用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chun12
go

2009 P1 [複製鏈接]

有d confused添!
我唔係講plastic folder成長課"收拾書包"既功課bor....
少爺係功課袋有本簿仔 (1/4 A4咁大), 要"實踐"某個task, 然後做到就mark低個date.....

原帖由 Holmanma 於 09-9-30 12:09 發表
as i know, teacher has done p.4 with them in class while we need to do p.5 at home with the kid.

咁我家大少都好誠實, 佢話老師無讚過佢, 所以唔使填, 仲話老師無讚過任何同學, 應該個個都係空白既....

原帖由 2001122 於 09-9-30 14:47 發表
Bobomama,

我大少話本簿仔係自己填, 果日有專心上堂, 就係格仔寫日期同埋tick左佢wor...

Holmanma,
本簿仔係星期六果日派gar... ^^

回覆 428# hhmum 的文章

呢句說話我晚晚同少爺做功課都會講....
我叫佢上堂唔好成日draming .

太好啦!!!!

不過其實依嫁d小朋友係咪太幸福呢? 樣樣都有家長服侍周到...
撇開資訊科技發達, 當年我都係自己炒功課, 然後返來自己做. 記憶中, 我無炒漏功課, 同埋做功課都好乖, 唔使媽咪係隔離陪, 亦都唔使媽咪督促.....

若然老師/同學係學校無提, 我唔打算話俾少爺知extend左, 希望少爺仔係學校能夠專心d, 炒好d家課冊, 盡返自己責任.....

原帖由 rtam 於 09-9-30 23:52 發表
好感動呀 ...學校決定extend online家課冊至10月31日,多謝家教會反映,多謝校長體諒,多謝staff付出時間,願意體恤民情而變通就是好學校!!!:loveliness:

even星期六長週都好塞!
原帖由 bonbon123 於 09-10-1 15:09 發表
講真,下午放學時真的好塞車,我個仔架車日日都遲,真係等到個人都呆晒~

DorisTSL
你仔仔無事呀嗎?
男仔都係玩粗d同癲d嫁啦!
不過實肉赤C啦!
我husband好好笑, 佢話俾仔仔讀男校, 要有心理準備仔係學校"打架"同"變gay".....
btw...我無歧視gay, 但我絕對唔想你件事發生係我family到  
原帖由 DorisTSL 於 09-10-8 13:15 發表
twu_hk, bkfans123,

除了流鼻血外, 我仔仔昨天還在洗手間外給同學撞到跌在地上.真是論盡!

Hello各位媽咪好!, 近排公司好忙, 都唔得閑上來留言添!

1上來, 我就有野問啦....
請問有無媽咪參加English 8, 開始左做未嫁? 有無通告收過呀?  定係自由開始嫁?

見學校無來聲氣, 爸爸尋晚login in左, 好似得啦.....

係咪 得我咁"烚"呢

唔該bkfans123 & Holmanma,
今晚返去試下先!

請問1A2家長, 尋日數學功課工作紙12A/B, 係1上B定1上A呀?

1上A既話係功課袋無bor....

如果係1上B, 唔係9月2/3日已經交晒中英數常既作業, 習作, copybook etc返去啦咩?

我反轉亞仔個書櫃, 我都搵唔到工作紙bor !!!

L size, 你仔仔咪好高大lor....

我仔件中碼, 我已經覺得好大啦!
原帖由 bkfans123 於 09-10-21 20:38 發表

你係未經學校買嫁 ? 如果係.. 係未校服公司的人同佢地'度身'嫁 ? 我阿仔果件係大碼嫁 ? 真係著3年都得呀...

原帖由 Holmanma 於 09-10-22 14:20 發表
bobomama,
the ws is inside the 1B maths book ga.  you turn to either the first page or the last page, you will find it.

無ar....唔係交晒啦咩...
我搵埋1C同1D都無工作紙係入面bor.....

anyway, 唔該Holmanma, 我唯有今晚返去抄下啦!
我寫左係手冊, 睇下Ms Wong會唔會call我先!

放心啦2001122,

尋日我留言請黃老師覆電話, 最後黃老師放學覆我, 係有10位同學既工作紙9月初交左返去.....
老師話今日(Fri)先會派番俾呢幾位同學, 係long weekend慢慢補做番!

另外1C同1D係無工作紙, 將會用功課簿做功課!

我同黃老師都順便傾下大少係學校既情況!

原帖由 2001122 於 09-10-23 11:21 發表
bobomama,
我又係勁揾都冇1B工作紙law!! 我寫左手冊比Ms Wong 呀! 但尋日都冇派番/ feedback.....死火!!! @_____@

關於測驗, 我都唔知道點溫好....
亦都唔記得當年自己點溫書, 凈係記得書本好簡單, 好似讀幾次就去測驗....

依嫁書本內容多左, 我反而無從入手!

諗起上次常識1次過寫20個詞語既痛苦經歷...我就R頭啦!

我呢買左同出版社既補充, 打算weekend俾大少做下, 睇下有無幫助啦!

bkfans123,

我都係買返朗文炸!
同學校d書同出版社, 我覺得會貼題d lor...
但中文啟思我仲未搵到!

原帖由 bkfans123 於 09-10-23 15:26 發表

我諗主要都係按作業的內容溫, 常識字都寫下好d的.
係呢...想問係你買邊間出版社的補充呢 ? 我都想買, 但吾知邊間的補充附合佢地的課程.
thank you

msg deleted

holmanma,
我都未開始溫呀!
晚晚都slow motion做功課, 都無時間溫書!
past paper, 我估唔會啦下話......
我反而擔心11月本家課冊無得上網.....大少要欠交幾多次功課....

原帖由 Holmanma 於 09-10-23 19:39 發表
we still not yet start to help my son to study the test yet.  we may just read the books and exercise with him for revision.  btw, do you think we can request the school to post the past paper in the  ...

好呀! 唔該bkfans123 !

原帖由 bkfans123 於 09-10-24 18:04 發表

thank you.  如果我見到有'啟思'我話你知啦.

me 3~
大少10問9唔知....
抄手冊唔係抄漏就抄到1舊舊......
no eye see !
原帖由 2001122 於 09-10-28 10:56 發表
係呀! 大少都冇抄手冊... 我都係上網睇到炸!! 作死@___@ 係law, 都唔知要準備dセ??!!

有冇家長知呀??

溫書時叫仔寫下生字, 稍為"生"d都唔記得....默左書既唔記得, 無默就更加唔使講......

尋晚溫數學就好d啦! 但都有careless mistakes呀!

聽唔清楚又心急!
‹ 上一主題|下一主題