用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

原帖由 Linki 於 09-12-4 13:48 發表
現在大家可以鬆一口氣la.....不過,下個月9/1又黎驚過......!!!

係呀! 好快就到喇!
請問你地會唔會去18/12個聖誕崇拜呀? 亞囡話佢會扮小羊. 我同我老公都會去呀!

原帖由 粟子頭 於 09-12-4 09:21 發表
我都唔知咩野事, 囝囝只是說老師話在星島日報上見到佢, 但我在報紙上又搵唔到喎!

哈哈, 亞囡話你囝囝好威水.

原帖由 Linki 於 09-12-4 17:39 發表
真係好la,囡囡有得扮小羊,喺唔喺老師選架,一或自己舉手話想扮老師就選佢訝?錦佢未要每日都要响学校排囉???唔去囉!一來請唔到假,二來d假用黎同佢溫書已經放得七七八八冇乜得剩,放且亞囡又冇得上台表演,好似話係2個鐘, ...

亞囡話係老師問, 再加自己舉手, 再選呀!
其實我之前都有請假同佢溫書, 所以我都驚老細鬧, 好在佢自己都有兩個小朋友, 明白我處境, 都會俾我放. 不過就要就住請, 唔係d假好快無喇!

原帖由 ankiehok 於 09-12-8 08:39 發表
.... 10號你是否返呀 ?...

我會返去呀! 你呢?

原帖由 coco2882 於 09-12-7 17:08 發表
今日呀仔手冊有分數睇...唉...中文只係緊緊合格...個心好唔舒服...但又唔可以向佢面前表示...全職湊2個小朋友既我...佢d成績都係咁...點解??? 點教?? 反而佢默書好好...我諗佢衰哂係閱讀理解....又無paper睇 ...

唔好咁la, 我諗要慢慢同佢train, 俾多d圖書佢睇, 我個囡好鍾意睇圖書, 會對中文有幫助. 仲有去學校叫我地去果個"中文百達通"網站玩吓, 都幾好. 亞囡都有話俾我知錯咩. 都係d寫得唔合老師標準嘅中文字. 所以可能你囝囝都有扣左分響d錯字度.
亞囡話d卷有派俾佢地睇同埋對, 我叫佢記住自己錯d咩野返黎就話我知.

原帖由 raikkonen 於 09-12-9 09:16 發表
其實小學生幾多分先叫合格?

有d學校50, 不過我地學校係60

原帖由 Linki 於 09-12-10 16:02 發表
亞囡派咗聖經 100分

叻叻, 恭喜呀!
我地班要今日先派聖經卷

原帖由 raikkonen 於 09-12-12 18:27 發表
我係將所有分數+埋, 然後除所有科+埋的總分, 不過老公話我咁計唔啱, 佢話要睇比重. ops:" />ops:" /> 因為中文&英文分咗好多part考. 不過點樣計應該都會有8字頭嘅...你地又會唔會自己計下平均分嫁, 又會唔會有自己嘅方法呢? 或 ...

真係唔知點計呀? 因為我睇過家長手冊, 數學佔200%, 中英各佔100%. 如果係咁, 會唔會係將
{[中文+中默+(說話*10)+(聆聽*10)]/2 +
  [英文+英默+(說話*10)+(聆聽*10)]/2 +
  數學*2 + 常識 + 聖經 } / 8
仲有音樂同美藝, 唔知點計wor???

原帖由 angelmokco 於 09-12-14 09:37 發表
點解我地班聖經得個grade "A", 冇show分架? How about 電腦呢, 我個仔話都有考架!我真係唔知點計, 但我都唔想計, 因為我仔俾d中文拉低哂呀........

我亞囡聖經係A+, 佢話即係等如100分, 如果你囝囝考A, 可能係95-100. 係wor, 仲有電腦同體育bor!

栗子頭,

我真係俾亞囡激c, 佢今日居然走左去綵排, 唔去花式跳繩, 我明明提左佢同寫左手冊.
佢話楊老師放學果時問邊個要去綵排, 佢話你囝囝出左去, 所以佢就跟埋出去, 不過佢話你囝囝綵排左一陣, 就走左去跳繩, 但係佢就無跟住去跳.
唔知亞囡係唔係"借d易"唔想郁?

原帖由 粟子頭 於 09-12-15 14:38 發表
係呀! 我囝囝話老師問邊個要去綵排時, 佢去咗綵排, 點知去到時老師話如果要學花式跳繩, 就去學, 除了扮小羊的同學, 所以你囡囡咪要留係到綵排囉!

Oh! 清楚晒, 等我仲以為佢偷懶唔去跳繩tim! 怪錯左亞囡呀! 唔該晒!

re: 家長日
我諗我都會同我老公一齊去.

原帖由 raikkonen 於 09-12-14 21:13 發表
係呀, 家長手冊有講電腦科及普通話係第3學期考(即評估4), 而音樂科, 係家長日咪曾經派過一張學樂器嘅綠色紙, 上面有寫係第2學期(即評估3)開始計算成績.

不過就唔見有體育&視藝科會計分.

...

你好犀利, 好詳細呀! 唔該晒!

原帖由 Linki 於 09-12-16 09:15 發表
即係好似中文百達通咁,睇完編文章就答問題咁囉,不過,答問題時有計時,另外有一個唔知叫乜野new magic,唔知係咪一星期才做一次,因為係Dad同佢做我唔你好清楚,係琴晚打開本手冊见到佢釘咗2個e-mail响道先知,唉...遲d唔知会唔 ...

果兩個website我地係好似10月左右已經釘左響本英文書入面喇, 一個係new magic, 一個係oxford. 亞囡都有時入去做吓, 因為唔會有期限, 所以幾時做都得, 反而佢就好緊張個百達通, 因為依家只可一星期補做兩次.

原帖由 Linki 於 09-12-16 10:39 發表
學你話齋可能真係10月初開始,因為click入去睇果時已經有好幾個日子响裡面,係呀,果個死人百達通真好老套....諗住考完試一次個做番晒,点知冇睇清楚內容,考試其間冇做1星期就冇咗4日分,亞囡好唔開心
...

我地就成日做唔到星期日, 因為通常都會由朝去到晚! 哈哈!

原帖由 raikkonen 於 09-12-16 15:17 發表
我想問下, 明天係唔係要著校服呀? 本應佢星期四有體育堂, 但係明天有聖誕活動, 所以唔知洗唔洗著, 問我女佢又話唔知.

亞囡話老師無講, 不過我地都會照著體育服, 事關聽日好似會再凍d呀!

剛剛收到班主任電話, 原來聽日唔洗上堂, 所以唔洗帶書, 只需帶功課, 手冊, 通告袋, 食物盒, 水樽同餐具. 另外飯後, 佢地會開聖誕party, 所以可以帶小量零食(e.g.薯片), 仲有要著體育衫.
報告完畢.

原帖由 Linki 於 09-12-16 23:03 發表
亞囡响手冊道寫咗穿運動衫

聽日你地去唔去睇表演呀! 我會同我老公去.

原帖由 Linki 於 09-12-17 11:35 發表
請唔到假,睇得開心d喇!

thanks!

祝各位
聖誕快樂!
身體健康!
新年蒙福!
過一個溫溫暖暖的聖誕節

原帖由 raikkonen 於 10-1-4 09:37 發表
各位好呀! 又開學喇! 呀女今朝極唔願意起身, 鬼咩日日訓到黃朝白晏.

same la, 唔止亞囡, 我自己依家都好鬼眼瞓.
‹ 上一主題|下一主題