用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會
樓主: 四隻貓
go

蔡繼有2014-2015小一入學學校簡介會   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 13:14
OHHH! (好肚餓呀但係)
乜又攪到好似YW簡介會咁?

睇嚟依家D直資/私校要檢討下佢地o既IT部門

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 13:24
我問過學校主任, 佢話而家有D PROGRAMME係專做呢D(不停火速RETRY), 學校SERVER頂唔順 ...
呢個係籍口, 因為一日未見過個網頁要填D乜, 根未好難整個Program做自動"Retry"同登記.

little_snow 發表於 13-5-27 13:48
我都係IT呢行,一聽就知用係一個特定時間register呢個方法行唔通。伺服器根本無可能一個時間處理咁多reques ...
有時D學校以為咁樣可以製做到noise/talking point, 完全忽略咗"出問題後會俾人覺得係個笑話"呢個可能/機會

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 13:55
咁點做至最好? 玩SURPRISE好似ZUJI超特價機票咁, 只講日期唔講時間? 定好似祟真定民小(唔記得左), 想要WEEK ...
先到先得呢種做法永遠都有問題. 除非登記完後抽籤, 問題可以少好多

如果佢真係想做得好, 又有talking point, 做過real-time網絡直播仲有意思

maxtimma  同意登記完抽籤,又唔駛網絡直播咁,事後擺上網就得架喇  發表於 13-5-27 14:53

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 14:11
無啊......前排英華果日, 我SEND左個WHATSAPP俾主任"警告"佢小心報名日安排, 今日我又驚告多一次"案件重演" ...
無一個好完善o既方法可以滿足所有人要求, 我覺得可以諗下以下2種:

1. 唔辦簡介會, 學校只提供一個簡介Video供大家網上觀看或下載
2. 每個家庭只限一人參加, 舉行簡介會時, 全校課室及操場 (要有個好大投射螢幕) 同步播放; 即係課室同操場都可以俾長係度"睇"簡介會, 咁樣就增加咗可以"入場"o既人數

只要加入一些填表要求同改良核實方法, 可以減少好多"多次或重覆申請", 但會增加學校成本同員工工作量

小克 發表於 13-5-27 14:30
我聽到有家長打電話去問, 學校話已經爆左!

搞咩呀!
如果個登記網頁唔得, 跟住打去問就話爆咗, 咁個D人點登記? 咪仲黑箱業!

Charlotte_mom 發表於 13-5-27 14:11
無啊......前排英華果日, 我SEND左個WHATSAPP俾主任"警告"佢小心報名日安排, 今日我又驚告多一次"案件重演" ...
又諗到D可能好無謂o既建議:

1. 參考YW開放日安排: 先接受報, 所有報名家長均可獲簡介會門票2張
2. 如家長於簡介會後2星期申請取消報名, 報名費將不會過戶/或全額退還

咁樣應該可以減少好多不必要的麻煩, 到時"報名人數"可能又會高D (好多 15/16 o既家長會咗名先)

預咗唔係咁易解決, 學校應該諗定個後備方案啦!

Charlotte_mom 發表於 13-5-28 13:16
我唔怪學校, 我都明IT真係好難突然SUPPORT咁大量要求, 不過真係有無第2個方法登記呀.....好似又死左, 而家 ...
IT係有辦法o既, 只係事前計劃得唔夠好.
唔明點解經過英華簡介會事件之後其它學校都唔做得好D.

loveDD 發表於 13-5-28 13:28
搞笑...

This Account Has Been Suspended
根據呢個 "Error Message" 睇出嚟, 似乎CKY係將佢地D server 交俾間2/3線o既伺服器託管公司做, 真係無乜周詳計劃.....
‹ 上一主題|下一主題