用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
樓主: gracelam
go

2010-2011年小一歡迎會 [複製鏈接]

大家好! 我仔仔今年讀1A班, 鍾意數學,足球,捉琪 & 同呀媽辯論

今個weekend 7樣功課, 今朝用左個幾鐘完成, 中間比好多個Break time佢 (同我自己);

日頭返工, 放工篤功課, a bit exhausted. 希望同大家互勉, 加加油!

等我來Summarize,

1A - crocomum (仔)
1B - 施予, ky(女), CJBaby (仔)
1C - Happy sky (女)
1D - Paulhawk (仔)
1E - Po Yellow (仔), Rexmam (仔), Wing (女)

1B & 1E 多人d, 其他班加油呀!

我個仔講到明唔鍾意英文, 我就不斷唸d遊戲啟發佢學習興趣, 呢個月來用了呢d活動, 用於做功課, 溫習及默書:

1. 把英文字母混在一起後砌回, 對了得一分
2. 把其中一個英文字母抽出, 完成某些動作後(如: 自轉3次, 跳10下, 打跟斗, 飲杯水, 做鬼臉, 坐在電腦椅上轉), 填上空白位的字母; 續漸增多抽出的英文字母
3. 三張椅子上貼上不同的答案,把球射入正確答案的椅子下得一分 (可變化出不同玩法, 如: 保齡球, 拋豆袋, Dice)
4. 過三關(圓圈交义): 答對了便可在九格中填上一個圓圈, 答錯了媽媽便在九格中填上一個交义, 看誰先過三關
5. 把簿放入透明file內, 用白板筆改簿及比分, 可讓小朋友自己改

希望幫到妳囡囡!

原帖由 Swani 於 10-10-12 14:58 發表
five ..將v轉n..好方法bor....::" />:" />

but 我阿女仲有好多生字串極都唔識+
monitor/classmate/english teacher....等等英文書ge 測驗範圍都唔掂

就算填代名詞都唔係好識+
冇計la...我哋經巳好盡力, 可能佢 ...

我相信測驗無需要串呢d字, 只要識認識用便可
monitor/classmate/english teacher

原帖由 Swani 於 10-10-12 14:58 發表
five ..將v轉n..好方法bor....::" />

but 我阿女仲有好多生字串極都唔識+
monitor/classmate/english teacher....等等英文書ge 測驗範圍都唔掂

就算填代名詞都唔係好識+
冇計la...我哋經巳好盡力, 可能佢 ...

Hi Swani,

我上次用磁石英文字母比呀仔在白板上砌 (game 1), 比佢做熱身, 砌完要讀一次字母及word, 砌多幾次後, 我就同佢玩game 2 寫番個字出來;

妳亦可試下玩game 1 時拿走d字母, 叫佢估下邊個英文字唔見左;

當然亦要配合break開個字& Phonics; 每次默兩個生字就好了, 否則會好混亂!

今晚同呀仔玩溫中文, 答中便可打一球保齡, 中左幾多個就計幾多分, 儲夠左100分, 我送左一份小禮物比佢; 雖然好似time consuming, 但又可以親子呀!

Good luck!

原帖由 Swani 於 10-10-13 18:25 發表
crocomum 你好有心机呀...佩服..佩服..
咁請問玩完串字game 後係咪識寫返出or 串返個字出黎呀?

Hi Lam Lam Ma & Rexmama

I failed to type Chinese after changing of computer.

My son's name is 'naughty crocodile', you can imagine what his character is.  Having one child like him is more than enough.  

I have to play activities with my son to keep me awake, after spending 12 hours on traffic & work daily.

Just modify the activities to suit your child's need, every child is different.  Lam Lam likes music, try playing music activities with her while studying.

Enjoy parenthood!

原帖由 Swani 於 10-10-14 11:08 發表
crocomum 你就好啦, 温英文温得咁好玩, 等我都試試先...

反而lam lam 中文ok wo..佢係對英文冇兴趣咋...最like 視藝, 音樂, 常識, 體育個d 科..

crocomun ar...你咁有心机教阿仔, 仲可以諗到咁多方法, 請問阿仔有 ...

Hi 施予媽媽

1 個Horrible two:;pppp:  + 1 個一年級 ; 嘩! 嘩! 嘩! 加油呀! 好彩妳有個乖乖女 , God Bless You!

原帖由 gracelam 於 10-10-15 11:35 發表

crocomum,

Thx for your sharing!! 我阿囡都尚算ok, 肯坐定定同佢溫一陣, 不過溫耐d佢就會發皮4, 所以要預早逐日逐日咁同佢溫. 至於我阿囝, 佢e+2歲, 成家人都話佢係super曳曳豬, 到時都係要用你教的同 ...

Good idea! 不如加埋錄音/做鈴聲/用咪/錄影放Youtube?

溫書/做功課/默書的獎勵
媽媽: 你鍾唔鍾意返學呀?
反斗鱷: 鍾意
媽媽: 最鍾意係咩?
反斗鱷: 小息 :;pppp:
於是, 溫書/做功課/默書的獎勵就係...好多小息

原帖由 Swani 於 10-10-14 19:25 發表
我都有諗過第日如要背默英文課時要作首歌比佢唱先得, e+ 諗定都參不多啦

好多謝crocomum 的分享, 幫咗我好多呀!

今日7樣功課, 仲要溫明日默書, 唉!

原帖由 PoYellow 於 10-10-25 17:07 發表
好彩有星期六日兩日休息,囝囝已好番了,不過成個人瘦咗成個碼 :(

休息咗兩日咁默書就冇溫過嗱,尼兩晚都要努力d先。係啦,其實一星期默兩科都幾多下,初時諗住活動教學連功課都冇咁多,但...... 唯有繼續努力加油啦! ...

Poor boy! 又凍又唔夠瞓, 保重身體呀媽媽&囝囝!

原帖由 PoYellow 於 10-10-29 12:53 發表
係呀,噚日喺公司上網見到咁多功課都嚇親,放工拿拿聲返屋企幫囝囝睇功課,之後仲要溫英文默書,最尾攪到十一點幾至有得瞓

尋日6樣功課, 仲包括2樣抄生字, 聖經Tick完答案仲要續幅圖填色(最後我放棄左填色,因為已經9:30pm) 再加埋溫今日的英文默書(好多生字), ...... 好想講粗口

不算晚,我約6點回家,不過朝早5點半起身, 番到屋企已無哂energy.
呀仔番到屋企差不多5點, 果日導修堂要做唔知what問卷, 功課只做左小小, 佢而家仲係掍波/semi自動波 (i.e.未升級至全自動波); so far, 只係我有怨言, 呀仔從來都無投訴功課&默書多, 算係有d安慰, Thanks, God!
瑤瑤好乖呀, 咁快可以自動波, 好孝順呀! Please give her 'FIVE' for me.
原帖由 wing116 於 10-11-20 22:38 發表

你地好夜先收工返屋企架 !?
我要瑤瑤一放學休息一陣就自己做功課架喇 !!
唔識就等我收工返屋企教 .
依家都好少會做功課做到咁夜喇 !!
‹ 上一主題|下一主題