用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K3 小朋友
樓主: Cathleen
go

2008-09 升K3 小朋友 [複製鏈接]

yuiyuibb & evafong88,

thank you!

evafong88,

我知tsl & sfa 係好唔同ge學校, 加上我地仲會in 埋cky, 我諗緊...比囡囡讀得開心丫定係穩陣d 讀間傳統ge學校, 好煩

原帖由 EvaFong88 於 08-11-24 12:11 發表

QQ2003,

你交咗TSL 留位費, SFA邊係冇影響架!
同埋QQ都好叻女,SFA收女仔係少d架, 不過TSL & SFA係好唔同喎, 你交咗留位再諗諗佢啦!

EvaFong

HuiTung,

thanks for your information

原帖由 HuiTung 於 08-11-24 13:01 發表

A new principal joined TSL last year, who is from the PLK Chong Kai Ching Primary School.  Not sure if he is going to have some reforms in the English subjects as some "old" Eng teachers have left.  ...

chrwan,

lucky draw....我地應該冇機會喇, 因為我地都係跨區抽maryknoll, 所以我地tsl應該會比留位費, 留位費好似26&27/11交

原帖由 chrwan 於 08-11-24 15:15 發表
QQ,

Agreed with EvaFong88, if U want to join the lucky draw, U have to give up TSL.
It depends what is your target school in the自 lottery and whether it is in your net or not.
If not, your chance woul ...

safarimama,

應該都會去交, 唔抽啦!

原帖由 safarimama 於 08-11-24 15:36 發表
QQ, 
你比咗TSL, 就唔可以等2ND ROUND。。唸清楚!

Safarimama,

其實QQ都好喜歡tsl, 所以我要多d時間去研究下......

原帖由 safarimama 於 08-11-24 15:47 發表
QQ,
其實我都好唔想放棄TSL。。。。 講真咁多間,我同阿女最鍾意TSL! 如果唔係抽到協恩, 我多數都揀佢!

chrwan,

yes

原帖由 chrwan 於 08-11-25 09:57 發表
但是否可要求跟居住net選校?

chrwan,

我琴日已經去左註冊喇!

原帖由 chrwan 於 08-11-27 09:37 發表
QQ2003,

是否決定register TSL?

chrwan,

你囝囝仲有野interview?? DBS??
qq 琴日in cky….我已經一早教定佢如果校長問你鍾意睇咩書?? 你答: 鍾意睇猜謎語書(佢真係喜歡的)
校長真係問佢鍾意睇咩書?? 佢答: “畫龍點睛 比佢激c 算啦! 考唔到...就唔洗諗, 仲咁鬼貴學費

原帖由 chrwan 於 08-11-27 11:09 發表
It is good that U make up your mind.
QQ can enjoy the rest of K3 school life and prepare for P1 now.
My son is also accepted by KTS yesterday.
Maybe to choose between KTS(school net) & SFA and go for  ...

yuiyuibb,

其實都未決定好, 但d friend 叫我揀sfa, 佢地話sfa出黎...大把學校收, 叫我唔需要擔心 (但都要讀得上先得ga)

原帖由 yuiyuibb 於 08-11-27 11:37 發表
QQ & chrwan,

你地有哂決定真好, 放心哂啦, 黎緊真係可以盡情玩啦

chrwan, 睇黎你個囝自己決定左sfa喎, 早2日我個囝已經同我講你個囝讀sfa

chrwan,

可能唔會, 真係太貴, cky好似年年都加學費, 捱完12年,仲要加出國留學,所以, 攪完一輪....可能最終都係揀番sfa

原帖由 chrwan 於 08-11-27 13:28 發表
QQ2003,

no DBS la.(我都想)  宣道next Sat.  The last school to interview and go for our Christmas holiday.
Very expensive Yen .  (0.815) Hope really can have a rest!

For CKY, maybe the headmistress l ...

喂喂……有冇人呀?????
你地有冇留意下學期ge calendar
今年總評估喺5月份, 619日就畢業禮, 足足比舊年早左成個月, 711日先係家長日喎…..
暑期可以提早去玩喇

hi chrwan,

恭喜發財!
家長日我唔記得左係1:15 or 1:45, 要返屋企睇返先知, 你又幾多點呀?? 睇下大家會唔會見到面
另外, 音樂節....我地3月19日係葵盛ymca, 但qq仲未練好, c 未 , 你囝囝應該好掂啦!

原帖由 chrwan 於 09-2-9 13:27 發表
QQ2003, YuiYuiB,

Happy New Year!
你地Parents Days When?  
下午呀,有排等.

QQ,

Music Festival, when & where?  練好未呀?

如果我係見1:45, 咁一定見到你, 你會帶埋囝囝去嗎??

音樂節...qq時間係2:30, 但排三十幾, 我諗有排等

原帖由 chrwan 於 09-2-9 16:11 發表
QQ2003,

心想事成!
1:50 想改,但話no.

音樂節 18/3 arts centre agnes B cinema.

一d都唔正經, 未嘗試過正正經經彈一次給我聽.
咪好似上次跳出去, 跟住1st note is wrong..
激親......

...

Hi carrieBB,

so late????
嘜今年k3家長日唔係全部都係下午見咩?? 我以為上午見嗰d 係自己改時間架....

原帖由 CarrieBB 於 09-2-11 22:45 發表
wa.. QQ ma. u r so late?
i m 10:40am

chrwan,

wawa.....嘜原來你囝囝學咁多野架, 但佢都肯"so"你, 你囝囝真聽你話,羨慕c人呀!

yuiyuibb,

你囝囝之前係米係愉景新城學架?? 你覺得佢地教得唔好or路程太遠呀??

原帖由 chrwan 於 09-2-13 10:50 發表
Yuiyuibb,
Enopi have Sat lessons, U can phone to them first 22747272 at BY mall.
We have lessons on Tues afternoon,
as Sat we have lessons on violin, piano & Kumon Eng.

Mon & Sun holida ...

yuiyuibb,

qq都好喜歡同你囝囝玩呀! 但好可惜…3年都冇試過同一班
我最記得佢地去某同學生日會玩糖滋豆嘅情形, 佢地真係玩得好鬼開心(我地有時仲會攞返出黎睇)haha….. , qq琴日先同我講話想同你囝囝坐返同一架校車

原帖由 yuiyuibb 於 09-2-13 14:53 發表
QQ,

愉城個度一般啦, 個囝上左一年多, 不過唔覺有咩轉變law(其實我都預左, 只不過叫做比多少少時間佢接觸下外藉)不過我唔繼續既最主要原因係並不是這, 而是 :

1) 一定要我改時間, 改左之後我就唔可以接囝, 要姐姐 ...

chrwan,

qq冇讀開enopi 架, 佢之前都有返過幾個月"學林數", 因為qq唔喜歡,加上又多功課(我地認為), 所以已經冇讀了 , enopi 課程好嗎?? 功課要做幾耐先可以完成架?? tsuen wan 唔知有冇centre呢?? 因為qq 數學較差 , 所以.....

原帖由 chrwan 於 09-2-13 16:10 發表
Yuyuibb,
原來你上過Enopi, 你以前個centre有外藉teacher. 我地都更換1次, 不過仔仔唔鐘意以前的, 所以沒有所謂. 不過留意下BY多D人讀kumon....

QQ, 你囡囡是否仍然讀ENOPI, 你認為進度OK嗎
...

chrwan,

Thanks for your information, I will be check later , 希望你囝囝快d 好返 , 明天見

原帖由 chrwan 於 09-2-13 17:24 發表
QQ,
Enopi 不是太深, 分計數和logic兩部份.
usu start from addition for K3 level, X+X, XX+X, XX+XX....
repeat & repeat before start subtraction.  
I like logic most, like overlap pattern...
workload is n ...

yuiyuibb,

我頭先問左, 荃灣原來唔止愉景新城有centre, 另外, 綠楊和華都商場都有呀! 今個星期六我可能會去睇下咩環境先決定報唔報

原帖由 yuiyuibb 於 09-2-16 11:10 發表
chrwan,

我地係荃灣上既唔係e.nopi, 係英文, 我sun去左BY睇啦, 不過我可能會去mei foo, 因為交通方便我

我個囝都又話你個囝無返呀, 好掛住佢呀, 無得係校車玩

QQ,

我個囝同我講, 係學校行花市時, 同qq手 ...

chrwan,

係呀! 有時做1個exercise...有時又做兩個exercise架, 但昨天QQ只係做1個exercise乍 (2 pages)

原帖由 chrwan 於 09-2-19 09:48 發表
QQ,

這陣子英文Homework時時more than 2 pages, 有時仔仔沒有寫日期, 沒有做..
‹ 上一主題|下一主題