用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

jumbo_mandy,

妳真係有心機, 上年k1個d post妳都追.
原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-26 17:24 發表

stliu

orientation 果日老師話10月中開始就會安排分批見家長, 不過唔方便ge話, 電話傾都得。
第一個生日會(Sept & Oct.)通常好似安排係10月尾, 連同萬聖節一齊攪, 我尋晚睇上年K1果d message,  好似係咁, 記錯唔 ...

stliu and fatbabyfat,

我囝囝今朝唔知點解好醒目, 我起身無耐可能嘈醒左佢, 跟住佢坐係床度, 我經過佢房見到佢坐係度, 問佢做咩咁早起身. 跟住佢問我今日使唔使返學, 我答要呀, 佢無出聲. 坐到我攪掂晒d野叫佢出黎洗面刷牙都無扭計, 如果佢朝朝都係咁就超good la

佢呢1-2個星期都keep住有d鼻水, 上星期終於忍唔住同佢睇醫生. 其實打風無返2日學都好返好多, 唔知點解一返學又流返 . 唔知係唔係學校/褓母車d冷氣太凍呢.

fatbabyfat,

咁又係, 囝已經好d架嘞. 我亞囝成日都唔肯帶煲tie, 唔知係唔係件恤衫領太緊, 佢日日著完校服已經一身汗.
原帖由 fatbabyfat 於 08-9-29 11:45 發表
雙子媽媽,

我都覺得學校 d 冷氣凍呀, 你個係仔都好, 肥妹係女仔, 件校服裙係背心, 我真係怕佢凍親, 日日上校車前已經比肥妹著埋件外套啦.

我放假前check過, 係未chop架. 不果我發現書入的哈哈笑貼紙唔夠的, 妳地有無發覺? 我驚係我隻豬仔整唔見左.
原帖由 jumbo_mandy 於 08-10-2 15:15 發表

stliu,
晉晉日日要攞出來睇下望下, 佢真係好鍾意喎!
唔知點解今次本"快樂的一天", 咁耐都未chop"我學會了", 我個探子話都已經教完幾日, 妳地係咪都教完未chop呀? ...

成本書得5個哈哈笑, 做完pg. 5 已經無晒.

Me three, 即係無唔見到啦.

by the way, 聽聞又打風啦, 個風係星期六/日最接近香港, 我仲諗住呢個星期同Cyrus返大嶼山tim. anyway, 大家都要小心, 做好防風措施
原帖由 stliu 於 08-10-2 16:56 發表
jumbo_mandy,

我仔果本都一樣, 同埋冇細哈哈笑公仔囉!

stliu,

我尋晚再睇吓本書, 發覺個d細的哈哈笑已經貼左上去, 我問Cyrus, 佢話係老師尋日派比佢地的.
原帖由 stliu 於 08-10-3 08:38 發表
yu_baby,

原來係咁,  謎底解開左. 我尋晚冇時間睇晒佢本書, 所以唔知有冇貼到細細貼紙. 我諗呢本書今日應該教完喇呱.

stliu,

呢個佢未講wor. 佢淨係同我講老師送左張正方形的公仔接紙(mickey mouse)比佢. 仲教左佢呢張紙的形狀, 叫佢返屋企話返比家長知. 我問佢咩叫家長, 佢話媽咪即係家長law.
原帖由 stliu 於 08-10-3 09:59 發表
雙子媽媽,

原來係咁,尋晚好趕, 冇時間睇呀. 我仔淨係話教埋個"人"字. 叫我撕左張字咭落來...

我個隻都係薯仔黎, 不果今次講到似層層, 應該可信.

我都想知家長日的安排, 唔知幾時有通告呢.

唉....我都打敗仗, 同Cyrus一樣,傷風呀. 我諗after lunch我都係要返屋企休息吓, 食左藥, 好眼瞓
原帖由 stliu 於 08-10-3 13:09 發表
雙子媽媽,

原來果張公仔紙係用來教形狀的? 我以為係老師就咁送俾佢添! 我仔見倒張紙都冇出聲呀! 真係靠唔住!

係學校買架. 會唔會係妳自己訂溜左? 因為我係入學時, 同summer校服一齊訂的, 套運動服係灰色ge
原帖由 sheepmom 於 08-10-8 10:16 發表
我想問吓,冬季運動衫係咪响學校買架?因之前訂嘅冬季校服係冇運動衫喎!

thanks jumbo_mandy,

Saturday, good wor . 不果得15mins, 好似太小, 妳知啦, 我地d家長, 一見到老師就欲罷不能
原帖由 jumbo_mandy 於 08-10-8 14:40 發表
All,

收到家長日通告喇, 10/18 10:50a.m., 15 mins. 左右, 小朋友唔駛去, 亦冇規定只准1個家長去。

good idea wor  . by the way, 張通告係跟手冊定by mail 去屋企架? 因為我搬左, 無改mailing address, 如果係by mail, 我要返舊屋羅
原帖由 jumbo_mandy 於 08-10-8 14:45 發表

雙子媽媽,
咁妳最好prepare定份問卷喇。

sheepmom,

老師應該有係小朋友的手冊remind我地係星期一帶返個art bag返學校架bor?
原帖由 sheepmom 於 08-10-13 10:29 發表
Thanks all.

唔係你哋話比我聽,我都唔知個art bag要帶返學校,好多謝你哋嘅information.

哎呀....係咩. 我地K1F, 老師有貼張sticker係手冊度, 叫我地星期一帶返個美勞袋返去架.
原帖由 fungwongphie 於 08-10-13 11:17 發表
雙子媽媽,

No wor.......not K1A, I guess........I also just note this here ja ~~

我囝囝同妳囝囝一樣, 成日聽d唔聽d, 知d唔知d. 好似之前本快樂笑笑咁, 我本來打算佢after school得閒羅出黎同佢睇吓, 講吓. 點知佢話, 唔可以. 老師話唔可以羅出黎玩. 我話唔係玩, 係貼貼紙, 佢insist no, 要老師stamp左'我學會了'先可以.  但由同班其他媽咪口中得知, 其實有d part老師係expact家長同佢地係屋企做, 奈何佢唔比我掂佢本書, 真係
原帖由 cocochiu 於 08-10-13 16:44 發表
Summer,

多謝您嘅分享, 我已將內容抄好,等有機會再考佢.

今日派咗本新書"大手和大脚", 問仔仔miss chau 教咗邊度,佢好似對本書冇乜印象咁,仲反問我本書叫咩名 ,話miss chau 淨係叫佢將本書放係書包,記 ...

係呀. 通常妳一問佢地, 佢地都係成組字答妳. 講時講, 各位媽咪有無成日同小朋友溫呢d字咭? 我試過一次羅d咭出黎問佢, 佢全部識晒. 咁我又無理佢啦. 點知過左個weekend, 佢大部份都唔記得. 攪到我依家差唔多日日都同佢溫一次.
原帖由 fungwongphie 於 08-10-16 17:46 發表
cocochiu, they called that 配詞ar ~~

蚊爛就無, 手瘀腳瘀就有. 尋晚又發現佢膝頭瘀到黑黑藍藍, 手爭又瘀小小. 問佢點整親, 佢話唔記得.
原帖由 AS1210 於 08-10-17 10:02 發表
阿仔呢排在學校成日比蚊咬呀, 咬到手仔腳仔好多"蚊爛" 呀!  你地小朋友有無呀?

AS1210

係啦. 我真係唔明佢地係學校攪咩. 我尋晚見到亞囝撻瘀痕, 真係好瘀, 係黑黑藍藍綠綠咁. 我都唔知佢點整成咁. 講真, 其實真係有d心痛
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-17 12:02 發表
雙子媽媽,

我肥妹重叻, 佢兩樣都有, 我已經同佢用左蚊貼都係咁, 有時d 蚊爛成兩個禮拜都未消, 剛剛改用另一隻蚊油, 希望會好d.

我有時都唔明肥妹係學校搞咩, 佢真係成日都手瘀腳瘀, 真係一d 都唔似女仔, 好鬼粗魯 ...

其實我都打算問係老師, 不果唔會專登打比佢. 或者係家長日記得就問埋羅.
原帖由 Felicia726 於 08-10-17 13:56 發表
Hi 雙子媽媽,
I think you should call the homeroom teacher to ask if she knows about the bruises on your son. If not, ask her to pay attention to him and see if he gets the bruises when playing during  ...

我個囝就唔係日日都有, 係間唔中. 因為佢好out-going, 平時都成日整親, like上星期五就係音樂堂時牙仔'及'到地下, 流到成口血, 老師都有打電話比我交代聲. 不果尋晚撻瘀痕比較嚴重.

我都唔想比老師個impression係我太緊張, 事事投訴, 所以妳呢個approach都幾好, natural d 呀ma.
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-17 14:21 發表
雙子媽媽,

我好早都想問老師, 不過就心大心細, 好似投訴佢地照顧得d 小朋友唔好咁, 所以到而家都無問出口, 因為我亦到好明白自己個女, 真係好粗魯囉.

不過我個女對腳真係瘀得好犀利喎, 真係見到心到痛埋嫁:naughty ...
‹ 上一主題|下一主題