用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經
樓主: maba
go

仔女經 [複製鏈接]

Re: 仔女經

vivi_vivi 寫道:
maba & annie,

其實我都好明我hb 點解會係咁,佢10幾歲佢媽咪已經去左天國喇,佢啲兄弟姊妹結婚ge 就結婚,搬出去ge 就搬出去,佢daddy 就剩係顧住返工,都冇人教佢,細細個已經係冇人理冇人教,所以佢唔係好識得同人相處。

講真佢以往ge 生活同我以往ge 生活係好唔同ga, 人與人之間ge 相處,千祈唔好旨望對方會因為妳/你而改變,只有學識欣賞同包容,每個人都會有缺點,我係佢ge 另一半,我相信時間係可以prove 到好多嘢架,佢好鍚對仔,但係唔識點鍚 (好似小孩不苯 II 咁),但係對仔ge feedback 會俾到個訊息俾佢囉,我只係可以從旁鼓勵協助,至於佢做唔做,我係迫唔到架。

vivi,
試睇男女大不同呢本書可能對你有啟發  :idea:
我父親大人 都係對自己仔女好cool 既男人, 對呢種人既方式唔只用說話表達, 仲要用心, 叫兩個仔多d 叫吓 baba..baba..baba..baba..........

http://www.hk-laufamily.com/icon21.htmlhttp://www.hk-laufamily.com/icon21.html

好鬼水蠱呀)))))))係內容度copy 佢個URL--即係??

maba,

多謝妳推介本書俾我睇,我會試下架,但係妳要知道一個人ge 力量係有限ge,其實我hb 就係知道我會做中間人,所以佢先至一副大安主意ge 模樣,我諗我係應該shift 多啲責任俾佢囉。
其實我成日同我hb 講,囝囝叫 baba 嗰時係好有 heart架,叫媽咪嗰時就普通啲,跟住佢就笑笑咁講,妳咁都唔抵得。

佢有FEEL 既, 不過藏於心底     

正46 寫道:
[quote]
2bzmummy 寫道:
慢慢黎喇, 或者佢真係好累, 唔想郁呢 ? 我幾時都覺得仔仔同 baba 多 d 溝通係好重要既, 因為 baba 細個時好多野都經歷過 [quote]
smum 寫道:
我先生都係唔識同小朋友溝通, 有時大仔想同佢去打波, 佢都話唔去, 呢個時候係溝通嘅好時機, 佢都唔好好把握, 唉!
[/quote]

我既經驗就唔係啦, 可能男人對仔要求高啦, 所以我D女就痴我, 個仔就聽媽咪話多D
     [/quote]

嗶....46哥哥, 原來你都有幾件, 自我介紹吓啦

好似D細路咁, 響處反!!唔做功課

2bzmummy 寫道:
maba, 好犀利 !

我算電腦白痴啦~~
我女自己裝MSN 我初時都唔地才呀

sorlo 寫道:
Hello,  I am using  public internet service in SZ .

Just say hi and bye.

have a nice weekend.

bye     

算你有心掛住我....

smum 寫道:
有時同佢去打波時又訓話一輪, 我係個仔都覺幾無隱架.
女仔係鍾意baba多啲痳! :

我個主人以前都係成日出街時同人訓話, 跟住我會返到屋企時訓番佢
你係咪專係去街或玩時掃人興?   
跟住又用番當時佢既語氣(誇張D既)泥同佢地當笑抦   

天日小姐開BIRTHDAY PARTY, 我呢個奴婢唔知整咩食好   

maba,

咁係大人多定小朋友多先

咪得我係大人law, 佢成班同學泥,小中學都有,
我成日都要比d激佢, 等亞小姐要聽我支笛呀..
我諗對我泥講呢椒都駛得吓掛       

smum 寫道:
可以整日本燒餅, 大人小朋友都鍾意食架.

我都無焗爐.... :cry:

maba,
嘩~中小同學都黎妳屋企,咁妳屋企咪好大

係呀~~成個墟咁tim 呀

話時話,好彩佢讀女校, 如果唔係大d開p時帶個男同學泥我會好著眼tim呀         

我未搬之前,我都成日招呼我啲屋企人黎我屋企開大食會,志在俾啲小朋友一齊玩下,又可以family gathering,我覺得親情係好緊要架,所以我成日身體力行,等囝囝由細到大都培養多啲親情,而家呢個世界都變晒喇,啲人變得又現實又物實,我哋做父母ge 一定要身教架,我哋啲小朋友係社會明日ge 楝樑黎架。

不過,而家大屋搬細屋,都未攪過大食會,囝囝成日投訴幾時可以開party

怏d開啦, 仲要baba 係度, 等佢唔好咁cool

呢椒係好野黎ka, 我用左幾年ka la
不過e+d細路好早拍拖, 我倆老好反對..     
maba,

用另外一個角度去睇,如果妳個女大啲都仲肯邀請朋友黎屋企開party,咁先至係好事呀,起碼妳可以趁機會了解多啲佢哋朋友仔,去聽下,溝通下或者留意下佢哋呢個階段ge小朋友ge 諗法同埋行為,咁先知道自己個小朋友其實係唔係咁難教or 咁差,無論男女都冇所謂架,呢啲機會先至難得呀     
‹ 上一主題|下一主題