   0804
shirleypeter     熙熙     Boy     新都城  Yellow 0803
susannajeff  ...

Zhering mama,

我地囡囡同一班, 又係住油塘呀!
zhering會唔會搭校車?

AM class
shirleypeter     熙熙     Boy     新都城  Yellow 0803
susannajeff                Boy
waiwai-2008  惠惠      Girl      將軍澳  Blue    0806
小謙仔朱媽       謙謙     Boy     將中      Red
beebee11       Mona    Girl     九龍城
寶媽咪Jackie    穎穎      Boy    油塘     Yellow 0804
venus_mama08 聰聰   Boy   油塘      Yellow 0809
chengswmama  詩穎    Girl    將中      Blue
AI927              Ryan    Boy   牛池灣    Blue   0802
Fakepig           Jasper   Boy   麗港城   Red    0806
meebardog     Zhering  Girl    油塘      Red

PM class
Username       Kids      Gender  Home  Class MOB
carmen1102008家諾     Boy      油塘
紫        0805
姚鳶                              Boy
松鼠隊長        Charlotte   Girl      調景嶺

Jikson mama,

hilary同jikson同班呀, 我地都住油塘,
你地搭唔搭校車呀?

原帖由 eebabybaby 於 10-7-10 08:11 發表
AM class
...

係呀, 最近加入嘅幾個小朋友都係red class!

AM class
waiwai-2008  惠惠      Girl      將軍澳  Blue    0806
寶媽咪Jackie    穎穎      Boy    油塘     Yellow 0804
venus_mama08 聰聰   Boy   油塘      Yellow 0809
AI927              Ryan    Boy   牛池灣    Blue   0802
Fakepig           Jasper   Boy   麗港城   Red    0806
meebardog     Zhering  Girl    油塘      Red
eebabybaby    Jikson    Boy   油塘      Red    0801
caramum        Cara      Girl                Red

PM class
yeungyeung88   進進      boy     匯景   green

原帖由 caramum 於 10-7-10 13:39 發表
Hello,
My daughter Cara will study at PN a.m. Red.
Nice to meet you guys!

我住yau mei!
妳有冇返學放學時間去過23c小巴站?
好似話成架迦南校車咁架,
不過預早少少出門口就唔怕啦!
放學時間小巴站會好曬, 記得叫姐姐帶遮呀!

原帖由 eebabybaby 於 10-7-12 11:55 發表
Hilary mama,
我諗住叫姐姐同阿仔搭23c,btw你住油塘邊痤呀?

我屋企人同朋友都有問咁細個搭校車怕唔怕?
我之前一年都係自己接送大仔,
仲要病左都堅持自己去, 唔比工人接送,
但每日搭車來回屋企學校2次好花時間,
8月開始我自己照顧2個小朋友,
唔可能再接送, 所以2兄妹都會搭校車!
迦南校車係學校直接管理, 家長可以放心d!

我家姐話聽過有保姆姨姨落車唔點人數,
學校打電話問家長點解小朋友冇返學先去校車睇下,
原來小朋友享車上訓著左......聽落都幾可怕,
但其實工人都唔一定可以完全信賴,
如果上落車同過馬路佢掛住講電話咪又係唔安全,
所以都唔驚得咁多!

穎穎媽, 我相信穎穎同hilary有伴, 一定好快適應架!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-7-13 23:54 發表
其實我都好擔心囝囝咁細搭校車,但我已決定好,希望囝囝可早點適應吧!

原本有少少憂慮, 聽完妳講我放心哂lu!
祝妳生產順利, 細b同大b一樣健康聰明!

原帖由 bebesoky 於 10-7-14 19:14 發表
好耐見大家..看來妳們已準備好了....妳地唔駛擔心校車, 保母同司機叔叔好盡責的...
佢地都會幫手敎小朋友守規矩...而且我見仔仔超開心,
返學一定要搭鴨鴨車, 放學係咁同鴨鴨車揮手....
仲話要再搭..... ...

上年面試老師要求我囡囡享枱面上推車仔,
然後攞3張圖畫咭出黎,
指示我囡囡攞"蘋果"比媽媽, "波"比老師, "花"比媽媽,
當時我囡囡攞每張咭都有講埋圖畫嗰樣野嘅名稱。
其實老師都知道呢個歲數小朋友未識講太多野,
唔會點問問題, 不過如果小朋友已經識講野,
不防叫佢同老師早晨, 唔該, bye bye etc...

點解揀迦南...因為我覺得佢活動教學得黎保持傳統,
課程唔會太淺, 幼兒班都有外籍老師教英文同普通話。

原帖由 wy1219wy 於 10-7-19 13:31 發表
大家好!我打算幫我BB報2011-2012既PN,想請問各位家長:
1. 幼兒班interview是怎樣的??因為小朋友interview都只係歲幾,可以點考呀??

2. 藍田附近都有好幾間學校都有PN,點解你地會選迦南??mouth:" />   ...

大家填好訂校服表格未呀?
唸唸下圍裙雖然係貴,但佢係咁多件校服裡面最常用,
可以話係貴買平用...我都決定同你地一樣買2個!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-9 16:44 發表
i will order one set sporting shirt, two sets t-shirts & shorts, two sets 圍裙

COST: $720, very expensive

穎穎媽, 我都係尋晚收到校車叔叔電話,
$650/mth, 詳情會8月中再通知!
venus mama, 原來可以享小巴站上落,
返學8:10-15am上車, 放學12:15pm落車,
交10個月車費, 7月份免費接送小朋友!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-7-21 23:16 發表
頭先校車叔叔打俾我啦,我決定了8月俾穎穎搭校車返學,放學自己湊,9月就返放學都搭校車....明明決定好了,心情仍很忐忑啊!越近開學,心情越緊張呢!!!

謙謙媽,

謙謙同hilary都係紅組b呀!

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-7-22 22:50 發表
嘻嘻!我就係謙謙媽喇!小謙仔遲左報到添!佢係紅組B呀!

聰聰媽,

咪就係轉入ok之前嘅小巴同巴士站囉!
妳打左比校車叔叔?
係咪決定妳送返學, 放學就搭校車呀?

原帖由 venus_mama08 於 10-7-23 00:03 發表
hilary mama, 邊個小巴站?喺唔喺廣場門ロ嘅小巴站?都幾方面呀?我之前收到9497xxxx嘅miss call,唔通係司機叔叔?

我覺得聰聰同穎穎都好可愛呀!
2個小朋友個名仲好夾添..."聰穎"

穎穎媽, 妳好nice呀, 同妳傾計好開心!
穎穎又乖又定, hilary就好百厭, 真係唔好意思,
下次我地再一齊食野吖!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-23 12:30 發表
唔該晒,穎穎媽,我打翻電話比楊叔叔啦,佢都幾好人。
今朝咁arm見到妳同hilary媽,妳地小朋友好Q,因我hurry去返工冇同妳地傾計,下次再傾啦~

聰聰媽, 一齊食野當然好啦!
係呢, 外套妳買左咩size?
90偏細, 100偏大...如果有95就好!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-23 21:55 發表
係呀打左電話比司機叔叔,佢呀我地住呢邊,最近應該係呢個小巴站,依家佢集合緊D資料,遲D再打比我地講最新o既路線圖比我地知。
哈哈哈,又條wor,聰穎…好夾吓,希望大家嘅小朋友可以做到老友喇。仲有呀,下次去食嘢記住預 ...

我同版主申請將呢個topic移動去幼稚園一覽>>
迦南幼稚園(麗港城), 而家等版主回覆!

AM class
meebardog     Zhering  Girl    油塘      Red    0802
eebabybaby    Jikson    Boy   油塘      Red    0801
caramum        Cara      Girl                Red

PM class
yeungyeung88   進進      boy     匯景   green

我個女著100外套長到蓋哂pat pat, 袖又要摺幾下,
唯有揀just fit嘅90啦!
我覺得90同100相差左2個size囉!

圍裙都明顯太大, 我都有問過size m,
佢地話因為預埋冬天著厚衫時著,
所以要預大件d, 只有size L...

原帖由 chengswmama 於 10-7-23 23:30 發表
有95就好!
圍裙得L都偏大啊!Why no M 碼?

穎穎媽,

一d都唔嘈, 同妳傾計好舒服呀!
圍裙$100真係好貴...又唔明點解唔係食野同畫畫先著,
全天候著住圍裙, 套校服變得冇咩意思!

我今日下畫已經將所有校服整哂名字織嘜,
大部份都係我奶奶幫手,
另外毛巾盒同鞋就貼左dymo名字貼紙!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-7-23 23:39 發表
Hilary mama,
你都好nice呀!你唔嫌我嘈就得喇,haha
穎穎有野食就乜都得,而且今日可能第一次見,扮下斯文囉~~hilary係好動啫,穎穎平時都係咁!睇下我地幾時又一齊tea下啦!

...

‹ 上一主題|下一主題