用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區
樓主: schulung
go

2010 朱昌幼稚園畢業生家長討論區 [複製鏈接]

我之前都為了小一叩門而十分煩惱,因為頭三位都抽唔到,搞到屋企人都覺得我好燥!!!

我個小朋友讀荃灣浸信會聯會小學,可能比較少人會講.

我選呢間學校都希望小朋友讀得開心,因為我知道呢間學校係活動式教學,唔係咁死板,我都希望佢每日都開心返學,開心放學

十分贊成,就算少左一方面都會無咁好,但係做家長既責任就重大啦!!我而家都係度學習緊,同小朋友一齊學習,因為有時自己以為好"口岩", 點知從小朋友個角度諗番就完全兩回事啦!
你個小朋友暑假係咪都好忙呢??暑期班應該開始啦卦??

嘩!!你兩個囡囡都好忙吖!我個囡囡就報咗星期一至五返荃灣間明愛,(其實個課程都係以玩為主,仲有d手工藝,音樂等)
佢上年都有參加,覺得好開心,所以今年都想再參加囉,星期一佢學琴,星期二學普通話(呢兩樣都係老師上門),星期六就返英文,以前佢學phonics,但學咗二年而家轉咗Cambridge,因為學英文都學咗成三年几,所以我一路都keep住比佢讀,學你話齋,多d接觸,等佢無咁陌生,當然都係要佢自己鍾意先至得,始終上堂係佢,如果無心机,就算我再比佢學埋其他,都係白費心机!!

我係荃灣愉景新城 Applause (A+)讀,因為以前Phonics都係呢間讀,都讀得几好,所以就繼續報讀呢間,而且學費方便比起其他中心較為适中,其實我之前都想報讀Oxford Reading
但亦都想睇吓囡囡吸收到几多有關Cambridge課程,所以等佢考左Starter 先再決定囉!!

原帖由 lydia.S 於 10-7-22 11:20 發表
仲有啊!收到portfolio好感動呀,  裡面記錄晒小朋友上堂時趣事,真是花心機,還有畢業記念冊,有同學們的簽名,我都幾喜歡。

係呀,我都好贊成,上次家長日第一次睇份Portfolio,當時仲未完成好,但係我已經感動到有淚光,因為我無諗過老師仲有時間可以做到,實在好感激老師做給小朋友的一份紀念,我諗當囡囡大過,自己再睇番都會好感動!實在要多謝學校,老師的心意!

原帖由 sandra28 於 10-7-27 00:33 發表
mickey ip

其實我都想幫個囡今年報呢間幼稚園! 但一路都唔見有人提 ! 請問難唔難入 ? 同埋我想問你個小朋友係第一round 考入浸聯小學定大攪珠入嫁 ? 係咪一定要住荃灣先至入到 ? ...

我諗如果想讀上午班就快D報囉,因為上午班都好多學生,始終我地都想個小朋友習慣早睡早起,而且多D時間學吓其他活動,朱昌幼稚園有多種活動可以參加,我個囡囡最鍾意就係Marching Band,我諗香港好少幼稚園有呢個活動,而且負責既老師十分尊業,我諗你地係電視机都有睇過佢地表演架!囡囡係叩門入到浸聯小學,我地住係葵涌既!

Tom911:
之前聽你講,囡囡在家中老師上門教英文,我想問課程會圍繞D乜教呢??我好有興趣呀!

[quote]原帖由 lydia.S 於 10-8-11 00:40 發表
日子真是過得快,還有幾個星期就小一開學,各家長買好東西未啊!  我個小朋友還未有校服,有些心急。
請問你小朋友讀邊一間小學呀??點解仲未有校服架??我剛在星期一買左校服,白色運動鞋和底衫底裙等..,但係仲有些少用品要添買,例如水壺,白襪等..我到而家都未有書吖??原本諗住快d有書就可以睇一睇先,但係而家要等到21號先至返學校攞書,所以急都無用啦!!!!

原帖由 bobokong 於 10-9-3 17:58 發表
tom911,

我住大圍,你知唔知我係邊個?我囡讀大圍聖心小學

您好嗎?? 我就好清楚你係邊個,我個女問你係咪真係會約佢去吹泡泡喎???你知D小朋友好好記性架!

我個女返學都算适應啦,始終學校都係好新鮮,同幼稚園好大對比,佢話好想睇下學校D圖書館係點?成間學校咁高,好想逐間房去睇,十分好奇???因為佢上堂係一樓,所以好想上到六樓或天台望一望喎!!!

各位文老師教既學生, 你地又點呢??? 

原帖由 bobokong 於 10-9-6 19:15 發表
我女今日開始有功課做喇,放學返嚟仲自動自覺做功課

咁你就開心啦,唔洗死咁多細胞,我毎女就未有功課,但係堂上功課就有,佢都未正式上堂,今日都係各科老師自我介紹下,佢嫌小息時間太短啦,玩一陣就過左去啦!!??我話小息就係比你小小時間休息,唔通比你玩成個鐘頭吖!!??佢就傻笑囉!
‹ 上一主題|下一主題