用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

求救呀~~!

請問有無1D班既同學, 可以話我知今日中文詞8行係寫咩呀? 我個女今日淨係抄到4個返黎咋...

唔該唔該~

唉..... 我知道要寫咩啦.. 我個女而家先講話原來老師教佢地圈晒課本, 叫佢地睇返課本做功課..

激死我.. 唔問唔講....

VVbaby,

你個女真係乖... 可以係學校做晒d功課, 我個女.. 一半都未有呀~

mandymfl,
我都唔知.. 我都女淨係寫左中文功課.. 有無第d 1D班家長可以幫幫忙?

另外, 咩標語創作比賽呀? 我一D都唔知喎.. 可唔可以講詳細D俾我知呀.. 死啦.. 我個女真係..... 咩都唔講...

仲有.. 昨晚發現手冊多左條好幼既字條.. 我個女話係MS. CHEUNG夾係度既.. 想請問係咩黎呢? 好似有幾條LINK, 但係昨晚太夜,我無睇到...

唔該大家... 我發現我日日都要上黎求救, 真係唔好意思...

呀~ 仲有, 我上過去睇個學習平台, 有個龍虎榜,有D星星.. 究竟係咩黎架? 有無人可以話我知呀?

原帖由 mandymfl 於 09-9-23 17:01 發表
有冇1D班家長知道今日英文有咩功課, 仲有個標語創作幾時交, 有冇限幾字??

咁請問 maths有咩功課呀?

佢淨係寫左
改作p5-6,

仲有無其他呀?

原帖由 水玲瓏 於 09-9-23 17:40 發表
我個女都唔知有冇抄漏

1D班英文功課
1.TSA Corr. P.7-9
2.WB p.5 + Corr
3.PLE p.11 (係英文書)
4.Quiz Corr. + Sign

另外,個標語創作係抄係"其他",我個女抄成:~~
創作楆語 (有禮)貌
我睇極都唔明.....haha
冇其他 ...

唉~~真係唔該晒大家.... 無左你地, 真係唔知點算囉~~~

我個女究竟要到幾時先可以唔再甩漏呢.... ??

原帖由 mandymfl 於 09-9-23 17:54 發表
vikiepaul,

仲有改w.s.3.
我都唔好得你幾多, 你問的問題我都好想知!

仲有尋日其他寫左自由索取音樂節表格, 係咩黎架! 有冇人知呀?

水玲瓏,

唔該晒!

...

綽盈媽咪,

我都知有得check呀, 不過, 由今個星期一開始, 有2日係完全無upload 上去, 今日都係upload左1科.. 所以, 睇都無得睇呀~

另外,有張應該係普通話班既工作紙, 點做架? 聽日洗唔洗交呢?

原帖由 綽盈媽咪 於 09-9-23 20:45 發表
大家想睇當日有什麼功課, 家長可到學校的內聯網上check到的. 不過,有時可能有錯,因為都係p6的學生打上網的.  有得check好過冇.

mymavis,

我都女都join左小提琴班呀.. 希望佢地2個今日玩得開心d啦.. 其實, 你女女之前有無學緊小提琴架? 我個女係全新手, 希望佢應付到啦... 我係幫學校買琴, 你呢? 唔知今日係唔係派埋個琴返屋企, 定係可以keep係學校度啦..

原帖由 mymavis 於 09-9-24 08:46 發表
Hi 各位早晨
1A班個大姐姐又幾負責任,咁耐只係得一、兩次無抄,其餘都寫得好清楚,比起阿女仲一定有多無少。

今日阿女第一次上小提琴班,超開心! ...

hihi Sharon,

終於係度見到你啦.. 我係煦琳媽咪呀.. 昨日先打過俾你向你求救果個呢~~ hehe:p

我個女都係寫呢2樣咋喎... 我個女.. 今日好d啦.. 有寫手冊啦... 不過, 仍然都係漏, 仲漏得好利害添.. 就係漏左個功課袋係學校... 攪到4點幾要碌返學校囉返...

唉.... 我真係嘔血~~

原帖由 sc2002 於 09-9-24 17:08 發表
創作標語 (有禮貌)今日己經交了!
今天校綱家課只寫中文及數學,但呀女寫埋英文
(1)Quiz Corr, Sign
(2) WB p.6
請問是否只有兩項!

VVbaby,

咁你下次要我同相認下先得架.. 不過, 我朝朝湊返學都係來去"蔥蔥" , 因為park左架車係路邊.. 驚抄牌, 又碌住趕返工...... 想同你地傾下都唔得.....

原帖由 VVbaby 於 09-9-24 22:38 發表

其實我都見過你架, 不過, 可能你冇咩印象喇, 我上星期同sharon一齊係學校門口架, 嘻嘻!

VVbaby,

hehe:p 我唔知呀.. 家長日果日.. 我去到班房既時候已經頭暈暈.. 聽咁鬼多野.. 記都記唔晒~~我淨係記得我地係度交換電話咋... 哈哈哈...

亦都好好釆我地交換晒d電話.. 如果唔係... 死梗... 哈哈哈~~

我個女都有學琴, 未考過試呀.. 不過, 開學呢個月.. 停左.. 因為唔知d時間係點.. 唔識點plan佢d課餘時間... 10月應該會開始返架啦.. 我打算平時夜晚搵人上門囉... 因為, 星期六full晒... 星期日我又想俾佢休息多d.. 唔想學野.. 想帶下佢去玩....

唉.. 而家攪多樣violin... 睇怕又要搵多個時間出黎學囉..

mymavis, 我個女同你女女一樣.. 昨晚一食完飯就囉個小提琴出黎"gur"... 好好笑....

原帖由 VVbaby 於 09-9-25 11:02 發表

oic, 唔緊要, 仲有大把機會相認既!
我都係要返工, 睇下幾時大家放假, 就可以約出黎食早餐喇!
印象中, 好似家長會果日, 係課室入面我係坐你隔離架, 唔知有冇記錯呢! ...

哈哈~真係俾佢地激死.. 不過, 好好笑.. 我個女gur得好似好投入咁...仲要迫我地讚佢彈得好聽,(其實都無音律既, 哈哈哈) 希望佢地唔好3mins熱度啦...

原帖由 sc2002 於 09-9-25 17:13 發表
Hello vikiepaul and mymavis, 我個女都好興奮, 回家校服都未除就玩, 昨晚一食完飯同你地一樣....gur ! 希望佢地繼續努力啦!
我係租琴(我之前聽朋友意見), 從未玩過小提琴!
1D共有7個學小提琴! ...

水玲瓏,

我屋企離學校幾近啦.. 揸車須要5mins度啦... 所以上次佢漏左個功課袋, 都可以碌返學校趕得切係5點前囉返囉.. 真係好好釆~

抄手冊呢家野... 近呢排佢又ok喎.. 唔知係唔係我恐嚇過佢.. 所以而家醒左少少呢?? hehe:p 如果係既, 我就安樂囉~~

原帖由 水玲瓏 於 09-9-27 14:34 發表
vikiepaul.....
你住得近唔近學校呀?

我個女都成日漏抄
真係激c人啦

各位1D 班既同學.. 又要幫幫手啦..

岩岩CHECK左INTRANET既手冊 :

中文 :詞 (8) (14) (2次)  - 係咩黎架?
        造句 (十)  - 我個女話無派薄喎, 咁又係咩黎呢?
        書法比賽 - 又係無資料, 咩黎架?

英文 : GW(1) CORR + SIGN,- 係咩黎呢? 我個女又係無喎. 佢仲話唔知係咩黎添...

視藝 : 標誌設計 - 今日無視藝堂架, 點解有功課?係咩黎? 幾時交?

死啦.. 有好多個問號.... 麻煩大家~~唔該唔該~!

仲有仲有, 宗教課 :星期五帶諗珠 , 又係點呢??????

係啦, 我個女都係寫左呢D野返黎呀.. 等我仲鬧到佢癲, 要佢返學校搵... 佢真係返左呀.. 不過, 又搵唔到野喎....

唉.... 究竟有無呢D野架呢?

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-28 17:08 發表
我阿女手冊寫番嚟都無個D啵...
中文:作26-27+改
        詞5行+改\

英文:WS (A3)
       GE P13 (1-5)

數學: 作P9-10,改P7-8
         W.S 5
         書P32-33
宗教4

同網上很大出入...是否佢地抄少左.定網上 ...

係啦,我都知衰架啦...下次應該俾返d信心我個女...我今晚見到佢, 都不知幾內究呀~~

其實,我地應唔應該同學校反映一下呢? d網上功課時有時無, 一時就有一d, 無一d, 今次仲攪個咁既大頭佛添...

原帖由 水玲瓏 於 09-9-28 21:25 發表
好彩你都住得近咋
不過唔好比咁大壓力佢啦(要佢返學校搵)
有時佢冇帶返黎,可能會係同學仔攞埋返屋企架

我囡囡試過大頭蝦啦
攞埋關仲茵本補充返黎
我係車見到第一時間打去比班主任,被咗案先
唔使個同學仔欠交
...

OMG~~今日1D 班 intranet手冊又無功課啦...

sue_yee_t,

我個女就係1-5 寫一次, 夾埋即係10句囉... 佢話老師收左, 無話佢做錯... 咁可能你囡囡真係寫多左啦...

我昨晚其實都有叫我個女寫2次, 但係佢堅持唔寫, 話一定係寫一次,所以我就信信佢啦...

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-29 17:00 發表
1D班的家長,你地尋日的GE BOOK寫P13(1-5)是點寫呀?今日阿女番嚟話老師話佢寫錯左,我問佢點錯,她就話可能是每個句子寫一次,我都唔知是唔是..因為我地睇圖寫句全部寫左兩次. ...

1D 30/9功課如下 :

中文 : 7/10默 12-13課+補(二)
          作  P.7-8 + 改
          補  P.4
          簽每日一篇回條

英文 : WB P.7 + CORR
          Writing p.10 x 2
          W.S. (A6)

Maths : 改作 p.9-10
            (我個女話仲有一樣, 但係佢唔記得抄, 請大家幫幫手)

普通話 : 作 p.2 + 改 p.1
             自學表

如果有錯漏, 請大家post返上黎啦.. 唔該晒~~因為今日個intranet又少咁d啦.. 哈哈~

想請問一下, 英文8寶箱 "增進"英語課程, 我地有須要買嗎?
定係用普通學校provide果個已經足夠?

定係每個學生都一定要買架呢?

請指教..
‹ 上一主題|下一主題