用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anyone admitted to Kindergarten of KCIS 2012-13?
樓主: josechan
go

Anyone admitted to Kindergarten of KCIS 2012-13? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 iamworkingmama 於 11-12-8 15:07 發表
Crystalpui,

你號碼around 70約到你度時am class 已經filled up哂, 我15x, 真係好擔心.....
.

我朋友係100頭
佢打去問左
如果我呢round d人唔讀佢個round先有得in

醒目開學勳章

原帖由 Littleho 於 11-12-8 15:13 發表
I just feel that you prefer IS with better Chinese program. Anyway, there will always be people who will foreit deposits. KCIS is not the number one choice for some parents. Hence, if you request to b ...

係, 我老公話佢自己教中文
不過中文係好難教的
令我最放唔低swck既原因係宗教問題
我己同swck講左要轉am

kcis就要睇下佢地收唔收我女
先再決定
如果我唔讀kcis我唔會hold住個位
始終仲有好多人想讀

醒目開學勳章

原帖由 iamworkingmama 於 11-12-8 15:16 發表
好灰
我相信2013既competition 會仲犀利:(

報埋swck啦
都真係幾好的

醒目開學勳章

原帖由 iamworkingmama 於 11-12-8 15:20 發表
crystalpui,

你要有心理準備, 自己教仔女中文真係一條漫漫長路.... 至於宗教問題, 如果你帶阿女返教會, 教導佢認識主, 會唔會都一樣? 我覺得教小朋友認識主比教小朋友中文容易 hehe

你係一個considerate既家長, 我 ...

我有時就係considerate得太多
令會唔到神既心意
你同我之前一樣
都係為左小朋友而左問右問
初初我視kcis為我既1st choice
但swck收我女先, 而令我有點覺得呢個係上帝既意思
(呢點要多謝josechan)

最後kcis會唔會收我女都係未知之數
我會同我老公去感受下我女鍾意邊間多d
始終, 以家係佢讀書, 佢自己會選擇的

同大家分享下
我女1-5返全日local n班
但我女對星期6返既pg念念不忘
所以係佢自己選擇IS的
(每一日起身都問我係唔係去PG)

醒目開學勳章

原帖由 iamworkingmama 於 11-12-8 15:33 發表
我個女下年應該會係Tutor Time讀n班, 一來我決心行IS呢條路, 二來都希望佢可以熟習英語環境, 為IS既Interview作出準備

俾少少意見你
因為你個NO.15X而冇優先
除非有D俾左DEPOSIT最後又方棄唔讀既學生
如果唔係KCIS既機會係幾微的(唔好介意)
OR 會好遲先有KCIS既OFFER

所以, 如果SWCK收你(我想冇咩其他IS早INTERVIEW過SWCK)
報左先
始終SWCK以家都唔太差, 有小學BACK UP
同都要報LOCAL SCHOOL做BACK UP
我女7月B, IN左3間, 得一間收PM
佢3間都IN得好好的

以家真係好多好多小朋友
我地要有多幾手準備

醒目開學勳章

原帖由 iamworkingmama 於 11-12-8 15:50 發表
多謝你crystalpui,

我都決定左如果swck收我女, 我都會即刻比錢
我係其他topic見到話swck 小學中文程度都會同ESF差唔多, 係咪真既?

我唔太清楚
swck明年9月先有小學
我老公朋友個女讀esf
都唔係太鍾意講中文
但esf好多什費
同其他同學仔都好有錢
所以我冇報esf
始終我只係一般既家庭

醒目開學勳章

littleho

我想問下
你大仔講既英文係唔係好似外國人咁呀?
定係好似中國人講英文(即係我)

醒目開學勳章

我同我老公傾多一次
佢話要亞女讀swck
因為我地同佢係講廣東話
以家我地俾佢返IS 係想佢講多D英文
同INTERNATIONAL D
如果返KCIS就唔係佢想要既野
而且
佢話
住係HK要學中文唔難(佢話)
因為我奶奶係THAI
3X歲先來HK
都學識睇報紙

所以, 我女應該冇緣做大家同學了

醒目開學勳章

原帖由 Littleho 於 11-12-9 14:29 發表
Remember family first, other things are being secondary. In addition, your daughter might benefit more in SWCK. Since ICA will be a sizeable school, I guess they will stream students into different gr ...

多謝你LITTLEHO
其實SWCK都係我好鍾意既學校
學你咁講
IS 既圈子真係好細 (仲要大家都係港島)
真係他朝有一日大家既小朋友可能會做左朋友

醒目開學勳章

原帖由 miumiu1 於 11-12-15 00:10 發表
Hi Ann0805
I'm new to HK school system let alone all the different international school.  Can someone please fill me in with ICA? what is it? from what i gathered, is SWCK going to have a primary scho ...

你又會係到問SWCK既野既
有另一個TOPIC係講SWCK既
SWCK明年9月有小學
係上環
ICA就係佢小學既名
不過學費就未知幾錢

醒目開學勳章

老公帶亞女今日去左kcis interview
in得好認真, 家長都in得好detail
5個簡一個
機會應該唔大
不過老公過唔鍾意kcis,
感覺上冇swck咁好(因為swck唔係好問家長)

醒目開學勳章

no

係5個入面簡1個
應仲有幾日去in
我有朋友19號in
老公話, 問得幾detail

醒目開學勳章

1/5機會

醒目開學勳章

iamworkingmama 發表於 12-1-20 11:56
oh that means they apply the standard of 4-5 yrs old on 3-4 yrs old this year?

Crystalpui also said ...

我覺得am班個d, 好似易收d
到pm班
就得20%.......
所以我女多數都冇機會
haha

醒目開學勳章

KCIS 打俾我, 話有位俾我女

醒目開學勳章

我自己自從知道SWCK小學要92000一年, 我就好擔心
不過我先生佢好BUY SWCK
但KCIS小學學費真的比SWCK平好多
今晚同佢商量下
睇下會唔會比埋KCIS DEPOSIT

醒目開學勳章

Littleho 發表於 12-2-7 16:31
回復 crystalpui 的帖子

One thing for sure, KCIS believes your daughter will do well and excel in th ...

no
我之前打去問
佢話我女係後備既後備
即係有幾多人都唔要offer先到我女...哈哈
不過我都好開心
我想我多數會take offer
一來, 小學我唔駛擔心, 學費平左(相對ica), 屋企有車到北角, 又有中文學
基本上, 我應該洗少幾多錢

醒目開學勳章

因為我女之前冇kcis offer, 我無咩追post
kcis既小朋友係唔係同kcs小朋友同一間學校上堂?
littleho, 你小朋友係唔係已係swck到上左堂啦?
可唔可以分享下kcis同swck對你來講有咩唔同?
如果你只有一個小朋友, 你會簡邊間?
kcis英文會唔會唔夠swck好?

醒目開學勳章

SWCK's Chinese teachers use English to teach Mandarin <----????
HOW TO USE ENGLISH TO TEACH MANDARIN???
頭先同老公傾, 佢話"你鍾意啦"
星期5前交DEPOSIT, 我應該會交左先

醒目開學勳章

Littleho 發表於 12-2-7 17:35
Q: SWCK's Chinese teachers use English to teach Mandarin
LITTEHO

THANKS SO MUCH
等我交錢時問埋老師可唔可以轉AM班先....

‹ 上一主題|下一主題