用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖華揮手區,請入黎傾下計
樓主: kookit
go

聖華揮手區,請入黎傾下計 [複製鏈接]

回覆:babylovemama 的帖子

我仔無參加聖華嘅興趣班,始終比較遠,如果參加興趣班遲走就無得坐校車,星期六又唔想特登搭車返去學,屋企附近學比較方便。

回覆:babylovemama 的帖子

Phonics 唔多唔小有啲用,但唔一定成個字識串哂。
好似我讀nice ,佢聽到鼻音,知個字係n字頭,meet 佢聽到m音知個字m字頭,同聽到係t尾,但中間嗰幾粒字都係要死記,但起碼會聯想到係邊個字。
但太長嘅都會拆開記,如mor+ning 同af +ter +noon 咁記,好在暫時都未發現佢串字有困難!

回覆:kookit 的帖子

打完針無乜特別,我仔就1A!

回覆:聖華揮手區,請入黎傾下計

請問各位介唔介意大家add facebook?
方便大家聯絡

回覆:sasa...... 的帖子

Push

回覆:聖華揮手區,請入黎傾下計

12月了,你們的小朋友怎樣?
跟得上進度嗎?

回覆:kookit 的帖子

有去家教會的親子旅行嗎?

回覆:pure_carol 的帖子

我都對學校感覺良好,仔仔亦很愛返學,仔仔並不是叻的一群,但老師都很包容和鼓勵,呢方面我好欣賞。

引用:Quote:pure_carol+發表於+13-12-21+21:35+

原帖由 MASAYA 於 14-06-09 發表
我有朋友以前也是讀這間, 他說經常有警察到訪, 亦有小學生就吸煙, 不過他最後升到曾肇添
這兩年在EK看家長 ...
我也回應一下吧!

我知道網上有不少對聖華嘅不利傳言,但學校轉了校長,作風積極,對學生品德培育有要求,如果有小朋友曳,訓導主任會嚴肅處理,雖然我唔係日日去學校,但凡有意見,學校都表現得相當重視,積極跟進。

坦白說,每間學校都有曳仔,但聖華絕對唔係咩飛仔學校,亦唔見有學生有吸煙情況,因為我一個月一定會揾一日自己接阿仔放學,所以我好肯定無。

課程方面絕對唔係淺,點解我咁肯定?因為我仔補習社嘅老師有補聖心、沙官等沙田區小學,對比下,英、數同其他正常學校一樣,中文仲深過聖心,中、英學校有出自家工作紙訓練學生,所以課程正常合理,但如果喜歡教快教深半年嘅家長就未必合適。

希望我過來人嘅意見可以幫到你多啲了解現代嘅聖華,再唔係N年前人地口中嘅學校。

引用:Quote:sasa......+發表於+14-6-10+20:26+我

原帖由 MASAYA 於 14-06-10 發表
我明白每間學校數年已可以很大轉變,神校都不是一開始就是神校,而且所謂冷門學校,都不一定教不好學生,難 ...
其實也不一定有能力的小一就叩門走了,或者我可以報告一下,以我仔為例,幼稚園是聖心畢業的,入聖華係自行入的,我係88網誇區選聖華,選讀前已聽聖華簡介會2次,見過課程主任、校長,睇過學生家課作業,我認同學校理念才報讀的。

入到聖華,發現今年小一,有不少來自聖心、嘉德麗幼稚園的小朋友,這些家長不重視成績、不谷小朋友嗎? 不一定,要不然不會入讀這一類幼稚園。

希望外間不要小看入讀聖華的小朋友,他們也有一定質素的,當然,我也希望聖華可多公布升中派位結果和成績,讓其他家長多了解,減少大家的誤會。

引用:昨日註冊完,搵校長傾左陣,發覺自己幾鍾意

原帖由 吉永老師 於 14-06-12 發表
昨日註冊完,搵校長傾左陣,發覺自己幾鍾意間學校,我雖然有扣門,萬一扣到,反而會認真諗下轉唔轉校。 ...
希望聖華不會令你失望

回覆:吉永老師 的帖子

功課唔可以用幾多本來衡量,因為好似中文嗰啲,如果係作句、重組句子、擴張句子,有時就算一版都要寫好耐。整體來說,我覺得算合理,我仔做功課,平均來計,用1小時15分鐘,當然有時可40分鐘,但亦試過2小時。小貼士係真係幫小朋友check功課,因為如果唔駛改正,又可以做少一樣。如果想知每天功課,可上聖華網頁,可以睇得返哂由9月到而家嘅每日家課,希望幫到你。

‹ 上一主題|下一主題