用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱正賢VS王錦輝
樓主: Oee
go

朱正賢VS王錦輝 [複製鏈接]

回復 JE0608 的帖子

WKF中學成績差唔出其.....因為現在讀中學那批都唔係WKF一手一腳教出嚟.....

今年升讀中一先係原汁原味WKF小學grade 1讀到升中學啦......

我好相信讀到WKF小學的小朋友99%都係好smart的......

回復 dou-dou 的帖子

dou-dou講得好.....

我成日都好唔明.......唔明d人話冇功課做.....少功課做的學校d小朋友、家長就好得閒.....學校唔好﹖!

我身為WKF其中一個家長.....我可以肯定講一句......唔容易囉.......WKF功課深.....功課量都唔少.......淨係一科數學除咗3本練習...math worksheet外仲定時要上網做功課......

如果一個小朋友依照老師的分咐做晒老師assigned homework (no late homework) .....真係一d都唔少 .......project....presentation都好多......

當學其尾收到學校的證書 (over 200 stamps才有)..........呢張證書係家長和小朋友過去一年努力得來的成果......真的得來不容易!!

我係一個唔喜歡自己小朋友和別人比較的家長......我覺得人比人比死人.......香港教育制度壓力咁大....家長為何要加添壓力給小朋友呢﹖每個小朋友都有自己的獨有天份、才能.......我阿媽都成日講﹕天生我才必有用.......

個個小朋友都唔同......所以家長應選擇適合自己小朋友的學校....呢間學校適合A小朋友並不代表適合B小朋友.......我覺得小朋友返學返得開心.....便己經足夠......為何時常比較

d人成日講人哋學校衰....講人哋學校唔好.....原全係唔尊重別人.....

回復 yan321 的帖子

你講得啱!真係有好多山長水遠走入嚟讀....

回復 Oee 的帖子

首先恭喜你選擇到適合你小朋友的學校.......

我小朋友係WKF讀.......一直以來都覺得家長應選擇適合自己小朋友的學校......不應隨便跟風.......
在此希望各位家長和小朋友有個relax和充實的summer holiday !!

我睇過大家每一篇的回應…..我本人覺得 jql d嘢都好有heart……唔覺得她有偏幫學校….

學校好與壞相信大家有眼睇….一間唔好的學校相信唔會有3千幾個小一applications….

始終都係那句﹕最緊要小朋友讀得開心、家長放心就ok……

‹ 上一主題|下一主題