用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 培僑
go

培僑 [複製鏈接]

Re: 培僑

sweetlvhk

我個女曾經考沙田培僑書院, 學校既配套(好大新校舍,有泳池,圖書館),師資都很好(老師很熱心),而教學理念偏向international學校,尤其英文科用外國教材(英國、美國), 即是不會用hk出版社既英文書藉, F1-F3只可以留係學校lunch

整體上培僑書院係好吸引, 不過唯一担心學校用呢種教學方法到會考果陣係咪得囉 ,冇history你睇到,係有d博博下架

sweetlvhk

大家互相交流下.唔好咁客氣啦

培僑冇講過佢地個收生準則, 屬咩bangding暫時未可以作實,不過我開家長會果陣見d學生都ok,唔見有穿着好入時既細路,亦有d應該係回流返hk既學生(同家長全英語對答)
我個女都係屬Band two頭, 面試問答唔太難
因為我個女首選另一間直資女校, 所以我要等埋聽日放榜至知會唔會放棄培僑書院呀  :wink:

sweetlvhk

Oh....我個女入唔到心儀果間呀(St. Paul Convent)
聽日會去培僑書院註冊喇 ,你重有d咩想知呢?

yammyma

我呢一屆係上年10月左右已經開始招生,我估今年應該差唔多時間招生。學費每月$1,900+$100什費=$2,000,全年分十期交。
yammyma 寫道:
若培僑確定收,係咪都可以繼續大抽獎,攞多個機會 ?

yammyma

呢個問題我唔sure下一屆係咪同今屆一樣
果陣份報名表有2part我揀,
第一part係:中一自行分配學位--->屬政府第一輪
第二part係:中一自行收生學位--->屬學校自己收生(不影响政府果part)

我地揀左第二part,然後係2月interview, 3月有電話通知收我個女,學校無要我地簽放棄政府派位,亦唔需要我地交d咩留位費,而政府果part全部照做(自行及大抽獎)。唔知係咪培僑書院係新校及第一年招生,所以可以咁樣。如果下一屆都可以係咁,我個人覺得大家要搞定呢個保險囉

yammyma

唉....有時都唔驚得咁多,香港教育嘛

sweetlvhk 寫道:
kimmyandy,
咁都好喎  搵到間好,真係值得飲杯 恭喜,恭喜
多謝你不忘我呢個問題婦人  

sweetlvhk

哈哈....算係掛

我個女所有科目裹面,英文係較好既一料(尤其oral同listening) ,而maths係最差(有時衰到fail添 ),中文就一般啦! Oral唔難架只要你個女唔怕羞肯答就得架喇   

日後有乜消息可唔可以話聲我知呀?

當然可以啦 聽日註完冊再話你知啦

sweetlvhk

嘻....原來你都有同MomMom傾開既

學校由上年9月至今年係分左3-4次黎interview, 每次考完約3-4week就有電話通知先,然後比個內聯網既password我(內聯網裹面有老師同校長解答中小學家長既問題,亦有學校通告,網上reading....等等)<------我呢隻係"自行收生",政府既"自行分配"就唔知係咪一樣會預先通知喇

至於直資係咪可以報多幾間,係可以既,不過有好多直資既做法,如果你既仔女成功考到,佢地會要你簽封信"放棄政府派位",你一簽左政府果part就原全冇你份架喇,我個女搵直資果陣得培僑唔駛簽放棄信

我唔係沙田友,我住何文田架,有好多不同地區都去考培僑,我地去註冊果陣發現有d住粉嶺,有d杏花村同青衣...遠一遠都去讀 ,而我會比個女坐校車,無咁容易識d街外人

主科有, Eng、Maths、中文、History、中史、Sic、Geog
其他果d computer、家政、PE、音樂就當活動

MomMom

我個女都好恨入Internation school ,不過太貴喇,真係頂唔順   

sweetlvhk

你誤會左我意思喇,我意思係話今年收生係分開左3~4批黎interview :wink:
而我個女in 左一次o者,冇second in
interview既內容
1. 個女先去一個課室,有老師比篇英文文章佢睇,約2-3min(老師比鉛筆我個女,除你自已寫唔寫低重點)--->中文對答
2. 去第二個課室,先問之前睇果篇英文文章既問題(約問3條題)--->以英文對答
3. 問你最喜歡邊個科學家、點解--->中文對答
4. 如你係科學家你會發明d咩野、點解--->中文對答

至於食飯學生唔可以出外面食lunch架,佢地會好似小學咁訂飯( 訂Nine To five ),有樣野最好既就係放學時間(正常係三點幾放學),不論學生有冇課活都硬性規定5:00pm離校,三點幾至五點係比學生留校做功課或自修,不過其實校長係別有用意,因為學校覺得而家好多家長都係在職既,變左d學生會趁果1~2個鐘係街度留連、去唱K、網吧打機都唔返屋企,所以我覺得學校呢樣野諗得幾細緻

sweetlvhk

哈哈....唔好咁講
遲d學校應該有簡介會,到時去聽下學校介紹,你會更鐘意   
‹ 上一主題|下一主題