用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 被評有"自閉傾向"之兒童
樓主: 翁心怡
go

被評有"自閉傾向"之兒童 [複製鏈接]

我都有d擔心仔仔係唔係自閉,19個月大,脾氣唔好會訓地,係街就坐地,陌生人撩佢,有時會望一望人就唔理人,但有時又會不停同陌生人講bb話,佢仲未識講野呀,只識講約10個單字,多數講bb話,平時都會指住想要既野或有趣既地方,18個月時返健康院同姑娘提過,佢又唔覺得有問題,但我都仲好擔心,有冇人可以分享下經驗,除左d明顯徵狀,仲有d咩可以留意架?

我仔仲未識同同齡既小朋友玩,去公園會望住d哥哥姐姐玩,有時會d哥哥姐姐走近佢(但唔係同佢玩),佢以為人地追佢,就會跑開,但會回頭望人地係咪追緊佢,係屋除睇tv,平時都要lur我陪住佢...

[ 本文章最後由 tanyaQQ 於 07-8-25 23:07 編輯 ]

其實好既eye contact 應該係點?熟人同佢講野,佢都會望實,但陌生人就一時時...

自閉症小朋友係咪大多有偏食問題架?我仔由1歲起,未食過既野,大多唔敢食,平時食通心粉撈埋肉同紅蘿蔔或蕃茄,如果我餵佢就會食埋d菜同肉,但自己"畢"就只會畢通心粉,同埋鐘意用手拎黎食,生果只食蕉,其他只會拎埋"lum",唔會食,但零食就好敢試!
佢都好鐘意玩車仔排隊,但唔係成日...
而家21個月講野只講單字
出街時一定會行到天橋,佢會要行樓梯,唔行斜路,算唔算固執?
同小朋友玩都ok,唔抗拒,會錫同攬,出街見到小朋友會好主動過去嗌姐姐

其實因為佢由識企開始,試過好多次,唔小心向後跌,所以我很怕會有影響,令佢有自閉...
‹ 上一主題|下一主題